Nivelrikko ja nivelvammat ovat yleisiä nivelkipujen aiheuttajia. Nivelkipujen syynä voivat olla myös useat krooniset sairaudet. Tällaisia ovat esimerkiksi nivelreuma, sjögrenin syndrooma ja fibromyalgia eli kipuoireyhtymä. Nivelvaivat voivat olla myös seurausta virus- tai bakteeri infektiosta. Klassisesta akupunktiosta voi saada lievitystä niveloireisiin ja pikaisempaa toipumista vammojen yhteydessä.

Nivel on kahden tai useamman luun liittymäkohta. Toisiaan vasten olevien hankauspinnoilla on rustokudosta. Nivelneste voitelee ja ravitsee niveltä. Nivelneste on nivelpussin sisässä, pussi yltää nivelen yli molemmista päistään. Kulumassa luun hankauspinnalla oleva rustokudos on alkanut kulua, ja lopulta luiden päät hankaavat suoraan toisiaan vasten. Nivelkulumat aiheuttavat kipua ja vaikeuttavat liikkumista. Sopiva liikunta, jossa ei tule voimakkaita iskuja tukee kivuttomuutta, lisää nivelnesteen määrää ja parantaa toimintakykyä. Hyviä lajeja ovat kävely, uinti, pyöräily ja hiihto.

Kiinalaisen lääketieteen näkökulmasta meillä tulee olla riittävästi nesteitä kehossa. Niiden tulee kiertää normaalia kiertoaan vaivattomasti, jolloin nesteitä on siellä missä niitä tarvitaan, eikä turvotuksia esiinny. Nesteiden määrällä elimistössä on moninainen merkitys hyvinvoinnillemme. Se vaikuttaa muun muassa nivelnesteen määrään, suolen toimintaan, myrkkyjen ja aineenvaihduntatuotteiden poistumiseen kehosta veren ja virtsan välityksellä. Kuivuuden oireista kärsivän on hyvä miettiä kahvin kulutustaan, sillä se lisää nesteiden poistumista kehosta.

Akupunktion keskeisin tehtävä on liikuttaa Qitä. Qin vapaa liikkuminen mahdollistaa hyvän verenkierron. Verenkierto tuo tullessaan happea ja ravintoaineita kudoksille ja vie mennessään pois aineenvaihduntatuotteita kuten maitohappoa. Verenkierron elvyttäminen akupunktiolla lievittää ja poistaa kipua.

Nivelkivut voivat aiheutua eri kudoksista nivelen alueella. Nivelsiteet tukevat niveltä ja sen oikeaa asentoa. Vamman seurauksena nivelsiteisiin voi tulla vaurio esimerkiksi kaatuessa tai muuten virheellisestä äkillisestä liikkeestä. Vammasta aiheutuva nivelkipu on hyvä selvittää lääkärissä. Akupunktiolla voidaan nopeuttaa vammasta toipumista myös leikkauksen jälkeen.

Tulehtunut nivel aiheuttaa kipua. Kiinalaisen lääketieteen mukaan vähäinen nivelnesteen määrä aiheuttaa kitkaa niveleen. Kitka puolestaan luo ”kuumuutta” eli tulehdusta. Elimistö pyrkii tasapainottamaan kuumuutta viilentämällä, tämä tapahtuu keräämällä nestettä alueelle. Nesteen kertyminen esimerkiksi kipeään polveen on merkki tulehdustilasta. Akupunktiolla tuossa tilanteessa pyritään saamaan Qi liikkeelle viilentäen samalla kuumuutta. Länsimaisittain meille tuttu keino on hakea lääkäriltä kortisonipistos. Se auttaa usein, ainakin jonkin aikaa. Kiinalaisen näkemyksen mukaan kortisoni on kylmyyttä ja aiheuttaa pitkällä aikavälillä kehossa tilanteen, jossa keho pyrkii kompensoimaan kortisonin tuomaa kylmyyttä kuumuudella. Tästä voi seurata toistuvia niveltulehduksia.

Klassisen akupunktion teorian mukaan eri niveliin ja kudoksiin liittyvät eri kanavat. Länsimaisen lääketieteen diagnoosi auttaa akupunktiohoitajaa hoitopäätöksissä, koska se kertoo missä kudoksessa on vauriota. Akuutissa perusterveen henkilön tapaturmaisen vamman hoidossa, yksikin hoitokerta voi olla merkittävä. Kroonisemmissa nivelvaivoissa tarvitaan yleensä useita hoitokertoja. Klassisen akupunktion hoidot toteutetaan useimmiten 3 – 4 viikon välein.

Länsimaista tietoa nivelvaivoista

Länsimaista tietoa nivelrikosta