Hermoratahieronta on oikea valinta, kun kaipaat pitkää, lempeää ja tehokasta hierontaa

Yksittäisenä hoitona hermoratahieronta sopii rentoutumista tukemaan, hoitosarjana se vilkastuttaa ja elävöittää koko elimistön toimintaa. Hermoratahieronta vaikuttaa yhtä aikaa kehoon ja mieleen. Jos kehossa kiristää, tuntuu kireys myös mielessä. Hermoratahieronta on ajallisesti pitkä käsittely, aikuisen käsittely kestää noin 1,5 – 2 tuntia. Pitkässä hoidossa ehtii upota kunnolla rentouden tilaan.

Hermoratahieronta nimi viittaa hermoston käsittelyyn, se on meille länsimaisille helpompi ymmärtää. Hermoratahieronta noudattelee hämmästyttävän tarkasti kiinalaisen lääketieteen yangisia kanavia.

Hermoratahieronta on kirjaimellisesti kokonaisvaltainen käsittely, päästä sormiin ja varpaisiin. Hermoratahieronta toteutetaan painalluksella ja pyöräytyksellä. Se on kevyempää kuin tavallinen lihasten hieronta.

Aluksi asiakas makaa selällään mukavissa vaatteissa. Hieronta alkaa päästä, seuraavaksi vuorossa ovat vasen käsi ja vasen jalka, sitten vuorossa ovat oikea käsi ja oikea jalka. Tässä vaiheessa asiakas kääntyy vatsalleen ja ensiksi käsitellään selkä vasemmalta puolelta ja sitten oikea jalka. Hermoratahieroja siirtyy asiakkaan toiselle puolelle ja hieroo asiakkaan selän oikean puolen ja vasemman jalan. Lopuksi hoitaja tekee vielä selän loppukäsittelyn.

Kiinalaisen lääketieteen hoitoja ovat myös hieronnat. Raili Raunio on hermoratahieronnan ja akupunktion opettaja, hän kertoo kirjassaan Hermoratahieronta akupunktuurisena hoitomenetelmänä seuranneensa ja saaneensa hyvin lähellä hermoratahierontaa olevan hoidon Kiinan matkallaan.

Hermoratahieronta ei sovi raskauden aikana tehtäväksi keskenmenoriskin vuoksi. Sitä ei voi tehdä myöskään elinsiirron saaneelle mahdollisen hylkimisreaktioriskin vuoksi. Leikkauksesta tai isosta toimenpiteestä tulee olla kulunut 2 kuukautta. Jos tilanteesi mietityttää, kysy ihmeessä.

Kiinalaisen lääketieteen näkökulmasta hermoratahieronta käsittelee kehon yang kanavia. Yang kanavat ovat pinnalla, kehon ulkopuolisissa osissa. Jaloissa reisien ja säärien ulkolaidoilla. Käsivarsissa niiden ulkolaidoilla. Kaikilla kanavilla on yhteys päähän, joten pään käsittely vaikuttaa kaikkialle kehoon.

Virtsarakon kanava hallitsee kehon selkäpuolta. Se kulkee molempien silmien sisänurkasta pään yli niskaan, selkärangan molemmin puolin, reisien ja pohkeiden takapuolella nilkkaan ja siitä jalan ulkosyrjää pikkuvarpaaseen. Hermoratahieronnassa käsitellään hyvin kattavasti koko virtsarakon kanava.

Sappirakon kanava hallitsee kehon sivuja. Se alkaa molemmin puolin silmien ulkonurkasta, kulkee pään sivuilla, laskeutuu korvan takaa olalle, kainalon alle kylkeen, lantiolle ja sekä reiden että pohkeen ulkosivua nilkan kehräsluun etupuolelta jalkapöytää nimettömään varpaaseen. Sappirakon kavan pisteitä käsitellään päässä, olalla, reidessä, pohkeessa, jalkapöydässä ja varpaassa.

Vatsan kanava aloittaa reittinsä silmän alapuolelta poskea, leukaa, kaulaa, rintakehän ja vatsan yli, etureittä ja pohkeen etuosaa jalkapöydän yli kakkosvarpaaseen. Vatsan kanava tulee käsitellyksi kasvoilla, reisien ja pohkeiden etuosassa, jalkapöydän päällä ja kakkosvarpaassa.

Ohutsuolen kanava alkaa pikkurillistä, kulkee käden selkäpuolen laitaa, kyynärvarren ja olkavarren laitaa olan takapuolelle, mutkitellen lapaluun ylälaitaa kaulalle, poskelle ja päättyy korvan etupuolelle. Ohutsuolen kanavaa käsitellään hermoratahieronnassa pikkurillistä, kämmenen ulkosyrjästä ja ranteesta, olkavarressa ja lapaluun alueella.

Kolmoislämmön kanava alkaa nimettömästä sormesta, jatkaa kämmenen selkäpuolta ranteen keskikohdan yli kyynärvartta kyynärpään ulkolaidalle ja olkavarren ulkolaitaa olkapäälle, kaulalle, korvan takaa korvan eteen ja silmän yläpuolelle lähelle ulkolaitaa. Kolmoislämmön kanavaa hermoratahieronnassa käsitellään nimettömässä sormessa, ranteessa, kyynärvarressa, olalla, …

Paksusuolen kanava lähtee etusormesta kohti rannetta, kyynärvarren ja olkavarren etu-ulkolaitaa olalle, kaulaan ja sierainten juureen. Hermoratahieronnassa käsitellään paksusuolen kanavaa etusormessa, etusormen ja peukalon välisellä alueella. Kyynärvarressa ja olkavarressa käsittely noudattaa paksusuolen linjaa, samoin olalla.

Jalkaterissä ja kämmenissä hermoratahieronnassa käsitellään myös yin kanavia. Yin kanavat ovat enemmän yhteydessä sisäpuoleen ja sisäelimiin.

Kehossa olevat tukokset aiheuttavat kipua. Joskus kipu tuntuu etenkin alussa juuri siinä paikassa missä tukos on. Myöhemmin kipu siirtyy kohtaan, joka joutuu rasituksen alaiseksi esimerkiksi alkuperäistä kipukohtaa varottaessa.

Kanavien herättely hermoratahieronnalla auttaa qitä ja verta liikkumaan koko kehossa. Kun qi ja veri voi liikkua vapaasti, aineet vaihtuvat, kudokset saavat happea ja ravinteita, myös solujen aineenvaihduntajätteet poistuvat häiritsemästä kudosten toimintaa.

Hermoratahieronnan vaikutukset ulottuvat paljon pintaa syvemmälle, vaikka käsittelyn on tarkoitus olla miellyttävää ja rentouttavaa.