Kehoa kuormittavia asioita kertyy erilaisten aineiden muodossa esimerkiksi ruuasta, juomasta, lääkkeistä, vaatteista ja hengitysilmasta. Maksa on elimistön myrkynkäsittelylaitos. Kiinalaisen lääketieteen mukaan maksalla on yhteys allergioihin, kuukautiskipuihin, endometrioosiin, migreeniin, mielialaan, lihasten ja hermoston toimintaan sekä vastustuskykyyn, muutamia luetellakseni.
Iloisia uutisia sinulle, joka tykkäät pienestä askartelusta ja leivonnasta. Mukavan tekemisen tuloksena syntyy korkealaatuiset, aidoista aineista valmistetut kotikosmetiikkatuotteet.
Olet varmasti huomannut, että hyvä ja halpa harvoin kulkevat käsi kädessä. Itse tehden sinun ei tarvitse maksaa kallista hintaa jokaisesta laadukkaasta tuotteesta. Voit tehdä omat tuotteesi harrastuksena omassa keittiössäsi. Samalla voit tehdä hiukan isomman annoksen ja antaa osan lahjaksi.
Hammastahna, deodorantti, kosteusvoide, yrttivoide ja huulirasva syntyvät helposti. Mistä sinä haluat aloittaa?
Välineet
Rasvojen sulatukseen tarvitaan vesihaude. Yksinkertaisen vesihauteen saat tehtyä lasipurkista ja kattilasta. On tärkeää, että tuotteeseen, joka ei sisällä vettä ei mene vettä edes vahingossa. Vesi on elämän edellytys, joten se elättää mikrobejakin.
Huolehdi, että käytettävät välineet ovat puhtaita ja kuivia.
Vaa´alla, lasipurkeilla, kattilalla, puisilla tai muovisilla lusikoilla pärjää pitkälle. Emulsiovoiteen valmistukseen tarvitaan kunnollinen pieni vispilä, sellaisesta käy maidonvaahdotin tai sauvasekoitin, jossa on vispilä.
Lämpömittari auttaa lämpötilan määrittämisessä. Säilyvyyttä parantavat aineet ja eteeriset öljyt lisätään vasta seoksen ollessa 40 astetta tai alle, jotta niiden ainesosat eivät tuhoudu. Emulsiovoiteen tekemisessä neste- ja öljyfaasin on oltava saman lämpöisiä, 70 asteisia.
Säilytysrasioissa voit oikoa, käyttää puhtaita käytettyjä rasioita tai lasipurkkeja. Muotiksi deovoidepaloille ja huulivoidepaloille käyvät minimuffinssivuoat.
Kattiloita ja lasipurkkeja löytyy omista kaapeista. Sekoitusvälineiksi käyvät muoviset ja puiset lusikat, metalli voi tuottaa ongelmia bentoniittisaven kanssa, mutta muutoin se käy.
Vaaka 0,1 g tarkkuudella on hyvä olla, joskin gramman tarkkuudellakin pärjää. Laserlämpömittari on ehkä isoin hankinta, jos vaaka löytyy entuudestaan.
Minigrip-pussit ovat hyviä yrttivoiteen tasaisen koostumuksen saamisessa. Minimuffinssivuokia löytyy hyvin varustetuista ruokakaupoista. Pipettejä löytyy kosmetiikkatarvikeliikkeistä ja apteekista. Kosmetiikkatarvikeliikkeistä löytyy myös deostickpuikkoja ja huulirasvahylsyjä.
Rasvat ja yrtit
Öljyjä löytyy niin ruokakaupoista kuin kotikosmetiikkatarvikeliikkeistä. Itse arvostan luomua ja kylmämenetelmin puristettuja neitsytöljyjä. Oliivi- ja kookosöljy löytyvät ruokakaupasta. Muut öljyt ja voit löytyvät joko luontaistuotekaupasta tai kotikosmetiikkatarvikkeita myyvistä liikkeistä.
Yrttejä voi kerätä ja kuivata itse, mutta niitä saa ostettua esim. luontaistuotekaupoista. Kuivatuissa yrteissä on paljon hoitavaa potentiaalia, joissakin on hyviä rasvahappoja, toisissa ihoa ja tulehduksia rauhoittavia aineita. Jotkut tukevat verenkiertoa ja kudosten uusiutumista.
Kookosöljy (Cocos Nucifera ) on monitaituri kosmetiikan tekemisessä. Siinä tuttu kookoksen tuoksu. Kookosöljy imeytyy nopeasti. Se sopii ihonhoitotuotteisiin, voiteisiin, hiustenhoitotuotteisiin, hiusnaamioihin. Kestää hyvin kuumennusta.
Kookosöljy on kiinteä ja väriltään valkoinen. Lämpimässä kookosöljy on juoksevaa ja kirkkasta.
Manteliöljy (Prunus amygdalus dulcis) on laajakäyttöinen perusöljy. Se on mieto ja sopii kaikille ihotyypeille. Se on pehmentää, elvyttää ja ravitsee kuivaa, herkkää ja ärtynyttä ihoa.
Oliiviöljy (Olea Europaea Fruit Oil) Hellävarainen öljy imeytyy nopeasti. Oliiviöljy levittyy helposti antaen iholle pehmeän, samettisen tunteen. Oliiviöljy ei rasvoita. Se on kosmetiikassa yleisesti käytetty kosteuttaja. Oliiviöljy sopii sekä kuivalle että akneiholle. Hoitaa ihon pintakuivuutta ja sopii myös hiustenhoitoon.
Käytetään ihon ja hiusten hoitoon.
Risiniinöljy (Risinus communis) on paksu, sopii huulirasvoihin ja suojaaviin ihotuotteisiin.
Saippuaan risiiniöljy antaa vaahtoavuutta. Hiustenhoitotuotteisiin antaa kosteutta, kiiltoa ja joustoa. Hoitaa myös kynsiä. Antibakteerisena risiiniöljy hillitsee ihon tulehduksia.
Raakakaakaovoissa (Theobroma cacao) on kaakaon tuoksu. Se sisältää luonnollisia antioksidantteja. Kaakaovoi imeytyy hyvin, se mm. ehkäisee ja hoitaa raskausarpia.
Raakakaakaovoi sopii voiteisiin ja huulirasvoihin.
Raakakaritevoi eli raakasheavoi (Butyrospermum Parkii) on puhdistamaton, siinä on tallella rasvan arvokkaat alkuperäiset ominaisuudet. Puhdistamattomassa sheavoissa on savuinen tuoksu. Tuoksu peittyy käytettäessa eteerisiä öljyjä tuotteen tuoksuna ja käytettäessa sheavoita osana rasvoja. Sheavoita saa myös puhdistettuna, mutta puhdistusprosessissa osa hoitavista aineista poistuu. Raakasheavoi hoitaa ja kosteuttaa ihoa tehokkaasti. Se auttaa ihon pinnan uudistumisessa.
Sheavoi on kiinteää, mutta sulaa iholla.
Sheavoita voi käyttää monipuolisesti kosmetiikkatuotteisiin saippuaan, voiteisiin, hiusten, päänahan ja ihon hoitoon
Eteeriset öljyt tuoksun ja hoitavien vaikutusten tuojina
Deodorantissa yksi tärkeä asia on tuoksu. Laventeli ja Tea tree poistavat kuumuutta, joten ne sopivat toimintansa puolesta hyvin deodoranttiin. Toisaalta tuoksun voi valita myös mieltymyksen pohjalta.
Eteeriset öljyt luokitellaan ylä-, keski- ja alanuottiin. Ylänuotin öljyt ottavat nenään ensimmäisenä sekoituksesta, ne myös haihtuvat nopeasti. Ylänuotin öljyt on hyvä sekoittaa hitaammin haihtuviin keski- ja alanuotin öljyihin, jotka sitovat niitä säilymään paremmin. Sitrukset ovat tyypillisiä ylänuotin öljyjä. Piparminttu ja laventeli ovat keskinuotin öljyjä. Alanuotin öljyjä, joiden tuoksu kestää pidempään ovat Frankincense, Seetri ja Patsuli. Ylang ylang on kukkaistuoksu, joka luokitellaan keski-/ alanuottiin.
Tuoksuissa voi hyödyntää eteeristen öljyjen hoitavia ja kehoa tukevia ominaisuuksia, sekä yhdistää niitä kestävän ja omaan makuun sopivan tuoksun saamiseksi.
Hammastahna
Bentoniittisavi toimii imien itseensä aineita ympäristöstä ja sen lisäksi se sisältää hivenaineita.
Tärkkelysjauhoja on olemassa useita ja kosmetiikassa käytettäväksi sopivat esimerkiksi peruna-, maissi-, tapioka- ja arrowjuurijauho. Jos reseptissä lukee arrowjuurijauho, voit kokeilla korvata sen jollain toisella luettelon tärkkelyksellä.
Ruokasooda on emäksinen ja siksi puhdistava aine. Herkälle se voi olla ärsyttävä, mutta ruokasoodan määrällä tuotteessa voi pelata ja laittaa sitä suhteessa vähemmän.
Yksinkertainen ”hammastahna”
Välineet: ruokalusikka ja kannellinen lasipurkki, isompi purkki sekoitukseen ja pienempi säilytykseen.
1 rkl bentoniittisavea
1 rkl maissijauhoa
1 rkl ruokasoodaa
Muutama tippa eteeristä öljyä. Hammastahnoissa hyviä eteerisiä öljyjä ovat esimerkiksi mausteneilikka, sillä se hoitaa ientulehduksia. Piparminttu on hammastahnoissa paljon käytetty raikas maku. Voit lisätä makusi mukaan sekaan jotain muutakin eteeristä öljyä.
-
Mittaa aineet kannelliseen reiluun lasipurkkiin.
-
Hölskytä aineet kunnolla sekaisin ja laita sopivan kokoiseen lasipurkkiin. Käytä kostutettu hammasharja hammastahnajauheessa ja harjaa hampaat tavalliseen tapaan.
Jos haluat tahnamaisen, se onnistuu lisäämällä kookosöljyä, jolla on puhdistavia vaikutuksia. Kylmänä vuodenaikana kookosöljy on jähmeää ja kovaa, sulaa kyllä suun lämmössä. Ehkä voit testata MCT-kookosöljyä, joka on juoksevaa viileässäkin.
Makeutta hammastahnaan voi haluttaessa saada xylitolilla tai stevialla. Itse en ole käyttänyt makeutusta. Oma suosikkini on hammastahnajauhe.
Deodorantti
Jos luet luonnonkosmetiikan valmistukseen käytettävien aineiden listoja deodoranteista, sieltä löytyy usein ruokasoodaa. Ruokasooda muuttaa ihon ph-arvoa emäksisempään suuntaan, joka rajoittaa mikrobien kasvua. Hien haju syntyy mikrobien toiminnan tuloksena. Bentoniittisavi imee itseensä aineita ympäristöstä ja auttaa kuivuuden tunteen luomisessa. Tärkkelysjauho, kuten perunajauho pitää kuivempana ja imee itseensä nestettä.
Deodorantti voi olla jauhe, vaha tai voide. Tässä saat reseptin vahaan ja voiteeseen. Vahamainen deodorantti voidaan tehdä käytettyyn tai uuteen deodorantti putkiloon, sen voi laittaa myös pieneen muottiin esimerkiksi pienen pieneen muffinssivuokaan ja vuoan pitää sitten suljetussa purkissa.
Sheavoi hoitaa ihoa ja kookosöljy on puhdistava.
Seuraava resepti on miedosti hikoilevalle herkälle iholle. Lisää tehoa saadaksesi, voit muuttaa ruokasoodan ja perunajauhon suhdetta, esimerkiksi puolet ja puolet, 3 tl kumpaakin. Rasvoista sheavoi on mukana hoitavuuden vuoksi ja kookosöljy on puhdistavampi. Kookosöljyä käytetään usein deovoiteiden pääasiallisena rasvana. Voit lisätä kookosöljyä ja vähentää sheavoin määrää vastaavasti. Rosmariiniuute ja E-vitamiini auttavat rasvoja säilymään pidempään härskiintymättä. Tea tree eteeristä öljyä pidetään hyvin antimikrobisena ja se sopii siksi hyvin deovoiteeseen.
Deovoide herkälle iholle
Välineet: vaaka, teelusikka, pipettejä, valmistukseen lasipurkki ja kattila, säilytykseen pieni 30 ml purkki.
5 g sheavoita
5 g kookosöljyä
5 tl perunajauhoja
1 tl ruokasoodaa
5 tippaa rosmariiniuutetta
5 tippaa E-vitamiinia
Valitsemasi eteeriset öljyt, yhteensä 10-15 tippaa
Mahtuu 30 ml purkkiin
-
Mittaa rasvat pieneen lasipurkkiin ja sulata vesihauteessa.
-
Kun rasvat ovat sulaneet, ota pois vesihauteesta ja lisää perunajauhot ja ruokasooda sekä valitsemasi eteeriset öljyt. Sekoita hyvin.
-
Kaada sopivan kokoiseen purkkiin ja anna jäähtyä. Levitä sormilla kainaloon. Jähmettynyt rasva sulaa ja pehmenee ihon lämmössä.
Deopala herkälle iholle (ei sisällä soodaa)
Välineet: vaaka, lasipurkki, kattila, deostickpuikko tai minimuffinssivuokia ja säilytyspurkki
20 g mehiläisvahaa
15 g kookosöljyä (kookosöljyuutos myös käy)
8 g sheavoita
5 g perunajauhoa
5 g bentonittisavea
Eteeriset öljyt valinnan mukaan, yhteensä 10-15 tippaa.
-
Sulata mehiläisvaha ja rasvat vesihauteessa.
-
Ota pois vesihauteesta ja lisää perunajauhot ja bentoniittisavi
-
Lisää valitsemasi eteeriset öljyt seoksen jäähdyttyä 40 asteiseksi.
-
Kaada massa deostick-muottiin ja anna kovettua.
-
Säilytä suljetussa astiassa, lasipurkki sopii hyv
Huulirasva
Huulirasva koostuu rasvoista ja vahasta. Tuoksuksi voi käyttää eteeristä öljyä. Käytettävään rasvaan voi olla uutettu kasvia, joka antaa hoitavia ominaisuuksia rasvalle lisää, esimerkiksi kehäkukkaa tai tyrniä. Vahan määrä määrittää rasvan kovuuden ja muodostaa suojaavan kalvon huulille.
Huulirasvapalassa on 2/3 osaa kovia rasvoja ja 1/3 mehiläisvahaa. Halutessa mehiläisvahan voi vaihtaa johonkin kasvipohjaiseen vahaan. Tällä ohjeella valmistetun huulirasvan voit laittaa myös huulirasvapuikkoon.
Huulivoide on pehmeämpi, sormin purkista levitettävä. Mehiläisvahan osuus suhteessa rasvoihin on voiteessa pienempi.
Annoksesta tulee paljon huulirasvaa, joten voit joko puolittaa annoksen tai tehdä samalla lahjaksi muutaman. Tavallisessa huulirasvaputkilossa on noin 5 g.
Huulivoidepala (6 huulirasvapuikkoa)
Välineet: vaaka, pieni lasipurkki, kattila, huulirasvaputkiloita tai minimuffinssivuokia ja säilytysrasia huulivoidekakuille.
10 g kookosöljyä
10 g kaakaovoita tai sheavoita
10 g mehiläisvahaa
10-15 tippaa eteeristä öljyä
-
Mittaa rasvat ja mehiläisvaha lasipurkkiin
-
Sulata mittaamasi aineet vesihauteessa. Laita kattilaan 2-3 cm vettä ja lämmitä lasipurkkia hiljalleen sekoittaen vesihauteessa, kunnes kaikki aineet ovat sulaneet.
-
Ota seos pois vesihauteesta ja jäähdytä 40 asteiseksi
-
Lisää eteeriset öljyt vasta seoksen ollessa 40 asteinen, että eteeriset öljyt säilyttävät vaikuttavat aineensa.
-
Kaada seos muottiin tai muotteihin ja anna jäähtyä. Muotit voivat olla huulirasvapuikkoja tai esim. minimuffinssivuokia. Palaa voit säilyttää pienessä rasiassa.
Huulivoide
Välineet: vaaka, pieni lasipurkki, kattila, minigrip-pussi, pieniä voiderasioita valmiille voiteelle.
5 g risiiniöljyä
10 g kaakaovoita
10 g sheavoita
5 g mehiläisvahaa
10-15 tippaa eteeristä öljyä
-
Mittaa rasvat ja mehiläisvaha lasipurkkiin
-
Sulata seos vesihauteessa hiljalleen sekoittaen
-
Ota vesihauteesta, odota, että jäähtyy 40 asteiseksi, lisää sitten eteeriset öljyt ja sekoita
-
Laita seos minigrip pussiin ja puristele seosta sen jäähtyessä. Leikkaa pussin kulma auki ja pursota rasiaan
Yrttivoide
Hyödynnettäessä yrttien hoitavia vaikutuksia voiteessa, uutetaan yrtit ensin öljyyn. Uuttamisessa on karkeasti ottaen kaksi tapaa, lämmin- ja kylmämenetelmä.
Lämpömenetelmässä laitetaan lasipurkkiin kuivattua yrttiä ja päälle haluttua öljyä niin, että yrtit peittyvät kunnolla öljyyn. Sekoitetaan seos ja pidetään lämpimässä vesihauteessa, mieluiten miedossa alle 50 asteen lämmössä muutamia tunteja välillä sekoittaen. Lopuksi seos siivilöidään harson läpi ja öljy käytetään voiteen valmistukseen.
Kylmämenetelmässä haluttua yrttiä laitetaan lasipurkkiin ja valittua öljyä päälle niin paljon, että yrtit peittyvät kunnolla. Purkki suljetaan ja hölskytellään hyvin sekaisin. Purkkia pidetään pimeässä huoneenlämmössä esim. keittiön kaapissa 3–8 viikkoa hölskyttäen päivittäin. Lopuksi seos siilataan harson läpi ja öljy on valmista käytettäväksi voiteen valmistuksessa.
Uuttaa voit niin itse keräämiäsi ja kuivattamiasi yrttejä kuin kuivattuna ostamiasi yrttejä. Voit laittaa samaan purkkiin useampaa yrttiä tai valmistaa uutokset yhdestä yrtistä ja sekoittaa sitten uutettuja öljyjä mielesi mukaan. Öljyn voi valita mieltymyksesi mukaan. Itse suosin pidempään säilyviä öljyjä, kuten oliivi- ja avokadoöljyä. Lämpömenetelmällä voi uuttaa kookosöljyynkin. Pidä myös huoli, että uuttamiseen käyttämäsi öljy on mahdollisimman tuoretta. Jos et käytä kaikkea uutosta voiteen tekemiseen, voit ehkä lisätä sitä salaatin kastikkeeseen tai muuhun ruuanlaittoon pieniä määriä, jos yrtti on syötävä. Jos valmistat itse saippuaa, siihenkin voit laittaa uuttamaasi öljyä.
Käytettävät yrtit valitaan toivottavien terveysvaikutusten mukaan. Tyrni hoitaa ihoa, siankärsämöä on käytetty hoitamaan tulehduksia ja rohtoraunioyrttiä auttamaan kudosten uusiutumisessa.
Yrttivoide valmistetaan yksinkertaisimmillaan vain uutetusta öljystä ja mehiläisvahasta. 1 osa mehiläisvahaa ja 4 osaa yrttiuutosta.
Yksinkertainen yrttivoide
Välineet: vaaka, lasipurkki, kattila, sekoitukseen esim. lusikka, minigrip-pussi. Jos lisäät eteerisiä öljyjä, tarvitset lämpömittarin.
40 g yrttiuutosta
10 g mehiläisvahaa
-
Sulata mehiläisvaha lasipurkissa vesihauteessa ja lisää siihen öljyuutos ja sekoita hyvin.
-
Kun seos on jäähtynyt 40 asteiseksi, voit halutessasi lisätä eteeristä öljyä ja sekoittaa.
-
Voit laittaa seoksen minigrip pussiin ja puristella, että sen osat eivät jähmety eri aikaan ja voiteesta tule rakeista.
-
Tee pussin kulmaan reikä ja pursota purkkiin.
Hoitava yrttivoide
Välineet: vaaka, lasipurkki, kattila, sekoitukseen esim. lusikka, minigrip-pussi ja voiteelle purkki. Jos lisäät eteerisiä öljyjä, tarvitset lämpömittarin.
20 g juoksevaa yrttiöljyuutosta
20 g kiinteää öljyuutosta (kookosöljyuutos)
10 g sheavoita
10 g mehiläisvahaa
40 asteiseksi jäähtyneeseen seokseen voit lisätä eteeristä öljyä tuomaan haluamaasi vaikutusta tai tuoksua.
Jos käytössäsi on vain nestemäisiä öljyuutoksia, voit lisätä hiukan mehiläisvahan määrää.
-
Mittaa rasvat ja mehiläisvaha lasipurkkiin, sulata ne vesihauteessa sekoitellen.
-
Jäähdytä 40 asteiseksi, lisää halutessasi eteeristä öljyä ja sekoita.
-
Laita seos minigrip-pussiin, poista ilma pussista ja sulje pussi. Sekoita pussin sisältöä puristelemalla pussia.
-
Kun seos on jäähtynyt niin, että sen voi vielä puristaa pussista pois, leikkaa nurkkaan pieni reikä, josta puristat voiteen purkkiin.
Emulsiovoiteet
Kosteusvoiteet rakentuvat rasvoista ja vesipohjaisesta nesteestä. Vesipohjaisen nesteen määrä painomitoissa voi vaihdella, sitä voi olla esimerkiksi neljännes, puolet tai 75 % valmiin voiteen painosta.
Emulsiovoide tarvitsee emulgointiaineen, jotta rasvat ja vesi voivat sekoittua. Rasvoille on hyvä olla hapettumista estämään E-vitamiinia ja/tai rosmariiniuutetta. Vettä sisältävä voide tarvitsee säilöntäaineen. Ilman säilöntäainetta voide säilyisi muutamia päiviä tai korkeintaan viikon jääkaapissa. Säilöntäaine on kuitenkin pienempi paha kuin home. Yleensä ottaen emulsiovoide säilyy 3-6 kk, huomioi säilyvyys valmistamassasi voiteen määrässä.
Emulsiovoiteeseen suositellaan tislattua vettä, mutta voit yhtä hyvin valmistaa yrttiteen ja käyttää sen vesipohjaisena nesteenä. Yrttiteestä saat kasvin hoitavat voimat käyttöösi.
Seuraavaksi emulsiovoiteen resepti, jota voit muokata mielesi mukaan vaihtamalla nestettä tai rasvoja. Rasvoina voit käyttää joko pelkkiä rasvoja tai öljyuutoksia. Vain mielikuvitus on rajana. Esimerkiksi ruusu ja kiinanruusu sopivat kasvovoiteeseen ja tyrnin öljyuutos vartalovoiteeseen. Samalla reseptillä teet myös käsivoiteen.
Ohjeen kiinaruusuvesi värjää voiteen vaaleanpunaiseksi. Ohjeen rasvan määrä on 21 g, voit koota sen mieleisistäsi öljyistä.
Emulsiovoide muodostuu kahdesta faasista, öljy- ja vesifaasista. Yhteen lasipurkkiin mitataan rasvat ja emulgoiva vaha. Toiseen astiaan mitataan vesipohjainen neste ja vesiliukoinen aine kuten hunaja. Molemmat astiat lämmitetään vesihauteessa erillään. Yhdistäminen tapahtuu, kun nesteet ovat samassa lämpötilassa, 70 asteisia. Rasvaseos kaadetaan ohuena nauhana vesifaasiin samalla vatkaten. Vatkausta jatketaan, kunnes seos on tasaista. Jos seos jakautuu vielä kahteen kerrokseen, jatka vatkausta.
Kosteusvoiteen perusresepti (emulsiovoide)
Välineet: vaaka, neljä lasipurkkia (yksi reilumpi vatkausta varten, yksi pieni), kattila (johon molemmat lasipurkit mahtuvat), lämpömittari, pipettejä, vatkausväline (maidon vaahdotin/ sauvasekoitin / pieni vispilä ja purkki voiteen säilytykseen.
Rasvakulhoon, öljyfaasi:
6 g emulgoivaa vahaa
5 g sheavoita
5 g kaakaovoita
5 g manteliöljyä
6 g kehäkukkakookosöljyuutosta
Vesikulhoon, vesifaasi:
68 g kiinanruusuvettä (kuivattua kiinanruusua ja kiehunut vesi haudutettu teen tapaan ja siilattu)
2 g hunajaa
40 asteiseksi jäähtyneeseen seokseen:
20 tippaa Geogard 221 säilöntäainetta (soveltuu luomukosmetiikkaan)
15 tippaa eteeristä öljyä yhteensä esim. Ylang Ylang ja Frankincense
20 tippaa E-vitamiinia
8 tippaa Rosmariiniuutetta
-
Valmista kasviuutos kuin tee, kuivaa kasvia 1 tl kupillista kohti astiaan ja kiehuvaa vettä päälle, jätä hautumaan
-
Mittaa rasvat ja emulgoiva vaha lasipurkkiin
-
Mittaa jäähtyneeseen emulsioon lisättävät aineet säilöntäaine, eteeriset öljyt, E-vitamiini ja rosmariiniuute kolmanteen pieneen astiaan
-
Mittaa vesiliukoiset aineet toiseen astiaan, mittakannuun tai lasipurkkiin
-
Lämmitä molemmat astiat vesihauteessa kattilassa 70 asteeseen. Vesipohjainen neste lämpenee huomattavasti hitaammin.
-
Tarkista vesiliukoisen nesteen määrä haihtumisen vuoksi ja lisää tarvittaessa. Kansi voi estää haihtumista.
-
Kaada rasvaseos 70 asteisena vesiliukoiseen saman lämpöiseen nesteeseen ja vatkaa koko ajan, jotta muodostuu emulsio
-
Emulsion ollessa 40 asteista lisää säilöntäaine, eteeriset öljyt, E-vitamiini ja rosmariiniuute
-
Sekoita hyvin ja laita puhtaaseen purkkiin (purkin voit puhdistaa esim. vahvalla alkoholilla)