Vuodenajat liittyvät kiinalaisen lääketieteen teoriassa johonkin elementtiin ja siten ilmastoon. Tässä kirjoituksessa kerron keväästä ja miten se lisää riskiä noidannuolen ilmaantumiseen. Luettuasi tämän tiedät myös miten voit ennaltaehkäistä noidannuolta ja muita kevääseen liittyviä terveysriskejä.

Kevät liittyy Maksan energiaan ja ilmastona tuuleen. Tuuli voi olla sisäistä tai ulkoista. Voimakkaat tunteet ja tunnekuorma aiheuttavat sisäistä tuulta. Ulkoinen tuuli on sään aiheuttamaa viimaa, joka voi tunkeutua kehoon.

Kiinalaisessa teoriassa ei jaeta ihmistä mieleen ja kehoon, vaan kumpikin voi aiheuttaa harmia kummallakin tasolla. Tunnestressi voi siis aiheuttaa lihasjumeja ja lihasjumi voi jumittaa mieltä.

Kun olemme tasapainossa, eivät tavalliset tuulet sisäisinä tai ulkoisina haittaa meitä. Silloin kun on valmiiksi epätasapaino elimistössä, pienikin viima voi aiheuttaa harmia.

Kun veri ja Qi liikkuvat vapaasti saamme suojan vaivoja ja sairauksia vastaan. Kudokset saavat tarvitsemansa rakennusaineet ja solujen aineenvaihduntatuotteet siirtyvät käsittelyyn ja poistettavaksi.

Fyysinen vamma voi myös olla esteenä tai haittana veren ja Qin kululle. Mikä tahansa kudostuhoalue voi toimia esteenä, kuten mustelma tai leikkaushaava, jopa vanhakin. Qi kulkee kanavilla omia reittejään ja kun tähän reittiin tulee este, aiheuttaa se Qin vähyyttä alueella. Myös verenkierto on heikentynyt tällaisilla alueilla.

Kun Qi saadaan liikkumaan, saa se puolestaan verenkierron palaamaan alueelle ja näin tilanne korjaantuu. Myös vanhempaa leikkaushaavaa voi hoitaa akupunktiolla niin, että se pehmenee, muuttuu myötäävämmäksi ja värikin vaalenee.

Maksa vastaa kaikesta liikkeestä elimistössä. Lihasten ja hermoston toiminta on kiinalaisen teorian mukaan Maksan energian aikaan saamaa.

Kipu on seurausta siitä, että Qi ja veri ei liiku.

Kylmyys jähmettää ja hidastaa toimintoja, joten se tehostaa tuulen haitallista vaikutusta. Kylmyys voi olla peräisin kylmyydestä tunnepuolella, liittyen ihmissuhteisiin. Myös pelko on kylmyyttä. Kylmyys voi olla ulkoista, jolloin se voi olla seurausta riittämättömästä pukeutumisesta, vaikkapa jalkojen kastumisesta kylmällä säällä.

Maksa on siis yhteydessä tuuleen ja Munuainen kylmyyteen. Joskus tilanne äityy pahaksi ja joudumme käyttämään kipulääkkeitä kyetäksemme toimimaan edes jotenkin. Kipulääkkeet estävät kipuviestin kulun aivoille. Niiden tehtävä on mahdollistaa toiminta kivusta huolimatta. Toiminta liikuttaa lihaksia ja siten myös Qi ja veri kiertävät paremmin.

Lääkkeiden toinen puoli on se, että ne haittaavat sekä Munuaisen että Maksan toimintaa. Luetpa minkä tahansa lääkkeen tuote- tai pakkausselosteen, siellä mainitaan mahdollinen haitta Munuaiselle tai Maksalle, usein jopa molemmille. Maininta voi olla muodossa: ”ei sovi munuais- tai maksasairautta sairastavalle”.

Käsikauppalääkkeinä käyttämämme ibuprofeiini (kauppanimeltään esim. Burana) haittaa erityisesti munuaisten toimintaa ja parasetamoli (kaupanimeltään esim. Paratabs) maksan toimintaa.

 

Noidannuoli, hoida ja ehkäise –kiinalainen näkökulma

On tärkeää että tuemme hyvinvointiamme elintapojen avulla, jotta lääkkeisiin turvautuminen olisi vähäisempää. On tilanteita milloin lääkkeet ovat välttämättömiä ja jolloin ilman niitä emme selviä.

Pitkällä aikavälillä kipulääkkeet heikentävät munuaisten ja maksan toimintaa, joten Qin ja veren kulku estyy entistä herkemmin. Sietokykymme on hyvin yksilöllinen ja riippuvainen muusta kuormituksesta niin henkisellä kuin fyysiselläkin puolella.

Yön aikana Qi huoltaa elimistöämme syvällä tasolla. On tärkeää että saamme riittävästi lepoa palautuaksemme. Koska elimistömme toimintaa rytmittää valo, lepo on erityisen tehokasta yöllä. Puuelementtiin kuuluvat Maksa ja Sappirakko. Sappirakon aika alkaa klo 23 ja kestää kaksi tuntia klo 1 asti, tästä alkaa Maksan aika, joka kestää klo 3 saakka.  Kaikista tärkeintä on olla nukkumassa juuri tuona aikana.

Vuorotyö altistaa tunnetusti monille sairauksille. Valitettavasti toimintoja usein tehostetaan yksilön, yrityksen ja yhteiskunnan toiminnassa tekemällä töitä vuorokauden ympäri tai ainakin tinkimällä yöunesta. Tästä seuraa kuitenkin pitkällä aikavälillä haittoja, jotka syövät saavutetut edut ja hyödyt.

On aloja missä vuorotyö on välttämätöntä. Tällöin olisi mietittävä keinoja, millä voidaan tasapainottaa vuorotyön aiheuttamaa liiallista rasitusta. Yksilön tasolla voi miettiä millaisen riskin kykenee ottamaan tinkiessään yön levosta. On eri asia tehdä vuorotyötä muutama vuosi tai koko työura.

Rentoutuminen tukee etenkin Maksan energiaa, se saa veren ja Qin kulkemaan vapaasti. Rentoutuminen vaatii opettelua. Harjoittelun jälkeen rentoutuminen onnistuu lyhyessäkin ajassa ja paikasta riippumatta. Pelkkä syvään hengittäminen saa rentoutumaan.

Haitallisten ja kehoon myrkkyjä tuovien aineiden välttäminen suojelee Maksaa. Myrkyt voivat kulkeutua hengitysilman välityksellä, suun kautta tai ihon läpi.

Liikunta on hyväksi monin tavoin terveydellemme, mutta siinäkin kohtuus on eduksi. Erityisesti aerobinen liikunta luonnossa lataa akkujamme kokonaisvaltaisesti.

Maksan väri on vihreä, sitä on hyvä tarjota Maksalle niin silmien kuin suunkin kautta. Vanhojen kirjoitusten mukaan kaikille elimille on nimetty jokin vilja, maksan vilja on trendikäs hamppu. Jokaiselle elimelle on nimetty myös hedelmä, maksan hedelmä on luumu. Maksa liittyy liikkeeseen, luumun vaikutus suolen liikkeeseen onkin monelle tuttu.

Noidannuoli iskee usein juuri keväällä. Se on tuulen aiheuttama vaiva. Noidannuoli iskee arvaamatta, kipu ilmestyy yhtäkkisesti. Olet ehkä kumartunut ja kun yrität nousta, kipu on niin voimakas, ettei selän suoristaminen onnistu.

Taustalla voi olla työn tai ihmissuhteiden aiheuttama stressi, muutama liian lyhyeksi jäänyt yö, olosuhteisiin nähden liian kevyt vaatetus, veto ja läpi kastuneet kengät. Sairastumme, kun olemme jollain tapaa epätasapainossa.

Hoitona noidannuoleen käytetään usein tulehduskipulääkkeitä ja lihaksia rentouttavia lääkkeitä.

Kotihoitona lämpö edistää Qin liikkumista. Usein noidannuoli on Virtsarakon kanavalla, joka kulkee silmien sisänurkasta pään yli niskaa, selkää, pakaroita, takareittä, pohjetta ja jalkaterän ulkosyrjää pikkuvarpaaseen saakka. Voit lämmittää kipukohtaa, mutta lämmin jalkakylpykin vie lämpöä kanavalle.

Akupunktiolla noidannuolta hoidettaessa tavoitteena on saada Qi ja veri liikkumaan alueella. Kun Qi ja veri liikkuvat, kipu helpottaa.

Lihasjumeissa akupunktiolla voidaan liikuttaa energiaa monin tavoin ja samalla huomioida myös tekijöitä, jotka ovat altistaneet ongelmalle.

Akupunkturisti selvittää kivun sijainnin ja mikä kanava kyseisellä alueella kulkee. Pulssin kuuntelussa kyseisen kanavan pulssi on usein kireä, sen lisäksi se voi olla heikko. Kokonaistilanne antaa viitteitä epätasapainon laadusta. Klassinen akupunkturisti tekee hoitoratkaisut näiden tietojen pohjalta. Akupunktio on oiva keino, mikäli haluat toipua vaivasta nopeasti.

Iskiasoireilussa tausta on toisenlainen, mutta kevään viima voi pahentaa sitä. Iskias tyyppisessä oireilussa on myös akupunktiosta ollut hyviä tuloksia. Vaiva on usein akuutti ja se vie toimintakyvyn, joten sitä joutuu usein hoitamaan muutaman kerran, jopa viikon välein. Mitä tuoreempi vaiva sen nopeammin avun saa.

Myös limakalvot kuuluvat maksan energiaan, joten taudinaiheuttajan ilmaantuminen limakalvolle on hyökkäys Maksan energiaan. Seuraa nuhaa, tukkoisuutta ja kurkkukipua.

Maksan hyvä kunto ehkäisee myös allergiaoireita. Allergian hoito on kuitenkin pitempiaikainen ja keväällä oireilevaan allergiaan on hyvä alkaa hakea apua jo hyvissä ajoin.

Pitämällä hyvää huolta Maksastasi, hoidat samalla elimistössä tarvittavaa liikettä, lihaksia, hermoja ja limakalvoja.

 

Ehkä olet kiinnostunut myös näistä:

Kehon ja mielen yhteys
Mitä kylmä saa aikaan elimistössä?
Mitä Qi tarkoittaa ja miten se toimii?
Akupunktiosta apua nivelkipuihin
Kokonaisvaltaista ja yksilöllistä vai erikoistunutta ja täsmää?