Näihin vaivoihin risiiniöljyä on käytetty tuhansia vuosia

Risiiniöljy

Risiiniöljy puristetaan ricinus communis-kasvista ja öljyn keskeisin vaikuttava aine on risiiniöljyhappo. Risiini kasvin siemenet ovat myrkyllisiä, mutta myrkyllinen risiini on vesiliukoista ja eikä sitä ole mukana valmiissa öljyssä.

 

Mihin risiiniöljyä on käytetty?

Risiiniöljy on tahmeaa ja paksua. Sitä on käytetty useissa kulttuureissa hyvin pitkään.

Risiiniöljy on parasta laittaa iholle kääreen avulla, silloin sitä imeytyy enemmän ja se sotkee vähemmän.

Kiinalaisessa lääketieteessä risiiniöljyä on käytetty stimuloimaan verenkiertoa, tukemaan paranemista ja hoitamaan tulehdusta. Parempi verenkierto merkitsee ravinteita ja happea kudoksille.

Monet ongelmat syntyvät puutteellisen veren kierron seurauksena.

Risiiniöljykäärettä on käytetty arpikudoksen hoitoon, kiinnikkeiden hoitoon, munasarjakystiin ja tukkeutuneiden munajohtimien hoitamiseen.

Risiiniöljy on tunnettu sen suolistoa stimuloivasta vaikutuksesta, se toimii kääreenäkin.

Risiiniöljyä voi kokeilla minkä tahansa ylimääräisen kasvannaisen tai kasautuman hoitoon. Jotkut kertovat sen hävittäneen kaihea, kun ovat sivelleet sitä luomen päälle parin kuukauden ajan.

Risiiniöljy imeytyy syvemmälle kuin mikään muu öljy. Sen sanotaan auttaneen myös esim. sappikivien hajottamisessa. Risiiniöljykäärettä on käytetty monirakkulaisten munasarjojen hoitoon ja endometrioosiinkin.

Dr. Axe listaa risiiniöljyn käyttöalueita seuraavasti: vatsan toimintahäiriöt, artriitti, selkäkipu, ummetus, lihaskipu, loistulehdukset, krooninen päänsärky, sappirakon kipu, PMS, reuma ja uniongelmat.

Risiiniöljy ei sovi kuitenkaan raskaana oleville, sillä se voi aktivoida kohdun supistuksia. Risiiniöljyä onkin käytetty joissakin kulttuureissa sisäisesti synnytyksen käynnistämiseen. En suosittele kokeilemaan. Risiiniöljyllekin voi olla allerginen ja silloin se ei sovi käytettäväksi. Jos kärsii hyvin runsaasta kuukautisvuodosta, kannattaa kokeilla varoen ja kuulostellen vaikutusta, lisääkö risiiniöljyn käyttö vuotoa.

Kipu johtuu usein liikkeen puutteesta kipualueella. Mikäli liike palautuu, kipu helpottaa. Risiiniöljykääre on hyvä kotikonsti liikkeen tukemiseen kipualueella.

 

Vinkkejä risiiniöljyn ja risiiniöljykääreen käyttöön

Testaa risiiniöljyn sopivuus pienellä ihoalueella, mahdollisen allergisen reaktion varalta.

Risiiniöljy imeytyy syvemmälle kuin mikään muu öljy, joten on tärkeää, että risiiniöljy on korkealaatuista. Luomua, kylmäpuristettua, heksaanitonta ja tummassa lasipullossa.

Varaudu hoitamaan useista viikoista muutamiin kuukausiin.

Pienille ja haastaville alueille voit sivellä suoraan öljyä niin usein kuin mahdollista. Luomet, syylät ja muut ihon kasvannaiset. Kaihen hoidossa sivellään tippa risiiniöljyä luomen päälle iltaisin.

Jos haluat testata risiiniöljyn vaikutusta rinnan rasvapattiin, tee sopivan kokoinen kääre tai käytä liivinsuojusta, jonka laitat liivien tai topin sisään rasvapatin kohdalle.

Jos haluat kokeilla risiiniöljyä jonkin kalkkeuman hoitoon, silloin parasta on hoitaa kalkkeuman aluetta. Kalkkeumaa voi olla esim. olkapäässä, kantapäässä (plantaarifaskiitti), erilaiset kivet sappikivet ja munuaiskivet.

Rsiiniölykääreen käyttö:

Levitä 10-15 cm neliön alueelle pullosta ohuena nauhana valuttaen arviolta 2-3 rkl risiiniöljyä.

Anna kääreen olla hetken auki, että öljy imeytyy siihen. Kun kiedot kääreen ympärillesi kehon lämpö auttaa risiiniöljyä leviämään laajemmalle alueelle. Kääre toimii varastona öljylle, josta se imeytyy ihon läpi omaa tahtiaan. Kääreen avulla iho imee enemmän öljyä kuin ihoa voitelemalla.

Helpointa on käyttää käärettä öisin esim. 3-4 yötä viikossa.

Lisää risiiniöljyä muutamien päivien välein tai kerran viikossa.

Jos vaivasi liittyvät kohtuun tai munasarjoihin, kääre on hyvä alavatsalla.

Maksa huolehtii liikkeestä kehossa, eli vaikuttaa esim. verenkiertoon ja lymfanesteen kiertoon. Maksa puhdistaa ja muuntaa aineita. Maksa on tärkeä tekijä migreenissä, ihottumissa ja limakalvoihin liittyvissä asioissa. Jos vaivasi liittyvät maksan toiminnan alaan, kääre on hyvä maksan päällä, heti rinnan alla oikealla. Klo 1-3 välillä heräily liittyy maksaan. Myös nukahtamisen vaikeudessa maksan hoitaminen auttaa sydäntä, johon nukahtamisen vaikeus liittyy, sillä maksa ravitsee sydäntä kiinalaisen opin mukaan.

Munuaiset liittyvät jaksamiseen ja osallistuvat elimistön puhdistamiseen suodattamalla verestä virtsaa ja poistettavia aineita. Munuaisten tehtävä on rauhoittaa ja tasapainottaa ylikierroksia. Jos ongelmasi liittyvät munuaisiin, käytä käärettä selkäpuolella munuaisten kohdalla.

Suoliston ongelmissa kääreen voi sitoa vatsalle.

Voit myös vaihdella paikkoja, välillä vatsalla ja välillä maksan päällä suolisto-ongelmissa.

Voit sitoa kääreen lisäämään aineenvaihduntaa emännän kyhmyllä niskassa tai kipeässä polvessa. Risiiniöljy vilkastuttaa aineenvaihduntaa ja lievittää tulehdusta alueella.

Mistä risiiniöljy?

Health Welliltä löysin kriteerit täyttävän risiiniöljyn. Kylmäpuristettu, heksaaniton, luomu ja ruskeassa lasipullossa. Luontaistuotekaupoista löytyy yleensä vain 50 ml tai 100 ml pulloja, mutta Health Welliltä löytyy 500 ml pullo, joka on mielestäni kätevin käytettäväksi risiiniöljykääreessä. Tilasin maanantaina ja torstaina se oli postissa. Risiiniöljypullo oli kohtuuhintainen ja postikulut olivat edulliset. Laadukkain mitä olen löytänyt ja toimituksineen edullinen.

En saa mitään hyötyä itselleni Health Wellin tuotteen mainostamisesta. Mainostan jotta sinun ei tarvitse penkoa asiaa itse, jos et siitä erityisesti välitä.

 

Kolme vaihtoehtoa kääreeksi

  1. Risiiniöljykäärettä neuvotaan tekemään myös vanhasta lakanasta ja Elmukelmusta. Kätevintä mielestäni on kuitenkin siihen tarkoitettu kääre, jonka voit vain solmia ympärillesi.
  2. Tee itse alla olevilla ohjeilla.
  3. Tilaa valmis risiiniölykääre.

Tilaa valmis kääre

Alla on risiiniöljykääreen ompeluohje ja tiedot mistä materiaalit voi hankkia. Jos aika on kortilla tai ompelu ei ole sinun juttusi, voit tilata minulta valmiin kääreen hintaan 37 € +  postikulut.

Kääre on Suomessa aikuistyövoimalla valmistettu.

Jos haluat tilata valmiin kääreen laita s-postia osoitteeseen paula@akupunktiolahde.fi. Kerro nimesi,  vyötärön ympäryksesi, puhelinnumerosi ja osoitteesi, johon voin lähettää risiiniöljykääreen. Saat laskun s-postilla. Kun olet maksanut laskun, lähetän kääreen antamaasi osoitteeseen.

Risiiniölykääre olkapäälle

Koska risiiniöljy lisää verenkiertoa ja hoitaa tulehdusta, se sopii hyvin olapäävaivojen hoitoon. Esimerkiksi kiertäjäkalvosimen ongelmat ovat kiinalaisesta näkökulmasta katsottuna merkki siitä, että alueella tarvitaan parempaa verenkiertoa, qin ja nesteen liikettä.

Tämä kääre sopii monen kokoiselle olkapäävaivaiselle. Sopii ainakin naisten M-koosta miesten L-kokoon. Se asetetaan olkapäälle ja päälle puetaan joustava ihoa myötäilevä t-paita, jolloin kääre pysyy paikallaan.

Olkapääkääreen sisäpinta on flanellia kolmessa kerroksessa (Oekotex-sertifioitua) ja ulkopinta on kosteutta eristävää PUL-kangasta. Pesu 60 asteessa ja ei rumpukuivausta.

Ilmoita tilatessasi tuleeko kääre oikeaan vai vasempaan olkapäähän, sillä etu- ja takapuolen muotoilu on erilainen.

Olkapääkääreen hinta on 27 €. Lähetykseen lisätään postimaksu. Tee tilaus s-postilla paula@akupunktiolahde.fi. Saat laskun s-postiisi ja kun olet maksanut sen, lähetän kääreesi.

Näin teet itse kääreen

Tämä kääre sopii käytettäväksi vatsan ja selän alueella. Jos ongelmasi sijaitsee muualla, voit ideoida samoilla periaatteilla ja toisilla mitoilla kuhunkin tarpeeseen sopivan.

Näin minä tein:

Kankaiden hankinta

Ostin vauvan kestovaippoihin käytettävää PUL-kangasta Myllymyksuilta kääreen ulkopinnaksi. Eurokankaasta ostin valkoista flanellia.

Kutistus esivalmisteluna

Flanellin pesin ennen leikkausta 60 asteessa, jotta se kutistuisi oikeaan kokoonsa.

Leikkaus

Leikkasin sekä flanellista että PUL-kankaasta 26 cm x 47 cm suorakaiteen muotoiset palat ja pyöristin kulmat. Lisäksi leikkasin flanellista vielä kaksi kappaletta 21 cm x 42 cm kokoista suorakaidetta ja pyöristin kulmat.

Kiinnitysnauhat 4 kpl leikkasin flanellista 4 cm levyisenä. Tein niistä niin pitkät, että kun laitan kääreen vatsan kohdalta vartalon ympäri, menevät nauhat ristiin takana ja solmin ne kääreen päälle etupuolella. Nauhan pituus muodostuu vatsan ympärys + 20 – 30 cm, silloin jää solmimisvara.

Ompelu

Asettelin nuppineulojen avulla kaksi pienempää flanellipalaa päällekkäin ja laitoin ne ison flanellipalan keskelle. Ompelin siksakilla yhtä aikaa kaksi kerrosta flanellia isoon flanelliin kiinni.

Ihoa vasten pinnalle tulee iso flanellikangas ja kääreen ulkopinta on PUL-kangasta. Molempien kankaiden oikeat puolet sisään päin ja nuppineulojen avulla yhteen. Ompelin paininjalan mitan päästä reunasta kappaleet yhteen ja jätin noin 10 cm auki toiselta pitkältä sivulta. Leikkasin jokaiseen nurkkaan 2–3 pientä halkileikkausta, jotta nurkka asettuu paremmin. Käänsin kääreen oikein päin ja tikkasin paininjalan leveyden päästä reunasta koko kappaleen, samalla kääntöaukko sulkeutui.

Nauhat käänsin lähes sentin verran pitkiltä sivuilta ja ompelin siksakilla ne tulivat, jolloin ne tulivat samalla ompeleella huolitelluiksi ja kiinnitetyksi. Nauhojen päitä en kääntänyt, huolittelin vain siksakilla. Nauhojen päät ompelin kääreen sisäpuolelle tikkaussauman kohtaan nauhan ollessa kääreen päällä, sitten käänsin nauhan poispäin kääreeltä ja tikkasin vielä kääreen laitaan kiinni. Ja voila, näin syntyi helppokäyttöinen risiiniöljykääre.

Pesu

Näistä materiaaleista valmistetun kääreen voit pestä 60 asteessa.