Naisille tuttu hiivatulehdus aiheuttaa kiusallista kutinaa ja kirvelyä emättimessä ja ulkosynnyttimissä, kuten häpyhuulissa. Samalla valkovuoto voi runsastua ja vaikuttaa kokkareiselta. Limakalvot ovat normaalia punaisemmat kielien tulehduksesta.

Tässä postauksessa kerron klassisen kiinalaisen lääketieteen näkemyksen hiivatulehduksen aiheuttajista ja hoidosta.

Mikäli vaiva ilmenee ensimmäistä kertaa tai kyseessä on raskaana oleva, on syytä käydä lääkärissä. On mahdollista, että kyseessä on jokin muu kuin hiivan aiheuttama tulehdus. Tämän varmistaminen suojaa suuremmilta riskeiltä. Samanlaisia oireita voi kuulua myös esim. sukupuolitauteihin, jotka voivat aiheuttaa hoitamattomana suuriakin riskejä ja seuraamuksia.

Länsimaisittain entuudestaan tuttua vaivaa suositellaan hoitamaan apteekista ilman reseptiä saatavilla lääkevalmisteilla, mikäli et ole raskaana.

Lue lisää hiivatulehduksesta Terveyskirjaston artikkelista.

Etenkin tilanteissa missä hiivatulehdukset ovat toistuvia, kannattaa miettiä miten pääsisi kierteestä eroon.

Länsimaisen käsityksen mukaan hiilihydraateilla ja erityisesti sokerilla on yhteys hiivatulehduksen esiintymiseen.

Hiivojen kasvun taustalla ovat klassisen kiinalaisen käsityksen mukaan kylmyys ja kosteus yhdessä.

 

Mistä kylmyys ja kosteus tulevat?

Kosteus on liikaa makeaa ja huonolaatuisia hiilihydraatteja, nämä nähdään riskitekijöinä hiivatulehdukselle myös länsimaisittain. Edellisten lisäksi kiinalaisittain maitotuotteet ja erityisesti kypsät juustot muodostavat elimistöön kosteutta.

Kylmyys voi olla peräisin taudin aiheuttajista kuten viruksista, bakteereista ja hiivan ollessa kyseessä sienikasvustosta. Uusi seksikumppani tuo mukanaan kylmyyttä, kunnes elimistö tottuu. Kylmyys voi olla peräisin kylmistä ihmissuhteista, jopa aiemmilta sukupolvilta.

Monet lääkkeet ovat kylmyyttä, erityisesti kortisoni ja antibiootit, myös tulehduskipulääkkeet. Olet varmasti joskus yhdistänyt hiivatulehduksen oireet hiljattain nautittuun antibioottikuuriin. Kiinalaisen lääketieteen mukaan selitys löytyy nimenomaan antibioottien tuomasta kylmyydestä.

Kylmyys vaanii kylmässä ympäristössä. Pidä huoli, että pukeudut säänmukaisesti. Erityisesti jaloista lähtevät ja sinne menevät kanavat kuljettavat herkästi kylmyyttä ympäri elimistöä.

Maksan kanava on vastuussa limakalvoista, sen lisäksi se kulkee isovarpaan ulommasta laidasta lähtien jalkaterän, säären ja reiden sisäsyrjää sukupuolielinten alueelle ja emättimeen.

Jalkojen lämpimänä pitäminen on tärkeää hiivatulehduksen ennaltaehkäisyssä. Huolehdi kunnollisista kengistä talvella. Tennarit kuuluvat kesään, samoin paljaat nilkat.

Lämpimällä jalkakylvyllä saat lämpöä nopeasti koko kehoon.

Alavatsalla on useita akupisteitä, joista on yhteys kohtuun ja emättimeen. Lämpöpussi alavatsalla lähettää lämpöä ongelma-alueelle.

Kylmyys voi päästä elimistöön myös kylmän ruuan ja juoman mukana. Elimistö toimii parhaiten tasalämmössä lähellä 37 astetta. Kylmällä säällä parasta ruokaa elimistölle on lämmin, vähintään huoneenlämpöinen ruoka ja juoma.

Valitse erityisesti kylmänä vuodenaikana lämmin ruoka salaatin sijaan ja huoneenlämpöinen juoma jääveden sijaan. Salaatinkin voi kypsentää kevyesti wokaten paistinpannulla.

Lämpimän ilmaston hedelmätkin ovat joko viilentäviä tai kylmyyttä tuovia, eli oikein sopivia käytettäväksi alueella jossa ne kasvavat. Eivät välttämättä meillä, ainakaan talvella.

Jos kärsit kylmyyden aiheuttamista vaivoista, silloin suolesikin menee herkästi ripulin puolelle.

 

Hiivatulehdus –kylmyys vai kuumuus?

Kiinalaisen lääketieteen periaatteisiin kuuluu, että elimistö luo vastareaktion ärsykkeelle. Kylmyyden vastareaktio on kuumuus. Hiivasieni on kylmyyttä, johon elimistö reagoi muodostamalla tulehdusreaktion, eli kuumuuden. Se on elimistön puolustusreaktio.

Klassisen kiinalaisen käsityksen mukaan suurin ongelma ei ole tulehdus ja kuumuus, ne ovat vain oireita ja seuraus. Varsinainen syy on kylmyys ja kosteus. Joskus hoidolla joudutaan ensin rauhoittamaan kuumuutta, mutta se on vain oireen hoitoa. Näin tehdään kun oireet ovat voimakkaat.

Päähuomio keskitetään varsinaiseen syyhyn, kosteuteen ja kylmyyteen. Syyn poistuessa usein kierre katkeaa.

 

Miten klassinen akupunkturisti hoitaa hiivatulehdusta?

Klassinen akupunkturisti ottaa kosteutta pois neulojen avulla, liikuttaa qitä ongelma-alueella pistämällä neulat sopiviin pisteisiin kaukana ongelma-alueesta.

Hoitokeinoihin voi kuulua myös moksaus etenkin talvella ja kylmänä vuodenaikana. Moksauksessa kehoon tuodaan lämpöä polttamalla moksaa esimerkiksi puikon muodossa lähellä sopivaa akupistettä. Kytemällä palavaa moksapuikkoa pyöritetään akupisteen yläpuolella asiakkaan tuntemusten mukaan, kunnes lämpö alkaa levitä laajemmalle.

Suotuisa elimistön mikrobiomi tarvitsee sopivan lämmön. Mikrobiomi suojaa meitä haitallisilta mikrobeilta.

Moksausta voidaan käyttää myös muissa kylmyyden aiheuttamissa vaivoissa tuomaan lämpöä kehoon. Siitä voi olla hyötyä niin ärtyneelle suolelle kuin kylmille jaloille.

 

Maksan hyvinvointi

Alueena emätin ja ulkosynnyttimet kuuluvat kiinalaisittain Maksan toiminnan piiriin, samoin kudoksena limakalvot.

Maksa on altis kaikenlaisille tunteille, erityisesti vihalle. Se kärsii ensimmäisenä myös stressistä. Maksa tarvitsee stressin hoitoa ja sen minimoimista.

Maksan tehtävä on liikuttaa asioita kehossa. Sen sanotaan myös liikuttavan lämpöä. Jos maksa on tukossa, lämpö ei pääse liikkumaan. Seurauksena ovat esimerkiksi kylmät jalat.

Puun energia, johon Maksa kuuluu, on säätelevässä suhteessa maan energiaan, jonka laatu on kosteus. Puun ilmasto on tuuli ja maan ilmasto on kosteus. Tuulen puhaltaessa liika kosteus, kuten sumu hälvenee. Puuenergian hyvä kunto ehkäisee kosteuden ongelmaa, hiivaa.

 

 Näin rajoitat hiivan kasvua:

Keskeistä on kylmyyden rajoittaminen lämpöä suosimalla. Kosteutta vähennät kosteutta tuovaa ravintoa rajoittamalla. Vahvistamalla Maksan hyvinvointia, koska se rajoittaa liikaa kosteutta.

 1. Suosi lämpöä mielentilassa, pukeutumisessa, ravinnossa ja itsehoidossa
 2. Rajoita huonolaatuisia hiilihydraatteja ja maitotuotteita
 3. Kevennä Maksan kuormaa:
  • hoida ja ehkäise stressiä
  • pyri päästämään irti negatiivisista tunteista
  • nauti raikkaasta ilmasta
  • vähennä ruokia ja juomia, joissa on lisäaineita
  • käytä vain niitä lääkkeitä, mitä oikeasti tarvitset
  • nuku riittävästi ja yöaikaan