Kolme syytä sitkeisiin lihasjumeihin kiinalaisen lääketieteen mukaan – näistä keinoista apua

Hieronta auttaa vain hetkeksi ja lihakset ovat pian uudelleen jumissa. Olet ottanut 5–10 kerran sarjoja hierontaa ja tilanne ei ole merkittävästi kohentunut. Ainoa apu on ollut muutaman päivän tai korkeintaan viikon helpotus.

Jos maksa ei jaksa huoltaa lihaksia tai puuttuu ravintoaineita, ei auta, vaikka miten hieroisi ja jumppaisi.

Siinä missä hieronta keskittyy liikkeen luomiseen ongelma-alueella, klassinen akupunktiohoitaja lähtee etsimään syytä tilanteeseen.

Kiinalaisen lääketieteen mukaan ongelmat avaimet löytyvät liikkeestä, levosta ja ravitsemuksesta.

Lupaan, että kiinalainen lähestymistapa avaa sinulle uusia tapoja tukea lihasten rentoutumista.

Maksa luo liikkeen. Maksan hyvinvointiin voit vaikuttaa monin keinoin. Munuaisten tulee voida hyvin, jotta maksa kykenee hoitamaan tehtävänsä. Alta löydät vinkit myös munuaisten tukemiseen. Lihaksetkin tarvitsevat ravintoa ja siihen tarvitaan toimiva ruuansulatus.

Paras ja nopein lopputulos saavutetaan yhdessä elintapakorjausten ja akupunktiohoidon kanssa.

Maksa luo liikkeen

Liike liittyy maksaan ja se vastaa kaikesta liikkeestä kehossa. Lihakset liikkuvat, hermostossa viestit liikkuvat. Veri, nesteet ja aineenvaihduntajätteet liikkuvat.

Maksa on ensimmäinen ja tärkein lihaksista huolehtija, josta akupunktiohoitaja lähtee liikkeelle. Maksa toimii myös veren varastona ja lähettää verta sinne, missä sitä kulloinkin tarvitaan. Lihasten huolto tapahtuu veren välityksellä.

Hyvä uutinen on se, että maksa on erittäin uusiutumiskykyinen. Se voi palautua hyvällä hoidolla.

1.Suosi lämpöä

Lämpö edesauttaa liikettä, kylmä hidastaa ja ehkäisee sitä. Lämmössä kehon liikkeet toimivat kuin polkupyörä kesän lämmössä. Kylmässä kehon aineiden liikkeet hidastuvat ja kangistuvat kuin polkupyörä pakkasella. Liike voi loppua kuin noidannuolessa.

Varo vetoa, sillä se jumittaa lihakset nopeasti. Suojaa itsesi vaatteilla kylmältä ja vedolta. Kylmä tunkeutuu kehoon erityisesti niskasta ja hartioista, alaselästä ja jaloista.

Märillä hiuksilla nukkumaan meno tuo kylmyyttä ja kosteutta niskaan, etenkin jos on pitkät hiukset. Jumien riski kasvaa.

Lämpimän ja kylmän vuorottelu voi toimia hyvinkin verenkierron vilkastuttajana, mutta silloin lämpöä käytetään enemmän ja kylmää vain nopeasti.

2. Liiku

Maksan toimintaa tukee kaikenlainen liikunta. Kehon liikkuminen saa veren liikkumaan ja huollon pelaamaan.

3. Syö vihreää ja hapanta

Ravinnossa vihreä väri ja hapan maku ovat maksaa ja kehon liikkettä tukevia. Hapanta makua löytyy esimerkiksi sitruunasta, omenaviinietikasta, puolukoista ja karpaloista.

Vihreän väriset kasvit ravitsevat maksaa ja liikettä kehossa. Kesällä vihreää löytyy kaupasta ja kasvimaalta, talvella tarjonta on niukempaa ja apuun voivat rientää viherjauheet.

4. Vältä kemikaalikuormaa

Maksaa kuormittavat monet asiat, esimerkiksi lisäaineet, ihon kautta tulevat kemikaalit vaatteista, kosmetiikasta, pesuaineista, hengitysilman epäpuhtaudet, lääkkeet, muovit, tunnekuorma ja erityisesti viha.

5. Anna silmien rentoutua

Ruutujen tuijotus vaikuttaa maksan toimintaa heikentävästi. Siltä ei voi välttyä, mutta määrään voi jonkin verran vaikuttaa.

Rentoutuminen vihreässä ympäristössä tekee hyvää maksalle ja sitä kautta lihaksille.

Munuaiset rauhoittavat ja ovat voimien varasto

Hermoston ylikuormitus rasittaa munuaisia kiinalaisen lääketieteen mukaan. Stressitilassa eläminen nostaa hartiat korviin, kiristää niskaa ja hartioita. Ehkä pohkeetkin ovat jumissa.

Kiinalaisen lääketieteen mukaan munuaiset ruokkivat maksaa. Tämä tarkoittaa sitä, että jos munuaiset voivat huonosti, ne eivät kykene ravitsemaan maksaa ja maksakin voi huonosti.

Valo rytmittää vuorokautta ja jokaisella elimellä on vuorokauden aika, jolloin se on erityisen aktiivinen. Turvaa itsellesi palautuminen noudattamalla luonnollista rytmiä.

Munuaiset toimivat elämänvoiman varastona. Jos varasto tyhjenee, seuraa uupumus.

Keuhkot ravitsevat kiinalaisen teorian mukaan munuaisia. Raittiissa ilmassa hengittäminen tukee välillisesti munuaisten toimintaa. Huolehdi, että hengitysilmasi on puhdasta ja raikasta.

1. Mene nukkumaan ajoissa

Huolehdi oikea-aikaisesta levosta, nuku palauttavimpaan aikaan. Tärkeintä on olla unessa klo 23–03, silloin tapahtuu eniten palauttavaa toimintaa kehossa. Jos olet sairas tai heikkokuntoinen pyri olemaan unessa jo klo 21. Naiset tarvitsevat tunnin enemmän unta kuin miehet. Talvella tunti enemmän kuin kesällä. Naiselle 8 tuntia kesällä ja 9 tuntia talvella unta, miehelle tunti vähemmän riittää.

Illalla ei enää raskasta ruokaa klo 19 jälkeen, jotta keho voi palautua yön aikana.

 

2. Vettä ja hyvää suolaa

Munuaiset tarvitsevat riittävästi nesteitä kyetäkseen poistamaan elimistöön kuulumattomia aineenvaihduntatuotteita virtsan mukana. Jos juot kahvia, tarvitset virallisenkin ohjeistuksen mukaan kahvikuppia kohti kaksi lasia vettä korvaamaan kahvin aiheuttamaa nesteen menetystä.

Puhdistamaton merisuola sisältää yli 70 mineraalia. Ota sitä seesamin siemenen kokoinen rae suuhun ennen jokaista vesilasillista, sillä se auttaa nesteen imeytymisessä.

 Jos koet, että vesi kulkee heti läpi, silloin neste ei imeydy solutasolla. Suola saattaa auttaa.

Veren tulee olla riittävän juoksevaa ja sitä tulee olla riittävästi, että aineet liikkuvat. Hyvä nesteytys pitää veren juoksevana.

 

3. Siemeniä, juuria, mustaa ja sinistä ruuassa

Suolainen maku vahvistaa munuaisen energiaa. Vetiset kasvikset, kuten kurkku, kesäkurpitsa, meloni ja kasvien varastomuodot, eli siemenet ja juuret ovat munuaisia vahvistavia. Sinisen ja mustan väriset ruuat tukevat munuaisten hyvinvointia. Monet marjat ovat sinisiä ja mustia.

 

4. Rajoita tulta, vesi säästyy

Elimistö pyrkii aina tasapainoon, jos on tulehdusta tai muutoin liiallista aktiivisuutta, se kuluttaa nesteitä, vettä ja munuaisia.

Kuumuutta luo myös sähkömagneettinen säteily ja siten rasittaa munuaisia. Vähennä sähkömagneettista altistumistasi, sulje langaton netti ja laita puhelin lentotilaan tai toiseen huoneeseen yöksi.

Ruuansulatus ravitsee lihakset

Ruuansulatuksen tehtävä on muokata nautittu ruoka keholle ravinnoksi. Lihakset tarvitsevat ravintoa toimiakseen hyvin. Jos ruuansulatus on ongelmallinen, koko keho ja lihakset sen mukana kärsivät ravinnon puutteesta.

 

1. Ruokaile rauhassa ja hyvillä mielin

Ruokailurauha edesauttaa ruuansulatusta. Ruokaile kiireettömästi ja hyvillä mielin. Ihanteellista olisi nauttia ruoka miellyttävässä seurassa kevyesti keskustellen. Ilman häiritseviä tekijöitä, kännykkää, televisiota tai lukemista samaan aikaan.

 

2. Pureskele perusteellisesti

Ruuan sulaminen alkaa siitä, kun nenäsi haistaa ruuan tuoksun, tuoksu vaikuttaa ruuansulatusentsyymien erittymiseen ja vesi herahtaa kielellesi.

Perusteellinen pureskelu pilkkoo ruuan ja auttaa sen kemiallisessa sulamisessa vatsassa ja suolistossa.

 

3. Suosi lämmintä

Ruuan lämpötilan tulisi olla vähintään huoneen lämmin, sillä kylmä ruoka ja juoma heikentävät ruuansulatusta, energia menee ruuan lämmittämiseen. Jääkaapin lämpötila on 6–8 astetta, jos syöt jugurtin suoraan jääkaapista, kehosi joutuu lämmittämään sitä 30 asteen verran ennen kuin se alkaa sulamaan.

Suolitossa haasteena voivat olla erilaiset mikrobiepätasapainot. Kiinalainen lääketieteen mukaan maaperä määrittää sen mikä maassa kasvaa. Kiinalaisen lääketieteen mukaan ripuli kertoo kylmyydestä. Kylmyys vinouttaa mikrobikantaa ja aiheuttaa ripulia. Jos kärsit liian vetisestä ulosteesta, suolen seinämä ei ole imenyt ravintoaineita talteen, ja ne karkaavat vetisenä ulosteena kehosta.

Nauti lämmintä ruokaa ja juomaa. Kypsennetty ruoka imeytyy helpommin. Ripulista kärsivän ei kannata nauttia salaattilounaita ainakaan talvella. Lämmin keitto on lämmittävää ja helposti sulavaa.

Lämpöä voit lisätä kehoon lämmittävillä mausteilla esim. oregano, timjami ja inkivääri. Lämmin jalkakylpy lämmittää koko kehoa ja lämmin kauratyynyt vatsalla tuo lämpöä.

 

4. Älä laimenna vatsahappoja

Vatsassa tulee olla vahvat vatsahapot, jotta ruoka sulaa. Suurimmalla osalla meistä ne ovat liian heikot. Aterialla juominen laimentaa vatsahappoja. Juomisen tulisi tapahtua aterioiden välillä. Lämmittävät mausteet kuten cayennepippuri voi aktivoida vatsahappoja ja tukea ruuansulatuksen entsyymitoimintaa.

Jos kärsit närästyksestä, syynä ei ole liian vahvat vatsahapot, vaan ruokatorven ja mahalaukun välisen sulkijalihaksen liiallinen jännittyneisyys, sillä rentoutuessaan se sulkeutuu.

Lihakset tarvitsevat magnesiumia rentoutumiseen. Vatsahappojen tuotantoa vähentävät närästyslääkkeet heikentävät magnesiumin imeytymistä ja pahentavat lihasjumeja. Olen törmännyt useasti nuoriinkin asiakkaisiin, jotka ovat käyttäneet närästyslääkkeitä ja lihasjumit ovat poikkeuksellisen sitkeitä.

Jos haluaa lopettaa närästyslääkkeiden käytön, se on tehtävä todella hitaasti ja pitkällä aikavälillä. Nopea lopetus saa aikaan järkyttävän närästyksen. Kysy neuvoa lääkäriltäsi.

 

5. Kunnioita luonnon rytmiä

Kiinalaisen käsityksen mukaan ruokailu tulisi olla aamupainotteinen ja ruokailuilla tulisi olla kunnolliset välit. Vatsan tyhjeneminen kestää 3–4 tuntia ja kesken edellisen satsin käsittelyn uuden annoksen lisääminen häiritsee ja hidastaa vatsan toimintaa.

Aamupalan ihanteellinen aika on klo 7–9 ja illan viimeinen ateria tulisi nauttia ennen klo 19.  Kiinalaisilla ohjeilla toteutuu 12–14 tunnin päivittäinen paasto, joka nykytietämyksen mukaan vahvistaa kehon korjautumis- ja uusiutumismekanismeja.

 

6. Hyvä makea hoitaa, liika haittaa liikettä

Ruuansulatusta hoitaa hyvänlaatuinen mieto makea kuten juurekset ja oranssin väriset ruuat, esimerkiksi porkkana ja kurpitsa.

Ruuansulatusta haittaa liika makea, eli sokeri ja liiallinen maitotuotteiden käyttö, etenkin kovat juustot. Nämä tuovat kiinalaisen käsityksen mukaan kosteutta elimistöön. Vehnä on hyvin jalostettu vilja ja aiheuttaa monelle ärsytystä ja tulehdusta suolistoon.

Liiallinen estrogeeni on kosteutta ja estrogeenipitoiset hormonilääkitykset voivat lisätä lihasjumeja, jos niiden taustalla on liiallinen kosteus.

Ota akupunktio avuksi

Klassinen akupunktiohoitaja tukee maksaa, munuaisia ja tarvittaessa ruuansulatusta. Kertahoito voi auttaa hetkeksi, mutta pitkäaikaisen avun saamiseksi kannattaa olla kärsivällinen ja varautua useampaan akupunktiohoitokertaan.

Mitä tuoreempi vaiva, sen nopeammin hoituu. Vanha vaiva vaatii pidemmän hoidon.

Kokonaisvaltaisesti vaivaa hoitava akupunktiohoitaja harvoin lähtee liikkeelle vaivakohdasta, sillä se on usein liian tukossa. Tehokkaampaa on aloittaa hoito etempää, ja myöhemmin siirtyä varsinaiselle ongelma-alueelle.

Itsepintaisista lihasjumeista kärsivällä on usein muitakin vaivoja. Todennäköisesti saat helpotusta niihin samalla.

Videolla kuulet mihin akupunktiosta haetaan ja saadaan apua, mitä akupunktiossa tapahtuu ja mitä sinun on hyvä tietää ennen hoitoon tuloa.

Videon alta pääset varaamaan itsellesi akupunktioajan.