Klassisella akupunktiolla voidaan vaikuttaa myös hormonaalisiin epätasapainoihin. Kokonaisvaltainen näkemys ihmisestä käsittää aina sekä kehon että mielen toiminnat. Mielen ollessa stressaantunut, keho reistailee enemmän ja sama toisinkin päin. Epätasapaino vaikuttaa aina molemmilla tasoilla. Tämä näkyy erityisen hyvin kuukautisvaivoissa, jopa vitsiksi asti.

Kuukautisten tulisi sujua omaan tahtiinsa ilman kipua ja ennakoivia oireita. Hormonikierrossa hyväksymme monenlaisia harmeja pitäen niitä asiaan kuuluvina. Kiinalaisen lääketieteen mukaan kuukautisten tulisi ilmaantua säännöllisesti, kierron pituus tulisi olla 28 päivää (länsimainen suositus 23 – 35 päivää). Kuukautiset ovat kiinalaisen ajattelun mukaan herkkä mittari naisen hyvinvoinnille, eivätkä kivut siten kuulu normaaleihin kuukautisiin. Elimistössä on jotain epätasapainossa, mikäli kuukautisiin liittyy kipuja, joko ennakoivasti tai kuukautisten aikana. Vuodon tulisi kestää 3-5 päivää. Länsimainen näkemyksen mukaan vaihteluväli on tässäkin laveampi, eli 2 – 8 päivää. Vuodon määrä yksien kuukautisten aikana on 20 – 80 ml. Liian niukka tai runsas vuoto on sekin viite epätasapainosta. Niukka vuoto itsessään useinkaan ei haittaa, mutta samaisella naisella voi olla nesteiden niukkuuteen liittyviä muitakin terveyshaittoja. Runsas vuoto häiritsee elämää kuukautisten aikana ja aiheuttaa turhaa verenhukkaa laskien hemoglobiinia.

Kuukautiset häiriintyvät useista elämän rasitustekijöistä elintavoistamme, stressistä ja keinotekoisista hormoneista. Moni nainen on havainnut, että nauttimalla runsaammin nesteitä etenkin kuukautisten aikana saa niiden kestoa lyhennettyä, jos ovat turhan pitkät. Sitä kannattaa kokeilla, mikäli toivoisi vähemmän vuotopäiviä.

Länsimaisittain normaalius perustuu yleisyyteen väestössä. Useat naiset kokevat kuitenkin haittoja, vaikka kuuluvat määritelmien mukaan arvoiltaan ”normaalien” joukkoon. Kiinalaisen näkemyksen mukaan kipu ja muut oireet eivät ole normaaleja, vaikka ovat yleisiä. Kuukautisten saattaminen oireettomaksi on osoittautunut kiitolliseksi hoidettavaksi klassisella akupunktiolla.

 

Länsimaiset tiedot täältä:

Terveyskirjasto, Normaali kuukautiskierto.