Kun aivoinfarkti iskee, tiedät milloin oireet alkoivat ja pääset pian hoitoon, on tilanne toiveikas. Edellytykset todella hienolle ja nopealle toipumiselle infarktista ovat olemassa, kiitos länsimaisen lääketieteen. Joutuessasi autokolariin, vakavistakin vammoista voit selviytyä hämmästyttävästi, kiitos länsimaisen lääketieteen. Lapsen syntyessä ennenaikaisesti, hänellä on suuret mahdollisuudet selviytyä hyvään elämään, kiitos länsimaisen lääketieteen.

Tilanne on toinen kun kärsit vaivasta, joka haittaa elämääsi jatkuvasti ja tutkimustulokset eivät kuitenkaan riitä diagnoosiin. Tällöin on kärsittävä hiljaa ja yritettävä etsiä itse apua jostakin. Kyseessä voi olla sairaus, johon ei ole lääketieteellistä hoitoa, tai se on olemassa vasta kun tilanne on riittävän paha. Tästä esimerkkinä voisivat olla ärtyneen suolen oireyhtymä, kilpirauhasen ongelmat, selkävaivat, kulumat nivelissä, stressi ja fibromyalgia.

Vaivoistaan kärsivän hyvä hoito alussa perustuu empatiaan ja tilanteen edettyä diagnosoitavaksi sairaudeksi, löytyy yleensä muitakin keinoja. Kipulääkkeellä turrutetaan kipu, mutta ei vaiva sillä parane. Kipulääkkeetkin ovat todella tarpeellisia ja joskus turrutus mahdollistaa kipeän selän käytön ja liike sitten on se, joka parantaa.

 

Mikä on kiinalaisen ja länsimaisen ero?

Kiinalaisen lääketieteen teoria on kuvattu kauan sitten. Se kattaa tiedon terveyden edellytyksistä ihmisessä ja koko luomakunnassa. Teoria antaa periaatteet häiriötilan korjaamiseen. Painopiste on terveydessä ja sen ylläpitämisessä. Toki sairaus ja kuolema on myös kuvattu.

Länsimainen lääketiede lähtee sairauden todettavissa olevasta vaiheesta, diagnoosista. Mikä on sairaus? Mitä puhjenneelle sairaudelle voidaan tehdä? Uusia hoitomenetelmiä, etenkin lääkkeitä kehitetään kiihtyvällä tahdilla. Jokainen lääkefirma tuo kaupan oman versionsa. Painopiste on sairaudessa, myös kuolema tunnetaan hyvin.

 

Asiakkaan tutkiminen

Tutkimusmenetelmät ovat vanhat. Akupunkturisti käyttää tutkimusmenetelmänä haastattelua, havainnointia, mahdollisesti kielen katsomista ja etenkin pulssin kuuntelua. Asiakkaan kertoma on keskeisessä roolissa.

Havainnointi voi kohdistua siihen miltä asiakas kuulostaa, näyttää, tuntuu tai tuoksuu. Kielidiagnostiikka on paljon käytetty menetelmä ja siinä näkyy hyvin myös historia. Klassiselle akupunkturistille pulssi antaa kattavasti tietoa asiakkaasta ja tiedon siitä kuinka hoitaa juuri häntä. Sairauden taustalla oleva epätasapaino voi olla erilainen, vaikka sairaus olisikin sama kahdella asiakkaalla. Tällöin myös hoito on heidän kohdallaan erilainen, jotta tasapaino saavutetaan ja sairaus paranee.

Tutkimustuloksia verrataan teorian esittämään tasapainon tilaan. Menetelminä käytetään esimerkiksi elämäntapaohjausta ja akupunktiota. Aina kun asiakkaalla on vaiva, sille on syy, se on todellinen ja sitä hoidetaan.

Länsimaiset tutkimusmenetelmät perustuvat jonkin verran havainnointiin. Suuren roolin saavat erilaiset mittaukset. Mitä haastavampi tilanne on, sitä teknisemmät tutkimukset, ja kalliimmat välineet.

Länsimaiset diagnoosit ja tutkimustulokset toimivat myös akupunkturistin apuvälineinä. Ne auttavat usein jäljittämään nopeammin taustalla olevaa ongelmaa. Listatessani asiakkaan diagnoosit ja vaivat, merkitsen kunkin kohdalle niiden kiinalaisen teorian mukaisen ongelman syyn. Tuosta listasta löytyy joku kaikille vaivoille yhteinen tekijä, jota lähden sitten pulssin mukaan hoitamaan.

 

Yhdistävä lääketiede

Itämaisten lääketieteiden painopiste on terveydessä ja sen ylläpitämisessä, länsimaisen sairaudessa ja kuoleman ehkäisyssä. Yhdistävä lääketiede koostuu CAM (complementary/additional medicine) eli täydentävistä hoitomuodoista ja länsimaisesta lääketieteestä. Kokonaisvaltainen ja kustannustehokas paketti!

Virallisessa länsimaisessa terveydenhuollossa tehtävä ennalta ehkäisevä työn keskeisiä välineitä ovat rokotukset, seurannat terveystarkastusten muodossa sekä ohjaus näissä tilanteissa ja joukkotarkastukset kuten mammografia. Tuohon työkalupakkiin täydentävät hoidot kuten akupunktio toisivat melkoista lisäarvoa. Sivuvaikutuksia kyllä ilmenisi, mutta haittavaikutukset olisivat poikkeuksellisia.

Asiakas, jolla on useampia vaivoja ja sairauksia, käy useilla eri vastaanotoilla, joissa kussakin tuijotetaan yhtä osaa ihmisestä. Suolen ongelmat esitetään yhdellä luukulla, käden vaivat toisella, mielen kolmannella ja sydämen neljännellä. Kokonaisuus jää sitten asiakkaan huoleksi. Kiinalainen näkemys etsii yhteyden näiden vaivojen takaa, hoitaa sitä ja asiakas saa hyvässä tapauksessa avun kaikkiin vaivoihinsa.

 

Halutessasi parasta mahdollista terveyttä ja hyvinvointia, toimi näin:

 

  1. Huolehdi riittävästä rentoutumisesta, levosta ja yöunesta

 

  1. Monipuolisesta ravinnosta

 

  1. Sopivasta liikunnasta, myös luonnossa

 

  1. Jos koet oireita tai vaivoja tilanteesta riippuen hakeudu lääkäriin, etsi tietoa itsehoidon tueksi, hakeudu johonkin täydentävään hoitoon kuten vyöhyketerapia, shiatsu, homeopatia tai akupunktio

 

  1. Kun olet sairas, ota selvää miten hoito tapahtuu länsimaisittain ja miten kiinalaisittain tai löytyykö muita hyviä vaihtoehtoja. Tee päätös tämän pohjalta, valitse tai yhdistä.