Akne vaikuttaa minäkuvaan, itsetuntoon ja on iso asia etenkin herkässä teini-iässä. Aikamme on ulkonäkökeskeinen, joten asia on sitäkin kipeämpi. Lähes kaikilla on murrosiässä finnejä. Jo näppylä silloin tällöin voi olla harmin aihe.

Kiinalaisesta näkökulmasta taustalla on kuumuus ja kosteus. Kuumuus on aina mukana, kun on kyse tulehduksesta. Kosteus puolestaan liittyy märkäisiin eritteisiin. Finneissä yhdistyvät nämä molemmat.

Yleensä ensimmäinen ohje on huolehtia ihon kunnollisesta puhdistamisesta.

Hoitona nuorille tarjotaan 3 -6 kk antibioottikuureja, tehokkaimpana lääkkeenä ihotautilääkäri voi määrätä isotretnoiinikuurin, joka kestää 5 – 6 kk ja tytöille E-pillereitä. Kaikissa näissä tiedetään taudin voivan uusiutua kuurin tai lääkityksen lopetuksen jälkeen. (Terveyskirjasto: Tavallinen akne)

Kiinalaisesta näkökulmasta antibiootit ovat kylmyyttä. Akne on kuumuutta, joten antibiootit tehoavat siihen. Ongelmaksi voi muodostua kehon normaali reaktio kylmyyteen. Keho reagoi kylmyyteen muodostamalla kuumuutta, koska pyrkimys on tasapainoon. Lääkityksessä kehoon menee siis lisää kylmyyttä. Tämä selittääkin vaivan uusiutumisen lääkehoidon jälkeen.

Ehkäisypillerit tukkivat Maksan energiaa, joka on yksi keskeinen syy aknelle kiinalaisen teorian mukaan. Myös pillereiden käytössä on vaarana, että tilanne röyhähtää uudelleen pillereiden lopetuksen jälkeen.

Tytöillä ja naisilla elämä kulkee kiinalaisen teorian mukaan seitsemän vuoden sykleissä ja pojilla ja miehillä kahdeksan vuoden sykleissä.

Ensimmäinen elämänvaihe on puu, joka kestää tytöillä 7 ja pojilla 8 ikävuoteen. Toinen vaihe on tuli, joka kestää tytöillä 14 ja pojilla 16 ikävuoteen. Kolmantena vaiheena on maa, joka kestää tytöillä 21 ja pojilla 24 ikävuoteen saakka. Maata seuraa metallivaihe ja metallia vesivaihe, jonka jälkeen kierros alkaa jälleen alusta.

Tytöillä akne onkin yleisintä 14 – 17 vuotiaana ja pojilla pari vuotta myöhemmin 16 – 19 vuotiaana. Yleisin akneikä sijoittuu siis heti maavaiheen alkuun.

Maaelementti liittyy muutokseen, elämänvaiheissa murrosikään ja vaihdevuosiin. Aknessa hormonit ovatkin merkittävässä roolissa, kuten näissä elämän muutosvaiheissa.

 

Mistä apua akneen?

Suklaa ja juusto koetaan usein aknea pahentaviksi tekijöiksi. Maitotuotteet ja hiilihydraatit ovat kiinalaisen näkemyksen mukaisesti maaelementtiin kuuluvia ruokia. Juusto onkin maitotuote ja suklaa usein maitosuklaata. Virallinen kanta terveyskirjaston artikkelissa sanoo kuitenkin, ettei ravinnolla ole merkitystä.

Nopeat hiilihydraatit rasittavat maksaa tukkeuttaen sitä. Näiden välttäminen onkin perusteltua myös kiinalaisesta näkökulmasta. Hiilihydraatit ovat maaenergiaa. Liika maa luo liikaa kosteutta, joka toimii kasvualustana märkäiselle eritteelle ja pahentaa aknea.

Ylikierroksille laittavat asiat ovat tulta lietsovia. Tällaisia ovat esimerkiksi kofeiinipitoiset juomat, tupakka ja alkoholi. Nämä heikentävät myös Maksan toimintaa, jonka tukkeutuminen luo kuumuutta.

Tuli kasvaa liialliseksi herkästi vesienergian heiketessä. Veden tehtävä on pitää tuli kurissa. Puun tehtävä on pitää maa kurissa.

Näiden kurissa pitävien harmonisoivien energioiden vahvistus on eduksi aknea hillitessä. Vahvista siis vesi ja puuenergiaasi.

Vesi- eli munuaisenergiaa saamme synnyin lahjana tietyn määrän. Säännöllisillä elintavoilla voimme säästää sitä. Kohtuullinen ravinto, liikunta, lepo ja raitis ilma antavat energiaa, jolloin meidän ei tarvitse ottaa käyttöön niin paljon tuota syntymässä saatua terveyden perustaa.

Voimme kuluttaa ennenaikaisesti perittyä energiaamme myös liiallisella liikunnalla ja liiallisella keskittymisellä siihen mitä syömme tai tinkimällä levosta.

Kiinalaisen näkemyksen mukaan esimerkiksi maratonjuoksu on aivan liian kuluttavaa liikuntaa kenelle tahansa.

Puuelementti on viiden elementin energian kierrossa vesielementin jälkeen. Tämä merkitsee sitä, että hyvässä kunnossa oleva vesielementti ravitsee puuta. Vesielementin munuaisenergialla on siis kaksi roolia suhteessa akneen, tulen aisoissa pitäminen ja maksaenergian ravitseminen.

Puuelementin Maksa on osallisena ihon syvempien kerrosten kuntoon, koska se vastaa ihon syvempien kerrosten rakenteista. Maksa tukkeutuu herkästi tunteista ja stressistä. Stressi usein pahentaa aknea ja akne taas aiheuttaa stressiä.

Puuelementti voimaantuu vihreistä kasviksista ja sopivasti happamasta mausta. Stressin ennaltaehkäisy suojelee puuta. Huolehdi riittävästä rentoutumisesta. Kauaksi katsominen rentouttaa myös silmiä, jotka ovat puuelementin elin. Vihreä on sen väri, joten luonto tekee hyvää!

Ryppyotsainen tiukka sääntöjen noudattaminen puolestaan voi aiheuttaa lisästressiä. Rennolla otteella välillä hieman sormien läpi katsominen voi tuottaa paremman tuloksen.

Yleensä vaivamme juontavat jonkin tietyn epätasapainon jäljille kehossa. Meillä voi olla monta vaivaa ja kaikkien taustalla voi olla sama epätasapaino. Kun elämäntapoja korjataan, siitä voi seurata myös jonkin toisen vaivan lievittyminen tai jopa häviäminen, myös itsehoidossa.

Epätasapaino voi olla erilainen kahdella ihmisellä vaikka vaiva olisi sama. Periaatteet pätevät, mutta olemme yksilöitä, joten tarvitsemme myös yksilöllisen pohdinnan siitä, mistä korjaustoimenpiteet olisi hyvä aloittaa.

Klassisessa akupunktiossa hoitaja kuuntelee pulssista millainen tasapaino kehossa vallitsee, tekee hoitoratkaisun pulssin, haastattelun ja havaintojen pohjalta. Ei ole myöskään yhtä ainoaa oikeaa tapaa hoitaa.

Aknessa myös sen ilmenemispaikalla on merkitystä. On eri asia onko näppylät otsalla, leuassa, rinnassa tai selässä. Paikka antaa myös viitteitä epätasapainosta.

Ihon pinnallisemmat osat liittyvät metallienergian Keuhkoon ja syvemmät osat puuenergian Maksaan.

Klassinen akupunkturisti pohtii kokonaisuutta esimerkiksi kosteuden ja kuumuuden poistamista, vesienergian vahvistamista, puuenergian liikuttamista ja vahvistamista. Kaikkiin näihin toimiin on olemassa useita pisteitä ja erilaisia tekniikoita. Hän tekee yksilöllisen tilannekohtaisen ratkaisun kussakin hoidossa.

 

Ehkä olet kiinnostunut myös näistä:

Auttaako akupunktio kuukautisvaivoihin?

Masennus ja kiinalainen lääketiede

Ahdistus kiinalaisittain

Kehon ja mielen yhteys

Mitä kylmä saa aikaan elimistössä?