Rajoittaako ripuli elämääsi? Verottaako vatsan kipu ja turvotus arkeasi? Tai onko olosi ajoittain tukala ummetuksesta johtuen? Jos näin on, saatat kärsiä ärtyneen suolen oireyhtymästä (IBS= irritable bowel syndrome). 5 – 15% väestöstä kärsii tästä. Näin todetaan kun tutkimuksissa ei löydy mitään elimellistä vikaa, joka selittäisi vaivat. Älä lannistu!

Suolisto reagoi herkästi jännitykseen. Stressillä ja suolen ärtymisellä on yhteys. Olet ehkä itsekin tehnyt tämän havainnon. Suoliston yhteys ahdistukseen ja masennukseen on ajankohtainen ja vilkkaan tutkimuksen kohteena. Keräähän terve suoli ravinnosta rakennusaineet myös hyvään hormonitoimintaan. Mielialalla ja hormonitoiminnalla on tiivis yhteys.

Yleinen hoitolinjaus tähtää oireiden vähentämiseen. Tässäkin tärkeimpänä ovat terveet elämäntavat. Liikunnan on todettukin vähentävän oireita. Tupakka, kahvi ja rasvaiset ruuat voivat pahentaa oireilua.

Fodmap ruokavalion noudattaminen helpottaa oireita. Siinä on karsittu tietyn tyyppiset hiilihydraatit pois. Monet viljat ja kivelliset hedelmät poistetaan ruokavaliosta, kuten omena, luumu, nektari ja päärynä. Kasviksista ongelmia tuottavat esimerkiksi sipuli, kaalit ja pavut. Valkoisia jauhoja ja sokeria kehotetaan välttämään. Sopiva ruokavalio etsitään kokeilemalla, se mikä aiheuttaa oireita yhdelle ei välttämättä tee sitä toisille. Aiheesta löytyy myös useita älypuhelinsovelluksia.

Oireita vähentävien ruoka-aineiden lista saattaa karsia ruokavalion liian yksipuoliseksi ja voi tulla puute ravintoaineista. Monet ärsytystä lisäävät ruoka-aineet ovat erityisen hyvää ravintoa suolen suotuisalle bakteerikannalle. Pitkäaikainen ruokavalion noudattaminen kaventaa ja vinouttaa suolen bakteerikantaa. Hyvä monipuolinen bakteerikanta on merkityksellinen kokonaisvaltaiselle hyvinvoinnille.

Kiinalaisen lääketieteen teorian mukaan kypsennetty ruoka on helpommin sulavaa. Myös kylmät ruuat ja juomat heikentävät ja rasittavat ruuansulatusta. Keho joutuu käyttämään energiaansa vatsan sisällön lämmittämiseen. Raa’assa ruuassa voi olla enemmän ravintoaineita, mutta siitä ei ole hyötyä, jos keho ei saa niitä käyttöönsä.

Haluaisitko lyhentää karsittavien ruoka-aineiden listaa? Tai kenties sietää suuremman määrän jotain ärsytystä aiheuttaneista ruoka-aineista? Siinä tapauksessa suosittelen akupunktiota hyvänä vaihtoehtona. Ärtyneestä suolesta kärsineet ovat kokeneet suolen voivan paremmin akupunktiohoitoni ansiosta. Akupunktiolla voidaan vaikuttaa niin stressiin kuin suoleenkin.

Voit hyötyä erilaisista rentoutusharjoituksista. Luonnossa oleilu ja liikkuminen laskevat tehokkaasti stressitasoa. Helli itseäsi luontokokemuksella, se rentouttaa!

 

Aiheesta lisää:

https://www.terve.fi/artikkelit/artyneen-suolen-saa-ojennukseen-nailla-ohjeilla

https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/fodmap-ruokavaliossa-on-sudenkuoppansa-ala-aloita-yksin-alaka-jatka-loppuelamaa/6787126#gs.UaZOjso

https://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk00068