Maksan tehtävä on vastata kaikesta liikkeestä kehossa, sen vastuulle kuluu hermojen ja lihasten toiminta sekä limakalvojen kunto. Olipa liike sitten tahdonalaisissa lihaksissa tai sileässä lihaskudoksessa.  Noidannuoli esiintyy tahdonalaisissa selkälihaksissa ja saa liikkeen loppumaan voimakkaan kivun vuoksi. Suolta ympäröi sileä lihaskudos ja se vaikuttaa suolen toimintaan. Maksan ollessa hyvässä kunnossa, eivät lihakset jumita.

Keskivartalolihavuuteen liitetään kohonneet sokeriarvot, rasva-arvot, verenpaine ja rasvamaksa. Kiinalaisesta näkökulmasta keskivartalolihavuus ei ole syy, vaan seuraus. Maksan huono toimintakyky nostaa verenpainetta. Valtimoiden seinämien lihakset ovat jumissa, kireinä, pitävät suonet läpimitaltaan pieninä, jolloin paine kasvaa. Luustolihakset ovat myös kireitä ja veri kulkee kovaa painetta vastaan.

Kakkostyypin diabeteksessa sokerin kulku soluihin ei toimi. Maksa ei kykene hoitamaan sielläkään kuljetuspäällikön tehtäviään. Seurauksena verensokeri kohoaa. Kontrollisuhteensa kautta Maksa vaikuttaa myös haiman toimintaan, eli insuliinin eritykseen.

Kohonneet rasva-arvot kertovat maksan heikosta toiminnasta. Taustalla ei ole niinkään rasvaongelma, vaan nimenomaan nopeat hiilihydraatit, jotka Maksa muuttaa rasvaksi. Kun Maksa voi hyvin, se hillitsee makeanhimoa. Rasvamaksa muodostuu nopeiden hiilihydraattien runsaasta käytöstä. Stressi ja vähäinen liikunta toimivat tehokkaina myötävaikuttajina rasvamaksan synnyssä.

Maksan tehtävä on puhdistaa elimistöä. Aineenvaihduntatuotteet kulkevat maksaan hajotettaviksi. Veren punasolujen väriaine, bilirubiini poistuu maksan kautta. Maksa varastoi myrkkyjä kuten elohopea ja alumiini, joita se ei kykene poistamaan. Maksa käsittelee myrkyt lääkkeistä, sisäilmasta, vaatteista, siivouskemikaaleista, kosmetiikasta ja ruuasta.

Kiinalaisen lääketieteen mukaan kaikkiin elementteihin liittyy jokin tunne. Maksan tunne on viha. Viha auttaa meitä pitämään puoliamme ja tunnistamaan rajamme, kun koemme uhkaa. Maksaa sanotaan myös kaikkien tunteiden äidiksi.

Tunnekokemuksemme vaikuttavat voimakkaasti Maksaan. Silloin tällöin minulta kysytään auttaako akupunktio vitutukseen. Tuossa tilanteessa hoidan maksaa. Maksan hyvä kunto pitää meidät hyvällä mielellä.

Raskaat kokemukset vaikuttavat Maksan toimintaan stressin ja tunnekuorman kautta. Usein vakavat sairaudet puhkeavatkin vaikeiden kokemusten jälkeen.

Tunnekuorma voi kulkea myös suvussa. Se voi siirtyä niin kasvuympäristön ilmapiirissä kuin perimän kautta.  Tämä näkökulma asettaa meidät eriarvoiseen asemaan lähtökohdiltamme. Toki kaikki hyödymme terveistä elintavoista kun noudatamme niitä kohtuudella ja hyvillä mielin. Toisaalta tämä vie pohjaa sormella osoittelulta ja ohjaa meitä armollisuuteen niin itseämme kuin toisiakin kohtaan.

Elintavat, jotka saavat yhden pysymään terveenä, eivät välttämättä riitä siihen toisella.

 

Maksan rooli viiden elementin järjestelmässä

Kiinalaisessa lääketieteessä kaiken perusta on viisi elementtiä ja niiden suhteet toisiinsa. Elementit ovat puu, tuli, maa, metalli ja vesi. Kuhunkin elementtiin kuuluvat tietyt elimet, niiden toiminnat ja niihin liittyvät kanavat. 1) Puuelementtiin kuuluvat Maksa ja Sappirakko. 2) Tulielementtiin kuuluvat Sydän, Ohutsioli, Kolmoislämpö ja Sydämenhallitsija (pericardium). 3)Maaelementtiin kuuluvat Mahalaukku ja Perna (+haima). 4) Metallielementtiin kuuluvat Keuhkot ja Paksusuoli. 5) Vesielementtiin kuuluvat Munuaiset ja Virtsarakko.

Näillä elimillä on suhteet toisiinsa. Qi liikkuu kanavilla tietyssä järjestyksessä. Qin liikettä ohjaavat samanaikaiset aikaan sidotut ympäristön Qin liikkeet. Puu edustaa vuodenaikana kevättä ja vuorokaudenaikana aamua. Kiinalaisen kalenterin mukaan olemme siirtyneet kevään vuodenaikaan. Puun ja siten Maksan aikaan.

Jokaisella elementillä on ilmastonsa, puu liittyy tuuleen. Tuuli liikuttaa, se puhaltaa kovasti, voi tehdä pyörteitä, sen voima vaihtelee myrskystä tyyneen. Vaivat ja sairaudet, missä oireet vaihtavat paikkaa, välillä häviävät ja voimistuvat katsotaan tuuleen, puuhun ja siten Maksaan liittyviksi. Tällaisia ovat esimerkiksi pakkoliikkeet, MS-tauti ja fibromyalgia.

Kiinalaisessa lääketieteessä on aina kysymys kokonaisuuden tasapainosta. Puun Maksan Qi on osa kokonaisuutta. Se saa ravitsemuksensa veden energialta, kuten luonnossa puu tarvitsee vettä kasvaakseen. Vähäinen vesi häiritsee puun kasvua, siitä tulee kitukasvuinen.

Metalli toimii Maksan energiaa kontrolloivana. Kivet ja kallio edustavat metallia, ne asettavat rajat puulle. Kallion halkeamassa kasvava pieni mänty kokee voimakasta rajoitusta kallion taholta.

Puu, johon Maksa kuuluu ravitsee tulta. Maksan voidessa hyvin, myös tuli voi hyvin.

Maksa kontrolloi maaelementtiä. Maaelementtiin kuuluu Mahalaukku ja Perna (+haima). Maaelementti hoitaa ravitsemuksemme ruuansulatuksen kautta.

Puu- ja maaelementti ovat läheisessä vuorovaikutuksessa keskenään esimerkiksi sokeriaineenvaihdunnan osalta. Maaelementin Perna vastaa entsyymitoiminnasta, joka on keskeistä ruuan saattamisessa kehon rakennusaineiksi. Haima vastaa (kiinalaisittain osana Pernaa) insuliinin tuotannosta, joka kuljettaa sokerin solujen käyttöön.

Heikko Maksa ei siis kykene kontrolloimaan ruuansulatusta, joka voi ilmetä esimerkiksi närästyksenä. Huonosti voiva maksa ei myöskään kykene ravitsemaan tulielementissä olevaa Sydämen energiaa, josta voi seurata nukahtamisen ongelmaa.

Vesienergian ollessa heikko, ei Maksa saa ravintoa ja vaivana voi olla esimerkiksi siitepölyallergia. Maksa vastaa myös kudoksena limakalvoista, joten tulehduksellisissa suolistosairauksissa maksalla on myös osansa.

Pulssidiagnostiikka on ensiarvoisen tärkeä apuväline soveltuvan hoidon määrittämisessä. Pulssista voi kuulla kunkin elimen tilan ja tehdä neulotuksen tilanteen mukaan. Huonon Maksan toiminnan taustalla voi siis olla monia eri ongelmia. Jos metallienergia on liian voimakas ja hallitsee puuta liikaa, on sitä purettava.

Mikäli kyse on heikosta vesienergiasta, tarvitsee se vahvistusta. Jokaisella energialla on myös vuodenajan energia ja Maksan vuodenajan energia on maa. Myös maan on toimittava kunnolla, jotta maksa voi hyvin. Maksa voi itsessään myös kärsiä siihen suoraan kohdistuvista haitoista ja olla ”tukossa”. Tällöin paikallaan on Maksan energian liikutus.

 

Maksan itsehoito

Puuelementin maksaa voit hoitaa kaikella vihreällä. Maksa aukeaa silmiin, eli Maksan energia on keskeinen silmien hyvinvoinnille. Maksan ravitseminen vihreällä silmien kautta on tehokasta maksan hoitoa. Vihreä väri rentouttaa. Voikukka on rohtoa Maksalle, samoin siankärsämö. Muodikas vihersmoothie ravitsee maksaa.

Amerikansalaatti ja kiinankaali salaattina ovat vähäpätöisiä vihreän lähteitä. Kunnolla vihreät kuten lehtikaali ja parsakaali ravitsevat tehokkaasti Maksaa. Etenkin talvella viherjauheet tuovat kaivatun lisän.

Maksa on tärkeä elin myös kokonsa puolesta, se käyttää yhdessä suoliston kanssa suuremman määrän verta kuin tahdonalaiset lihaksemme. Maksan solujen elinikä on 5kk, joten maksan hoidossa tarvitaan pitkäjänteisyyttä. Vaikka positiivisia vaikutuksia voidaan havaita piankin elintapamuutosten tai akupunktion jälkeen. Lopullisen vaikuttavuuden arviointia voidaan tehdä vasta kun seuraavan polven solut toimivat.

Maksa vastaa elimistön pH-tasapainosta. Happaman elimistön tiedetään puolestaan olevan yhteydessä sydän- ja verisuonisairauksiin sekä syöpään.

Kasvikset vievät elimistön happamuustasapainoa emäksiseen suuntaan, liha- ja maitotuotteet sekä viljat happamaan suuntaan. Sitruuna, alumiiniton ruokasooda ja omenaviinietikka ovat kotikonsteja pH-tasapainon muuttamiseen emäksisempään suuntaan. Nämä ovat siten myös lääkettä maksalle.

Hoida stressiäsi mahdollisuuksiesi rajoissa. Nuku ja lepää riittävästi. Jätä valkoisista jauhoista ja sokerista valmistetut tuotteet poikkeuksiksi. Suosi luomua, siinä on vähemmän maksaa rasittavia torjunta-ainejäämiä.

Lue myös: Tällä kotikonstilla poistat sappikivet ilman leikkausta