
Tämän kirjoitus kertoo kiinalaisen lääketieteen näkökulmasta maksan hyvinvoinnin merkeistä, ja siitä kuinka voit tukea maksasi hyvinvointia.
Kiinalaisen lääketieteen mukaan terveyteen ja sairauteen liittyvät asiat on niputettu elinten nimien alle. Maksakin on paljon laajempi käsite kuin länsimaisittain olemme oppineet. Maksa huolehtii näkökyvystä ja silmistä, lihasten ja hermojen toiminnasta, limakalvojen kunnosta olivatpa limakalvot sitten suolen seinämässä, suussa tai sukupuolielimissä. Jos tietää kuinka tukea kiinalaisen lääketieteen maksan toimintaa, voi samalla vaikuttaa kaikkiin sen alla oleviin toimintoihin, rakenteisiin ja kudoksiin.
Maksa huolehtii elimistöstä poistettavat aineet sellaiseen muotoon, että ne voidaan poistaa tai varastoida. Maksa muuttaa aineita toisiksi ja toimii veren varastona, toimittaen verta sinne missä sitä kulloinkin tarvitaan. Maksa on tärkeä elin hormonitoiminnan kannalta. Maksa varastoi sokeria ja luovuttaa sitä tarvittaessa. Kaiken kaikkiaan anatomian ja fysiologian oppikirjojen mukaan maksalla on 400–500 eri tehtävää.
Aika, jossa elämme, vaatii paljon maksalta, joten se rasittuu herkästi. Ympäristömme ja elintapamme on täynnä työmaata maksalle.
Maksan toiminnasta saamme vinkkiä tarkkailemalla oman kehon toimintaa jo paljon ennen laboratoriokokein mitattavien alatin, afosin ja bilirubiinin nousua.
Alkoholi ei suinkaan ole ainut maksan rasittaja. Mikä tärkeintä, voit omilla valinnoillasi tukea maksan hyvinvointia päivittäin.
Nämä yhdeksän merkkiä kertovat maksan hyvästä toiminnasta:
1. Et kärsi allergioista
Allergiat ilmenevät usein limakalvoilla tai iholla. Limakalvot ja niiden kunto liittyvät Maksaan ja ovat riippuvaisia maksan hyvästä toiminnasta. Limakalvoja on ruuansulatuskanavassa suusta peräaukkoon, hengitysteissä ja onteloissa. Ihon toiseksi pinnallisin osa verinahka eli dermis liittyy maksaan, jonka oireilua on esimerkiksi nokkosrokko.
2. Et kärsi kivuista, jatkuvista tai toistuvista
Maksa vastaa Qin ja veren liikkeestä elimistössä. Qin liikkeen estymisestä seuraa myös veren puutteellinen liike, kun veri ei kierrä kunnolla, oireilee se kipuna. Kuukautiskipu on tyypillinen toistuva kipu, samoin migreeni, ne molemmat liittyvät vahvasti maksan toimintaan.
3. Lämpimät kädet ja jalat
Kehon ääreisosien lämpötilakin on riippuvainen Qin ja veren kunnollisesta liikkeestä. Qin ja verenkierron ollessa puutteellista, kädet ja jalat jäävät kylmiksi. Kun veri ja Qi jälleen kiertävät kunnolla, lämpenevät myös kehon ääreisosat.
4. Joustava mieli
Maksa varastoi veren. Veri on ravitseva ja kosteuttava. Veri ravitsee ja kosteuttaa fyysiset rakenteet ja tekee saman myös mielelle. Kun mieli on ravittu, se ilmentää joustoa. Ärtynyt mieli on merkki maksan rasittuneisuudesta. Ärtynyt mieli ilmenee monella kuukautiskierron tietyssä vaiheessa. Ärtyisyys ei kuulu hyvin toimivaan hormonikiertoon.
5. Hyvä näkö
Silmät liittyvät maksaan, samoin näköaisti. Silmiin ja näköön liittyvillä sairauksilla on yhteys maksaan kiinalaisen lääketieteen mukaan. Suunnitelmien tekeminen ja siinä tarvittava asioiden ”näkeminen” liittyy myös maksaan.
6. Ei poskiontelo-ongelmia
Poskiontelot ovat osa hengitysteitä, mutta niiden sisäpinta on limakalvoa, joka liittyy maksan hyvinvointiin. Rasittunut maksa voi oireilla myös toistuvilla poskiontelotulehduksilla. Poskinontelontulehduskierre on tuttu monelle sisäilma-altistuneelle. Homeiden tuottamat myrkyt rasittavat maksaa.
7. Lihasjumit eivät ole ongelmasi
Maksa huolehtii lihasten toiminnasta, mahdollistaa Qin ja veren liikkumisen. Veri tuo lihaksille happea ja ravinteita tullessaan ja vie aineenvaihduntatuotteet kuten maitohapot ja hiilidioksidin mennessään.
8. Nukut yösi ilman häiritsevää heräilyä
Jokaiselle elimelle on oma kahden tunnin jaksonsa vuorokaudessa, jolloin elin on erityisen aktiivinen. Maksan aika on klo 1–3 yöllä talviajan mukaan. Jos heräilet etenkin noihin aikoihin, kertoo se maksan rasittuneisuudesta.
9. Et ole altistunut suurille tai pitkäkestoisille tunteille
Kaikki tunteet liittyvät maksaan. Tunteiden tulisi tulla ja mennä, ei jäädä asumaan. Voimakkaat tai pitkäkestoiset tunteet rasittavat ja kuluttavat maksan voimavaroja. Altistumme tunnekuormalle usein itsestämme riippumattomista syistä, seurauksena tapahtumiin, joihin emme ole voineet vaikuttaa.
Tasaisemmassa elämäntilanteessa voimme säädellä ja purkaa tunteita rakentavilla tavoilla. Joskus tunnekuorma on suuri, raskas tai pitkäkestoinen. Sellainen on erityisen rasittava maksalle.
Ei hätää, vaikka et selvinnytkään puhtaasti maksan toimintamittareista. Voit vaikuttaa päivittäisillä valinnoilla maksasi hyvinvointiin, kun vain tiedät kuinka. Alta löydät monta vinkkiä maksan kuorman keventämiseen ja toiminnan tukemiseen. Mikä parasta, iso osa niistä on aivan ilmaisia!
Kaiken perusta ovat arkiset elintapavalinnat. Akupunktio on vahva itsehoidon tuki myös maksan hyvinvoinnin edistämisessä. Yksi akupunktiohoito voi rentouttaa. Päiviä tai viikkoja kestänyt vaiva saattaa joskus helpottaa yhdelläkin hoidolla. Yleensä tarvitaan muutamia hoitokertoja. Vuosia kestäneeseen vaivaan tarvitaan luonnollisesti enemmän hoitoja. Kymmeniä vuosia kestäneeseen vielä pidempikestoista sitoutumista. Yleensä vaivan kesto antaa viitteitä tarvittavasta hoitoajasta.
Klassisen akupunktion hoidot tapahtuvat yleensä 3-4 viikon välein, koska hoito tekee työtään elimistössä neljäkin viikkoa. Jokaisella kudoksella ja solulla oma uusiutumistahtinsa.
Akupunktion tekijät toimivat kirjavilla koulutuksilla. Koulutus voi vaihdella muutamasta viikonlopusta lähes neljään vuoteen. Näistä kolmesta rekisteristä löydät pitkän koulutuksen saaneet ja rekisterin vaatimukset täyttävät akupunktiohoitajat paikkakunnittain.
Klassisen akupunktion yhdistys (minut löytää täältä)
Näillä kotikonsteilla tuet maksaasi:
1. Liiku
Maksa huolehtii kaikesta liikkeestä kehossa, joten liike aktivoi maksaa. Liikkuminen auttaa liikettä kehon sisällä kaikilla tasoilla. Qi liikkuu ja veri kiertää. Jos olet ollut päivän paikoillasi ja ympäristö ei ole todella lämmin, silloin palelet herkästi. Kun käyt lenkillä sopivassa vaatetuksessa, et palele läheskään niin helposti koko loppu päivänä.
2. Minimoi haitallisten aineiden pääsy kehoosi
Maksan toimintaa häiritsee liiallinen työkuorma, joka koituu maksan poistettavista myrkyistä. Maksa on varsinainen monitoimija. Sen kontolla on aineiden pilkkomista ja niistä uusien rakentamista ylimääräisten poistamisen ja vaarattomaksi tekemisen ohella.
Minimoi elimistöön kuulumattomien aineiden pääsy sinne. Silloin käsiteltävää on vähemmän. Elimistöön kulkeutuu aineita hengityksen, ihon ja ruuansulatuskanavan kautta.
Liiallinen rasvan ja sokerin käyttö rasittavat maksaa.
On syytä kiinnittää huomiota mitä ihollesi tai limakalvoillesi laitat. Jos käyt läpi aamun ja illan rutiinit, jo sieltä löytyy monta ainetta. Aineita hampaiden ja ihon puhdistukseen, meikkejä, kosteuttavia voiteita, hiustenhoitotuotteita… Niissä kaikissa voit tehdä valintoja ajatellen maksan kuormitusta. Markkinoilla on monia laadukkaista raaka-aineista valmistettuja maksaystävällisiä tuotteita, mutta voit myös valmistaa peruskosmetiikkasi itse. Sopii tee-se-itse -tyypeille, mutta käy mukavasta harrastuksesta.
Ihoa vasten olevat vaatteet, mitä niistä irtoaa?
Miten ravintosi on tuotettu, onko käytetty ”kasvinsuojeluaineita”?
Valtaosa lääkkeistä vaikuttaa voimakkaasti maksaan. On hyvä kiinnittää huomiota siihen minkä verran lääkkeitä käyttää ja missä tilanteissa. On tilanteita, jolloin lääkkeet ovat välttämättömiä. On tilanteita, joissa on maksaystävällisempiäkin vaihtoehtoja.
Usein esimerkiksi särkylääkkeen oton voi korvata levolla, nesteen nauttimisella tai tilanteen rauhoittamisella. Kuumetta ei kannata automaattisesti alentaa särkylääkkeellä. Kuume on merkki kehon puolustautumisesta, jota ei kannata lamata heti alkuunsa. On hyvä käyttää tilannekohtaista harkintaa särkylääkkeen käytössä.
3. Nauti vihreää silmillä, suulla ja sielulla
Vihreä väri ravitsee maksaa. Suosi vihreitä lehtivihanneksia ravinnossa, raakoina kuitenkin vain lämpimällä säällä. Kätevä keino on lisätä viherjauheita ruokaan. Kylmänä vuodenaikana on hyvä kypsentää vihreät kasvikset kevyesti, jolloin ne sulavat helpommin.
Vihreä ympäristö kuten metsä tarjoaa usein myös puhtaampaa ilmaa hengitettäväksi, samalla sielua rauhoittaen.
4. Sisällytä hapanta makua ruokaasi
Maksan maku on hapan, joten hapan maku ravitsee sitä. Sitruksissa, kuten sitruunassa on hapanta makua, ja siksi ne auttavat maksan toimintaa. Hapanta makua löytyy myös marjoista, hapankaalista, hapankurkuista ja etikasta.
Yrteistä tuttua voikukkaa pidetään maksaa auttavana ja puhdistavana.
Hedelmistä luumu liitetään maksaan kiinalaisessa lääketieteessä. Luumu tukee maksan liikettä ja auttaa ummetuksessa. Viljoista hampun kerrotaan vanhoissa kirjoituksissa tukevan maksaa.
5. Rentoudu, rauhoitu ja hengitä
Maksa rasittuu stressissä. Todella monien sairauksien oireet pahenevat stressaantuneena. Rauhoita elämää, maksan taakka kevenee ja oireet lievittyvät. Hengitys- ja rentoutumisharjoitukset auttavat maksaa.
Maksan aika on klo 1–3 yöllä talviajan mukaan, silloin on syytä olla syvässä unessa. Oikea-aikainen lepo tukee maksan toimintaa. Maksa suorittaa huoltotoimensa tuolloin klo 1–3.

Elimet ovat yhteydessä toistensa hyvinvointiin
Yllä olevassa kuvassa näkyy, kuinka elimet ”ravitsevat” toisiaan. Maksa kuuluu vihreään puuelementtiin, munuaiset siniseen vesielementtiin ja sydän punaiseen tulielementtiin.
Kiinalaisen lääketieteen mukaan maksan toimintaan vaikuttaa suuresti munuaisten hyvinvointi.
Munuaiset ravitsevat maksaa. Kierron edellinen elin ravitsee seuraavaa, maksan hyvinvointi on siten riippuvainen .munuaisten hyvinvoinnista
Sydän on riippuvainen maksan hyvinvoinnista.