Nokkoskausi on parhaimmillaan. Tässä kirjoituksessa kerron ravitsevien nokkoslettujen ohjeen ja ainesosien merkityksestä terveyteen kiinalaisesta näkökulmasta.

Kerää nokkoset puhtaalta paikalta. Pienet nokkoset voi käyttää kokonaan ja suuremmista kerätään pari ylintä lehtiparia.

Aamupäivällä Qi virtaa ylöspäin ja iltapäivällä alaspäin. Jos haluat maksimaalisen hyödyn, aamupäivä on paras keräysajankohta.

Kiinalaisesta näkökulmasta nokkonen ravitsee munuaisenergiaa ja verta.

Munuaisenergia on yhteydessä kehon nesteiden kiertoon. Vahva munuaisenergia ehkäisee ylikierroksia, kuten stressiä ja tulehduksellisia sairauksia elimistössä. Munuaisenergia heikkenee ihmisen vanhetessa. Vaihdevuosi-iässä munuaisenergian vahvistus on paikallaan. Se pitää tulta aisoissa (lue hikoilua ja tulistumista)

Vahva veri ravitsee ja kosteuttaa kudoksia. Uupuneella sekä veri että munuaisenergia ovat heikentyneet. Oiva lääke kevätväsymykseen!

Luonto on pakannut aineet sopivasti, että ne tukevat toisiaan ja toimivat tehokkaasti.

Halusin kokeilla nokkoslettuja ilman maitoa, koska maito estää raudan imeytymisen. Minulla oli kaapissa kauramaitoa, joka on suunniteltu erityisesti kahvimaidoksi, joten laitoin sitä.

Valkoisia jauhoja käytän vain poikkeustapauksessa, jauhoina tällä kertaa käytin hiivaleipäjauhoja. Maito ja valkoinen vehnä tuottavat kosteutta ja limaa, jotka haittaavat elimistön toimintaa.

Hirssi on erinomainen puuroaines. Se ravitsee Vatsan ja Pernan (+haiman) energiaa. Hirssi on eduksi ruuansulatukselle. Kaikkiin elementteihin kuuluu jokin ”vilja”. Puuelementin vilja on hamppu, tulen vehnä ja ohra, maan hirssi, metallin riisi ja veden pavut.

Hirssiä on viljelty aikoinaan myös pohjolassa. Se puhdistaa kosteutta ja limaa elimistöstä. Haitallinen kosteus on seisovan veden ja hyvä kosteus on raikkaan veden kaltaista. Hirssiä on suositeltu erityisesti laadukkaan ravinnon tarpeessa oleville kuten raskaana oleville ja synnyttäneille.

Kananmunia pidetään erittäin ravitsevina kiinalaisessa hoitoperinteessä. Ne vahvistavat ja niitä on perinteisesti kerättykin synnyttäneelle jopa satoja.

 

Ravitsevat nokkosletut ilman maitoa

Puoleen litraan vettä keitetty hirssipuuro (käytin luomu hirssihiutaleita)

1,5 litraa tuoreita nokkosia

4 kananmunaa

3 dl kauramaitoa (Ikaffe)

hiivaleipäjauhoja sen verran, että lettutaikina on paksuhkoa

Suolaa maun mukaan

Paistamiseen kylmäpuristettua kookosöljyä

 

Kiehauta nokkoset nopeasti runsaassa desilitrassa vettä. Murskaa nokkoset vesineen päivineen sauvasekoittimella. Laita nokkosmurska kulhoon, samoin hirssipuuro (jäähtynyt), kananmunat ja sekoita hyvin. Lisää kauramaito seokseen ja vispaa hiivaleipäjauhoja sekaan, kunnes lettutaikina on paksuhkoa. Lisää suola. Paista pieniä lettusia kylmäpuristetussa kookosöljyssä.

 

Mummon ruokakriitikoille 1v ja 2 v maistuivat erittäin hyvin, pyysivät lisää jopa kaksi kertaa. Lapsille tarjosin pakastettujen mansikoiden kanssa ja aikuiset nauttivat puolukkasurvoksen kera.

Veri, ravitseva ja kosteuttava elämänvoima

Onko ruuan lämpötilalla merkitystä hyvinvoinnille?