Tässä kirjoituksessa kerron sinulle mistä närästys johtuu kiinalaisen lääketieteen mukaan ja miten voit hoitaa sitä. Akupunktio on yleensä tehokas ja melko nopea hoitokeino närästykseen, usein muutama hoitokerta riittää. Lievemmässä tapauksessa saat avun itsehoitokonstien avulla.

Jotain hapanta nousee kurkkuun ja rintalastan takana polttaa. Vatsan sisältö on hapanta ja sen tulisi kulkea ruuansulatuskanavassa alaspäin, kohti suolistoa. Närästyksessä suunta on väärä. Ruokatorvi ei kestä hapanta ja oireilee siksi kivulla. Ruokatorvi voi myös tulehtua toistuvasta ärsytyksestä, silloin mahahapon aiheuttama kipu on vielä voimakkaampi.

Sydämen oireilu saattaa sekoittua närästykseen! Tarpeen tullen asia on tarkastettava lääkärillä.

Jokaisella elimellä on tehtävänsä. Ruuan kulkua auttaa ruokatorvea ympäröivän lihaksen supistelu, joka työntää massaa kohti mahalaukkua. Ruokatorven ja mahalaukun rajassa on rengasmainen lihas, jonka tehtävä on estää mahalaukun sisällön nouseminen ylöspäin. Mahalaukussa jatkuu syljen aloittama työ ruuan pilkkomisessa. Mahalaukussa tapahtuu myös lämmitys, mikäli ruoka oli liian kylmää.

Mahalaukun ja pohjukaissuolen välissä on rengasmainen sulkijalihas. Tämän hyvä toiminta annostelee mahalaukun käsittelemää ruokasulaa pohjukaissuoleen ja sitä kautta ohutsuoleen. Vielä ohutsuolessa ruokamassa on hyvin juoksevaa. Ohutsuolessa jatkuu ruuan pilkkominen ja ravintoaineiden talteenotto elimistön rakennusaineiksi.

Ravintoaineiden talteenotto tapahtuu tehokkaasti ohutsuolen laajan pinta-alan avulla. Ohutsuolen pinnassa on suolinukka lisäämässä pinta-alaa, jotta ravinnon imeytyminen verenkiertoon olisi mahdollisimman tehokasta. Veri kuljettaa ravinteet sinne missä niitä tarvitaan.

Paksussa suolessa tapahtuu vielä pilkkoutumista suolen bakteerien avulla. Nestepitoinen ulostemassa kiinteytyy suolen kerätessä ylimääräisen nesteen talteen.

Mikäli jonkun kohdan toiminta pettää tällä reitillä, merkitsee se rakennustarvikkeiden puutetta elimistölle. Seurauksena on moninaisia vaivoja ja sairauksia. Ruuansulatuskanavan hyvä toiminta on perusta terveydelle. Kiinalaisen lääketieteen teorian mukaan Qi muodostuu ravinnosta ja hengittämästämme ilmasta. Riittävä Qin määrä ja esteetön kulku ovat terveyden perusta.

 

Kiinalainen näkemys närästyksestä

Kiinalaisen lääketieteen mukaan kaikki ilmiöt käsitellään viiden elementin kehällä. Viisi elementtiä ovat puu, tuli, maa, metalli ja vesi. Keskeisin periaate on, että edellinen elementti ruokkii aina seuraavaa. Puu siis ruokkii tulta ja tuli puolestaan maata ja niin edelleen, kunnes viimeisenä vesi jälleen ruokkii puuta.

Toinen keskeinen periaate on että kullakin elementillä on harmonisoiva/kontrolloiva suhde johonkin toiseen elementtiin. Puulla on harmonisointi/ kontrollisuhde maahan, maalla veteen, vedellä tuleen, tulella metalliin ja metallilla puuhun.

Närästyksessä maaelementin liike alaspäin on häiriintynyt ja ruoka kulkee väärään suuntaan. Puuelementti on kontrollisuhteessa maaelementtiin. Puuelementin elin on Maksa ja maaelementin elin on Vatsa. Puuelementin häiriötilassa Maksa ei jaksa hoitaa tehtäväänsä, jolloin maaelementissä Vatsa häiriintyy. Ongelma on siis Maksassa ja oireet ilmenevät Vatsassa. Joutuessaan ylikuormituksen tilaan Maksa kehittää tulta. Närästys tuntuukin poltteena.

Jos haluamme hoitaa syytä, meidän tulee keskittyä Maksaan.

 

Maksa

Stressi on tunnetusti närästystä lisäävä tekijä. Maksa kuuluu puuelementtiin ja se häiriintyy yleensä ensimmäisenä stressissä.

Lihasten ja hermoston toiminta sekä limakalvot kuuluvat maksan alaisuuteen kiinalaisen lääketieteen teorian mukaan. Maksa huolehtii myös elimistön happoemästasapainosta.

Lihakset jumittuvat usein juuri stressaantuneena. Hermot toimittavat käskyjä lihaksille ja nekin kärsivät stressitilassa. Refluksitaudissa ja närästyksessä pettävä ruokatorven ja mahalaukun välinen sulkijalihaskin on näin maksan toiminnan alainen.

Tiesitkö että sulkijalihaksia on useita kehossamme? Kun puristat silmäsi tiukasti kiinni ja suusi suppuun, kuuntelepa missä muualla tapahtuu lihasten jännittyminen.

Silmien ja suun ympärillä on ympyrämäinen lihas. Suolistossa sellainen löytyy ruokatorven ja mahalaukun välistä, sekä mahalaukun ja pohjukaissuolen välistä. Lisäksi sulkijalihaksia löytyy lantionpohjasta peräaukon ympäriltä vaikuttaen ulosteenpidätyskykyyn, virtsaputken ja virtsarakon välistä vaikuttaen virtsanpidätykseen ja naisilla myös emättimen ympäriltä. Voit siis treenata näitä kaikkia vain irvistelemällä!

Ruokatorven ja mahalaukun välinen sulkijalihas sulkeutuu ollessaan rento ja jännittyneenä se on auki. Sulkijalihaksen ollessa auki mahalaukun sisältö pääsee ruokatorveen, ärsyttämään sen limakalvoa ja aiheuttamaan närästyksen poltteen tunteen.

Koko ruuansulatuskanavamme suusta peräaukkoon on limakalvon peittämä. Myös limakalvot liittyvät Maksaan ja sen hyvinvointiin. Monet ruuansulatuskanavan oireet pahenevatkin stressitilassa, kuteen ärtyneen suolen oireyhtymä.

Ruoka-aineilla on vaikutus elimistömme happo-emästasapainoon. Tietyt ruoka-aineet lisäävät happamuutta ja toiset lisäävät emäksisyyttä. Kasvikset vaikuttavat emäksiseen suuntaan. Liha, vilja ja maitotuotteet muuttavat elimistöä happamampaan suuntaan, samoin kahvi ja hiilihappopitoiset juomat. Tässä siis yksi syy lisää suosia kasviksia ruokavaliossa.

Ruokasooda ja sitruuna muuttavat elimistöä emäksisempään suuntaan. Ruokasoodaa on vanhastaan käytetty närästyslääkkeenä, sillä se neutraloi vatsahappoja. Se voi toimia hyvin satunnaisessa närästyksessä, mutta pitkäaikaisessa käytössä häiritsee ruuansulatusta laimentamalla vatsahappoja liiaksi.

Elimistön eri osissa happamuus on erilainen. Mahalaukku on hyvin hapan ja sen tulee olla hapan, jotta ruuan sulatus toimii hyvin. Riittävä happamuus mahalaukussa on ensiarvoisen tärkeää myös vastustuskyvyn kannalta, jolloin mahalaukun happamuus tuhoaa taudin aiheuttajat, jotka ovat päässeet vatsaan asti. Mahalaukun pH on alle kaksi, veren pH:lla on hyvin kapea vaihteluväli 7,35-7,45.  

Tehokas kaasujen vaihto hengityksen kautta vähentää kehon happamuutta. Lisäksi se lievittää stressiä. Raittiissa ilmassa liikkuminen auttaa niin kehon kuin mielen tasolla.

Kun Maksa voi hyvin, ruokatorven ja mahalaukun välinen sulkijalihas sulkeutuu estäen maha happaman sisällön pääsyn ruokatorveen ja närästystä ei ilmene.

 

Närästyslääkkeet

Närästyslääkkeitä on useammalla eri mekanismilla toimivia. Lyhytvaikutteiset neutraloivat mahan sisältöä. Pidempi vaikutteiset estävät mahalaukun seinämän hapon tuotantoa. Kolmannen tyyppiset lääkkeet tekevät suojakalvon limakalvon pintaan, jotta vatsahapon ärsytys estyisi.

Närästyslääkkeet on tarkoitettu lyhytaikaiseen käyttöön. Ne häiritsevät ruuansulatusta. Niiden haittavaikutuksina mainitaankin esimerkiksi ripuli. Pitkäaikainen käyttö voi aiheuttaa muun muassa magnesiumtason laskua. Magnesium on tärkeä esimerkiksi lihasten ja verenkierron hyvälle toiminnalle. Magnesiumilla on elimistöä rauhoittava vaikutus.

Närästys on yleinen vaiva ja närästyslääkkeiden käyttö on meillä runsasta. Käytännössä nähdään usein tilanteita, joissa närästyslääkkeitä on syöty monia vuosia. Pitkäaikainen mahalaukusn seinämän hapon tuotantoa estävä lääkitys voi saada ajan kuluessa mahalaukun sisäpinnan jopa surkastumaan.

 

Näillä selätät närästyksen:

  • Ruokasooda akuutissa tilanteessa. Kokeile ruokasoodaa teelusikallinen lasilliseen vettä.
  • Sitruuna hoitaa Maksaa, joten käytä sitä ruuassa, esim. salaatin kastikkeessa.
  • Vihreä väri ravitsee maksaa, nauti sitä suun ja silmien kautta.
  • Huolehdi, että olet syvässä unessa klo 1 – 3, tuolloin Qi hoitaa Maksaa. (Kiinalainen kello)
  • Lepää, rentoudu ja harrasta kohtuullisesti liikuntaa.
  • Rajoita tai vältä seuraavia asioita havaintojesi mukaan, kahvia, alkoholia, paistettuja ja rasvaisia ruokia, ylipainoa sekä suuria annoksia.

Jos kotikonstit eivät riitä

Akupunktio auttaa yleensä jo muutamalla hoitokerralla. Hoitokertojen määrä riippuu tilanteestasi, kuinka kauan olet kärsinyt närästyksestä, onko sinulla muita pitkäaikaisia sairauksia ja voitko vaikuttaa tilanteeseesi esim. stressin määrään.