pään, Kranio (latinaksi cranium) tarkoittaa kalloa ja sakrum (sacrum latinaksi) ristiluuta. Ristiluu sijaitsee lantiolla selkärangan jatkona, se kolmion mallinen luu, jonka päässä on häntäluu.

Kraniosakraalihoito on saanut alkunsa ja kehitetty Amerikassa osteopatiasta 1800-luvulla ja nykyisen muotonsa se on saanut 1970 luvulla John Upledgerin johdolla.

Kraniosakraalihoidossa tunnustellaan erittäin kevyellä otteella aivoselkäydinnesteen aikaan saamaa ja hermoston koko kehoon välittämää hyvin pientä liikettä. Hoito tapahtuu vaatteiden päältä. Hoitaja pitää käsiään hyvin kevyesti hoidettavan kohdan päällä. Keho tekee itse korjaavan työn. Hoitaja pitää käsiään yhdessä kohdassa joskus kymmenenkin minuuttia.

Kraniosakraalihoito sopii esimerkiksi kiputilojen, tuki- ja liikuntaelinten vaivojen, hermostollisten vaivojen, päänsäryn, migreenin, stressin ja unettomuuden hoitoon.

Hoidettava voi kokea pieniä ”kuplimisen” tunteita, jopa näkyvää ei-tahdonalaista liikehdintää jossain kehon kohdassa, kehon järjestäessä itseään uudelleen. Kokemukseen vaikuttaa mitä kehossa tapahtuu sekä hoidettavan herkkyys kuunnella kehoaan. Keho työstää kussakin hoidossa ongelmia sen verran, mihin se on valmis sillä hetkellä. Usein hoidon jälkeen olo on väsynyt ja raukea.

Kraniosakraalihoitaja keskittyy kuuntelemaan hoidettavan kehon viestejä ja voi kertoa havainnoistaan joko hoidon aikana tai sen jälkeen. Hoidettavana oleva voi rentoutua rauhassa ja kertoa omista tuntemuksistaan. On myös ihan okei olla hiljaa, eikä haittaa, vaikka nukahtaisi.

Kraniosakraalihoito ei sovi akuutissa neurologisessa ongelmatilanteessa, jossa on tuoreita aivojen, pään tai selkärangan vaurioita. Kraniosakraalihoito sopii hyvin myöhemmin, 3 kk kuluttua näidenkin vammojen hoitoon. Ota yhteyttä, jos tilanteesi mietityttää, laita viestiä tai soita.

Hoidot tapahtuvat 1-6 viikon välein. Vaikeassa tilanteessa tiheämmät hoidot ja ylläpitohoitona harvemmin.

Varaudu välttämään voimakasta rasitusta 1–3 päivän ajan. Jätä sauna ja hikiliikunta toiseen päivään.

Hoidon jälkeen on tärkeä muistaa huolehtia nesteytyksestä.