Tämä kirjoitus avaa kiinalaista näkökulmaa hedelmällisyyteen ja antaa vinkkejä itsehoitoon, kertoo akupunktiohoidon periaatteista ja siitä, kuinka voit tukea raskaaksi tulemista elintapojen avulla.

Stressi on elimistön jatkuvassa hälytystilassa elämistä. Stressi kuluttaa voimavaroja. Lapsen saamisen prosessi tarvitsee hyvät voimavarat onnistuakseen. Olet ehkä kokenut kuinka stressaava asia vaikuttaa kuukautiskierron pituuteen tai vuodon määrään.

Kuukautiset ovat naisen hyvinvoinnin mittari. Jos kuukautisten kanssa on ongelmia kierron mitan, kuukautisten keston, tiputtelun, kivun tai vuodon määrän suhteen, tulee ne hoitaa ensin kuntoon. Klassinen akupunktiohoitaja lähtee purkamaan tilannetta yksilöllisesti.

Kuukautiskierron pituuden tulisi olla lähellä 28 päivää. Terveisiin kuukautisiin ei liity kipua eikä välivuotoja, normaali vuodon keston pituus on 3–5 päivää. Vuodon määrän tulee olla kohtuullinen, länsimainen käsityksen mukaan 40 ml koko kuukautisten aikana on normaali määrä ja yli 80 ml on liian runsas. Jos käytät kuukuppia, määrä on helppo mitata. Täällä kirjoitus kuukautiskivuista ja akupunktiosta.

 Veri

Veren tehtävä on ravita ja kosteuttaa elimistöä. Kiinalainen käsitys verestä on laajempi kuin länsimainen, joten ne eivät täysin vastaa toisiaan. Hiukset ovat veren ylijäämä, paksut hiukset kertovat veren runsaudesta. Veri ravitsee ja kosteuttaa kaikkia rakenteita. Jos puuttuu verta, puuttuu ravitsemusta.

Veri muodostuu ruuasta saaduista rakennusaineista. Ruuan tulee olla verta ravitsevaa. Suoliston tulee olla kunnossa, jotta veri saa tarvittavat rakennusaineet. Jos on puutetta verestä, kuukautiset ovat niukat.

Kiinalaisesta näkökulmasta verta vahvistavat esim. nokkonen, vadelman lehdet (esim. teenä) ja punajuuri, joten niitä kannattaa suosia ravinnossa. Verta kuluttavat ruutujen tuijotus, tietokoneella olo, elimistön kova fyysinen tai henkinen rasitus. Veren varastot tulee olla hyvät, sillä raskaus, vauvan kasvu, synnytys, jälkivuoto ja imetys kuluttavat verta. Äidinmaitokin nähdään kiinalaisittain veren osana.

 Maksa

Endometrioosissa kohdun limakalvoa kasvaa vatsaontelossa, jonne se ei kuulu, ja aiheuttaa siellä kipua. Tyypillinen oire endometrioosissa on voimakkaat kuukautiskivut. Kiinalaisesta näkökulmasta endometrioosi johtuu heikosta Maksan energiasta.

Endometrioosin tiedetään vaikeuttavan raskaaksi tulemista. Endometrioosikipuja voidaan hoitaa akupunktiolla.  On hyvä varata aikaa tilanteen tasapainottamiseen akupunktion ja elintapojen avulla. Sairaudet eivät tule taikaiskusta, akupunktiokaan ole taikatemppu, se antaa keholle ärsykkeen ja keho itse tekee parantavan työn. Solujen uusiutumisella on rytminsä ja niiden eliniällä kestonsa, joka vaikuttaa oireiden lievittymiseen kuluvaan aikaan.

Endometrioosissa akupunktiohoitaja vahvistaa Maksan energiaa.

Maksan energia vastaa siittiöiden liikkuvuudesta. Siittiöiden liikkuvuutta voi tukea hoitamalla Maksaa elintapojen avulla.

Maksan energia heikkenee kiireestä, stressistä, lisäaineista, ympäristömyrkyistä, liiasta tunnekuormasta, lisäaineista, lääkkeistä ja muista myrkyistä.

Maksan energiaa voit vahvistaa liikkumalla, syömällä vihreän väristä ruokaa, rentoutumalla ja hoitamalla stressiä.

 Perna

Munasarjat liittyvät Pernan energiaan kuten kaikki rauhaskudokset elimistössä. Monirakkulaiset munasarjat kertovat kuumuudesta. Kuumuutta aiheuttavat asiat, jotka ruokkivat tulehdusta, kuten sokeri ja puhdistettu vilja (tavallinen vehnä kokojyvänäkin). Munasarjoihin vaikuttaa voimakkaasti myös Maksan energia, sillä se tasapainottaa Pernaa. Kuumuutta elimistö hoitaa viilentämällä nesteen avulla ja kuumuudesta oireileva kohta kerää nestettä. Munasarjojen nesterakkulat ovat kehon oma keino viilentää siellä olevaa kuumuutta. Neste on siis vain seuraus ja oire, kuumuus on syy.

Pernaa ravitsee hyvän laatuinen makea, kuten juurekset, jotka ovat mietoa ja hitaasti verensokeria nostavaa makeaa. Perna ei siedä kosteutta. Kosteutta kertyy elimistöön liiasta makeasta, runsaasta maitotaloustuotteiden käytöstä, etenkin kovista juustoista.

Monirakkulaisiin munasarjoihin liittyy usein insuliiniresistenssiä, joka sekin liittyy Pernan toimintaan.

Taustalla on elimistön liiallinen kuumuus, joten on tärkeää karsia kuumuutta aiheuttavia asioita kuten nautintoaineita kahvia, tupakkatuotteita ja alkoholia. Sokeri ja vehnä tuottavat myös kuumuutta.

Pillerit sekoittavat luontaisen hormonitoiminnan ja tuovat kosteutta. Raskauden alkamiseen tarvitaan kehon oma luontainen ja tasapainoinen hormonitoiminta. Mikäli pillereitä on käytetty pitkään, kehon tasapainottuminen niiden lopettamisen jälkeen ei tapahdu hetkessä. Akupunktiolla on mahdollista nopeuttaa kehon tasapainottumista luontaiseen kiertoon, poistamalla kehoon kertynyttä teollista hormonikuormaa.

 Munuaiset

Munuaisen energia on keskeinen lisääntymisen toiminnoissa. Sen olemme saaneet perimässä molemmilta vanhemmiltamme. Säästävillä elintavoilla, se kestää pidempään, silloin emme joudu kuluttamaan varastoja. Kuluttavat elintavat syövät erityisesti Munuaisen energiaa.

Munuaiset ravitsevat kiinalaisen teorian mukaan Maksaa. Jos kärsit endometrioosista, myös Munuaisten hoitaminen on tärkeää.

Munuaisten ja Pernan energia yhdessä huolehtivat raskauden jatkumisesta estäen keskenmenoa.

Siittiöiden määrä liittyy Munuaisen energiaan.

Kuumuus kuluttaa munuaisen energiaa. Munuaiset hillitsevät kuumuutta kehossa kuin palomiehet vedellä tulipaloa. Liiallinen kuumuus on ylikierroksia ja tulehduksellisia oireita.

Sähkösäteily on kuumuutta, joten sitä kannattaa välttää aina kun voi. Wifi pois päältä yöksi ja kännykkä lentotilaan tai pois päältä. Kivekset toimivat kehoa viileämmässä, jonka vuoksi ne sijaitsevat kehon ulkopuolella.

Tue Munuaisen energiaa nukkumalla riittävästi ja yöaikaan, tärkeintä on olla unessa ainakin klo 23–03 talviajan mukaan, silla silloin tapahtuvat kehon korjaus- ja huoltotoimet. Käytä ravinnoksi mustia ja sinisiä ruokia. Niitä löytyy etenkin siemenistä ja marjoista. Chian siemenet, mustat seesamin siemenet, hampun siemenet, pavut ja linssit, mustikat, mustaviinimarjat ja marjoista lisäksi vadelmat. Nokkonen vahvistaa Munuaisen energiaa, sekä lehdet ja etenkin siemenet.

 Lämpö

Kiinalainen lääketiede näkee samojen ilmiöiden tapahtuvan luonnossa ja ihmisessä. Siemenen itämistä ja kasvuun lähtöä voidaan verrata raskaaksi tulemiseen. Siemen tarvitsee lämpöä ja kosteutta itääkseen. Naisen elimistössä tulee olla riittävän lämpö ja kosteus (Veri).

Kylmyys pääsee elimistöön riittämättömän vaatetuksen vuoksi ja kylmänä ruokana. Pukeudu lämpimästi, suojaa nilkat, jalat, alaselkä ja niska.

Ravinnon lämpö on yksi keskeisiä kiinalaisen lääketieteen eroavaisuuksia länsimaisten suositusten kanssa. Lämpö on toimivan ruuansulatuksen keskeinen perusta. Kaiken ruuan ja juoman tulisi olla vähintään huoneen lämpöistä. Salaattilounas suoraan jääkaapista, ehkä vielä kylmän veden kanssa saa olosi hytisemään jo ajatuksesta. Ruoka ja juoma sekä lämmittävät että viilentävät tehokkaasti elimistöä.

Eri ruoka-aineilla on lisäksi lämpöarvo kiinalaisen teorian mukaan. Tuliset ruuat lämmittävät ja raaka ruoka viilentää. Pysy tulisissa ruuissa kuitenkin kohtuudessa, sillä ne voivat kuumentaa liikaa.

Kylmä ruoka kuluttaa maaenergiaa, eli heikentää ruuansulatusta. Elimistö joutuu käyttämään paljon energiaa ruuan lämmittämiseen mahalaukussa. Ruuansulatuksen toimiessa hyvin, se kykenee ottamaan talteen ruuassa olevat kehon rakennusaineet, joita tarvitaan runsaasti koko raskauden prosessin aikana ja vielä synnytyksen jälkeenkin.

Lämpöä voit tuoda elimistöön lämpimän ruuan ja juoman lisäksi esim. saunan, lämpimän jalkakylvyn ja kauratyynyn avulla.

Akupunktiohoitajan keinovalikoimaan kuuluu moksa, jolla hän lämmittää akupisteitä ja vie sen avulla lämpöä kehoon.

 Yinin ja Yangin kohtaaminen

Kasvin kasvuun lähdössä kohtaavat Yininen maa ja Yanginen taivas. Kasvi tarvitsee maan ravinteet, taivaan kosteuden ja lämmön. Kasvin ravintoaineet tulevat maasta, mutta taivaalta tulee sade ja auringon lämpö, jotka tekevät maasta kasvukelpoisen. Taivas ja maa kohtaavat uudessa alussa.

Kiinalaisen käsityksen mukaan raskauden alkaminen on taivaan ja maan kohtaamista. Yin ja Yang kohtaavat. Seksin tulee olla kohtaamista myös sen syvemmässä merkityksessä. On hyvä miettiä mitkä keinot auttaisivat syvällisemmän kohtaamisen kokemusta.

Yinin ja Yangin tulee olla tasapainossa. Se merkitsee levon (Yin) ja aktiviteetin (Yang) tasapainoa. Onko liikuntasi sopivaa suhteessa voimavaroihisi? Liiallinen aktiviteetti kuluttaa myös hedelmällisyyteen tarvittavia voimavaroja. Liikuntasi voi olla liian raskasta tai sitä voi olla liikaa. Jos liikuntasi on vähäistä ja olet terve, silloin hyödyt liikunnan lisäämisestä.

 

Milloin hoitoon?

Jos olet käyttänyt hormonaalista ehkäisyä, kannattaa luonnollisen hormonitoiminnan käynnistymistä nopeuttaa akupunktiolla.

Jos olet hakeutumassa lapsettomuushoitoihin, olisi hyvä aloittaa akupunktio muutamia kuukausia aiemmin, jolloin ehtisi tasapainottaa kehoa jo etukäteen. Klassinen akupunktiohoitaja tekee hoidon muutaman viikon välein, jotta keholla jää aikaa tasapainottaa itseään.

Lapsettomuushoidoissa käytetään lääkityksiä ja joskus pyritään oma hormonitoiminta pysäyttämään kokonaan ja tekemään hormonaaliset muutokset lääkityksen avulla. Akupunktio toimii ärsykkeenä keholle, jonka seurauksena keho elvyttää itse omaa luontaista toimintaansa. Tilanteissa, joissa muutetaan tai estetään kehon luontaisia toimintoja, akupunktio saattaisi toimia lääkehoidon kanssa vastakkaisella tavalla. Ihanteellista on tehdä hoidot silloin kun ei ole hormonaalisia lääkityksiä päällä. On tärkeää toimia yhdensuuntaisesti länsimaisen lääketieteen hoidon kanssa.

Jos suoritetaan munasolujen keräys, on hyvä hoitaa keräyksen ja alkion siirron välissä, jolloin voidaan puhdistaa kehoa munasolujen kypsytykseen ja mahdollisesti irrotukseen käytettävistä lääkkeistä.

Mahdolliset lääketieteen diagnoosit auttavat myös akupunktiohoitajan toimintaa.

Akupunktiohoidot ovat kehon tasapainottamista ja valmistamista siihen, että raskaus olisi mahdollinen.

Klassinen akupunktiohoitaja vahvistaa asiakasta yksilöllisesti hänen tilanteensa mukaan. Elintavat ovat kaiken perusta ja akupunktiolla tuetaan elimistön omia luontaisia toimintoja.

Neulojen avulla poistetaan kuumuutta, autetaan Qitä ja verta liikkumaan, vahvistetaan ja rakennetaan verta, avataan tukkeumia ja vahvistetaan heikkoja elimiä. Moksalla akupunktiohoitaja voi tuoda lämpöä kehoon.

 

Akupunktion vaikutus lapsettomuuteen tutkimuksissa

Tutkimuksissa on verrokkina käytetty usein ryhmää, jolle tehdään valeakupunktiohoito. Valeakupunktiossa neulat laitetaan joko ei ollenkaan akupunktiopisteisiin tai käytetään akupunktiopisteitä niin, että neula ei lävistä ihoa. Joskus on käytetty myös akupunktiopisteitä, joiden ei ajatella vaikuttavan hedelmällisyyteen lainkaan. Verrokkiryhmänä on voinut olla myös ryhmä, jolle ei ole tehty mitään akupunktiohoitoa.

Lapsettomuushoitojen tueksi tutkimusasetelmissa on käytetty akupunktiohoitoja hyvin vaihtelevasti, hoitokertojen määrä ja niiden ajoitus vaihtelevat. Yleensä tutkimusryhmän hoito on toteutettu kaikille samaan tutkimukseen osallistuneille samalla tavoin. Käytössä on ollut akupisteiden hierontaa, neulojen, moksan ja sähköakupunktion käyttöä.

Niin useita tutkimuksia yhteen vetävissä meta-analyyseissä kuin yksittäisissäkin tutkimuksissa todetaan lisätutkimuksen tarve.

Erään tutkimuksen mukaan lämpöakupunktio lisäsi kaikista parhaiten raskauden mahdollisuutta. Akupunktio vaikutti parhaiten ovulaatioon. Akupunktio ja moksibustio yhdessä vaikuttivat parhaiten kohdun limakalvon paksuuteen, joka on yhteydessä raskauden jatkumiseen ja sen tiedetään vähentävän keskenmenon riskiä. Tästä tutkimukseen.

Eräässä meta-analyysissä, jossa käsiteltiin 27 eri tutkimusta, havaittiin ivf-hoitojen tueksi käytetyn akupunktion lisäävän merkittävästi raskauden alkamista ja lapsen syntymistä. Munasolujen, hyvälaatuisten alkioiden, keskenmenojen ja kohdun ulkoisten raskauksien määrään akupunktiolla ei tämän tutkimuksen mukaan ollut tilastollisesti merkittävää vaikutusta. Tästä tutkimukseen.

Kuten muitakin vaivoja hoitaessa akupunktiohoitaja tekee kullekin asiakkaalle yksilöllisen hoidon, arvionsa pohjalta. Itse kunkin tilanteen taustat ovat yksilölliset, jolloin hoidonkin tulisi olla yksilöllinen.

 

Laulaja ja lauluntekijä Mariska on kertonut kokemuksestaan liittyen akupunktioon ja lapsettomuuteen Iltalehdessä, Iltasanomissa ja Kaksplussassa.