Tässä kirjoituksessa kerron migreenin taustalla olevista syistä klassisen kiinalaisen lääketieteen näkökulmasta.

Epätasapaino määritellään oireiden ja pulssin perusteella. Migreeni voi liittyä kiinalaisittain Maksan ja Paksusuolen, Maksan ja Vatsan tai Maksan ja Sappirakon epätasapainoon.

Maksan ja Paksusuolen epätasapainoon liittyvä migreeni ilmenee kipuna silmän takana tai silmässä. Maksan ja Vatsan epätasapainoon liittyvä migreeni ilmenee kipuna otsalla. Maksan ja Sappirakon epätasapainoon liittyvä ohimoilla. Kivun sijainti on siis yksi merkittävä tekijä energeettisen syyn selvittämisessä.

Kun kivun sijainti on tiedossa, kuunnellaan pulssista mihin elimiin epätasapaino viittaa.

Asiakkaan kertoma muista vaivoista antaa myös vihjeitä epätasapainon luonteesta. Jos muutkin asiakkaan vaivat viittaavat samaan elimeen, vahvistaa se diagnoosia. Tällöin migreeniä hoitamalla on mahdollista saada apua myös muihin samasta epätasapainosta aiheutuviin vaivoihin.

Klassisessa akupunktiossa ei siis ole yhtä migreenin hoidon akupisteyhdistelmää, jolla aina hoidettaisiin migreeniä. Pisteitä yhdistetään tarkoituksenmukaisesti kyseisen asiakkaan tilanteen mukaan.

Useimmiten migreeni on melko helposti hoidettavissa akupunktiolla. Jopa ensimmäinen hoitokerta usein harventaa merkittävästi kohtauksia. Kannattaa varautua kuitenkin muutamiin hoitokertoihin.

Migreenitaipumus kulkee usein suvussa. Jotkut harvinaisemmat migreenityypit ovat haasteellisia hoidettavia myös akupunktiolla.

Stressi on usein migreenin seuralainen. Tuttua onkin sairastua migreenikohtaukseen vapaapäivinä tai loman alkaessa, kun on saanut pinnisteltyä työputken loppuun. Vihdoinkin olisi mahdollisuus rentoutua.

Maksaa rasittavat tekijät lisäävät usein myös migreenin ilmaantumista.

Maksaa rasittavia yleisimpiä tekijöitä ovat stressi, voimakkaat tunteet, lääkkeet ja myrkyt elinympäristöstä. Ravinnon nopeat hiilihydraatit rasvoittavat Maksaa ja näin heikentävät sen toimintaa.

Maksan toiminnan piiriin kuuluvat kiinalaisittain lihakset, hermot, limakalvot ja kaikki kuljetustoiminta elimissä, kudoksissa ja soluissa. Hormonitoiminnassa Maksa on suuressa roolissa, usein migreenistä kärsivällä on erilaisia kuukautisiin liittyviä vaivoja.

Stressi edesauttaa tunnetusti hyvin monien sairauksien puhkeamista ja pahentaa olemassa olevien sairauksien oireita. Stressaavat elämäntilanteet usein tihentävät migreenikohtausten esiintymistä. Elämän ollessa tasaisempaa migreenikin pysyy usein taka-alalla.

Maksan rasittuminen voi ilmetä hyvin monin tavoin. Sen kuorman keventäminen voi harventaa migreenikohtauksia.

Rentoutuminen eri tavoin kuten metsäkävely, rentoutusharjoitukset, mindfullness ja luonnossa oleilu vahvistavat Maksaa.  Maksan aisti on näkö, joten paremman puutteessa myös luontokuva voi rauhoittaa. Migreenikohtaukseen usein liittyvät myös erilaiset näköoireet, nekin kielivät Maksan energian ongelmista. Toisaalta myös silmien kautta tulevat ärsykkeet laukaisevat monille migreenikohtauksen.

Luomuruoka puhtaampaa, koska kasvatuksessa ei käytetä myrkkyjä tuhoeläimiä tai rikkakasveja vastaan kuten esim. Roundupin glyfosaatti. Ruuan vihreä väri kertoo sen Maksaa hoitavista ominaisuuksista, suosi siis vihreää.

Käytä lääkkeitä vain hyvin perustelluissa tilanteissa, sillä maksan tehtävä on käsitellä lääkkeet elimistöstä poistettavaan muotoon. Hyvin monet lääkkeet eivät sovellu tuoteselosteenkaan mukaan maksasairaalle.

Migreeni on naisilla paljon yleisempää kuin miehillä. E-pillerit tukkivat Maksan energiaa, minipillerit ovat tässä suhteessa maksaystävällisempiä.

Tyytyväinen rauhallinen mieli on eduksi Maksan toiminnalle. Haasteita riittää elämän eri alueilla, mutta ehkä kaikki ei kuitenkaan ole niin vakavaa, vaan voisi luokitella jotkut asiat ”ei niin tärkeisiin” ja ottaa rennommin.

On monia asioita mitä voit tehdä itsehoidoksi, jopa ilmaiseksi. Aina ei voi vaikuttaa itse riittävästi tilanteeseen, silloin akupunktiohoito on paikallaan.

Ehkä sinua kiinnostavat myös nämä:

Kehon ja mielen yhteys

Tällä kotikonstilla poistat sappikivesi ilman leikkausta

Kolesteroli, verenpaine ja verensokeri koholla – Vika Maksassa?