Tässä kirjoituksessa käsittelen lihaskipuja klassisen kiinalaisen lääketieteen näkökulmasta. Valotan niiden syitä ja hoitoa. Löydät vinkkejä myös itsehoitoon ja lihasvaivojen ennaltaehkäisyyn.

Kivun sijainnin mukaan voidaan tarkastella, mikä kanava alueella kulkee. Elinten epätasapainot heijastuvat tietyille kehon alueille. Lisäksi niskan ja hartioiden alueelle kertyy herkästi tunnejännitystä. Mielen jännittyessä lihaksetkin jännittyvät.

Lapojen alueella kulkee ohutsuolikanava. Lapojen väli kuuluu Keuhkon, Paksusuolen ja Virtsarakon alueeseen.

Lavan alalaita vasemmalla liittyy sydämeen ja oikealla Maksaan. Lavan alapuolelta vyötärölle selän vasen puoli liittyy Pernaan ja Vatsaan ja oikealla Sappirakkoon. Vyötärön kohdalla kipu selässä voi viitata Vatsaan ja ristiluun alueen kivut Sappirakon energiaan.

Virtsarakon kanava kulkee silmän sisänurkasta pään yli takaraivolle, niskaan, pitkin rangan viertä pakaroihin saakka, jatkaen reiden ja pohkeen takapuolella kohti kantapäätä ja siitä jalan ulkosyrjää pikkuvarpaaseen. Virtsarakkokanava on selkää hoidettaessa usein hyvin käyttökelpoinen.

 

Maksalla on rooli lihasten hyvinvoinnissa

Puuelementin Maksa vastaa kaikesta liikkeestä kehossa, myös lihasten toiminta kuuluu Maksan vastuulle. Veri liikkuu kun Maksa voi hyvin. Lihaskipujen taustalla voi olla siis Maksan rasittuminen. Maksan rasituksesta kertoo esimerkiksi närästys, ärtynyt mieli, stressi ja kuukautiskivut. Hyvin monet lääkkeet rasittavat Maksaa.

Närästyslääkkeet on tarkoitettu lyhytaikaiseen käyttöön. Joskus ne ovat jääneet pitkäaikaiseen käyttöön, jopa vuosiksi. Närästyslääkkeet heikentävät ruuansulatusta ja häiritsevät muutoinkin Maksan hyvää toimintaa. Ne saattavat olla jopa lihasjumien taustalla.

Alumiiniton ruokasooda helpottaa närästystä, ei häiritse ruuansulatusta ja vaikuttaa edullisesti elimistön pH-tasapainoon. Useissa ohjeissa kehotetaan käyttämään 1 tl alumiinitonta ruokasoodaa lasilliseen haaleaa vettä ja nauttimaan tyhjään vatsaan 1-3 kertaa päivässä.

Kun mieli on kireä, myös lihakset kiristyvät. Jos rentoutat mielesi, myös lihaksesi rentoutuvat. Näin keho ja mieli ovat erottamattomat.

 

Lihasjumin hoito klassisella akupunktiolla

Kipu nähdään johtuvan Qin kulun estymisestä. Kun Qi saadaan kulkemaan, alkaa veri virrata, aineet vaihtua ja kipu helpottaa.

Jokaisella elimellä on neljä kanavaa ja lisäksi mahdollisia sisäisiä yhteyksiä. Pinnallisin on lihasjännekanava. Lisäksi pääkanava, syvät kanavat ja Luo-kanavat, jotka liittyvät vahvasti tunneasioihin.

Päivällä Qi on enemmän pinnallisilla kanavilla ja yöllä se huoltaa elimistöä ja elimiä syvemmällä. Yö on siis lepoa ja huoltotöitä varten.

Kipu on ensiksi pinnallisemmilla kanavilla, kuten lihas- ja jännekanavilla. Pinnalla ollessa kipu on helpommin ja nopeammin hoidettavissa. Jos kipu jatkuu pitkään, se siirtyy syvemmille kanaville ja vaatii pidemmän hoidon. Esimerkiksi fibromyalgia on klassisen kiinalaisen lääketieteen teorian mukaan kipu, joka on siirtynyt syvemmälle.

Hieronta on meillä yleisesti käytetty täydentävä hoitomuoto ja toimii hyvin pinnalla olevaan kipuun. Jos kipu on päässyt pitkittymään kunnolla tai taustalla on isompi epätasapaino, voi hieronnan teho olla rajallinen.

Kiinalaisesta näkökulmasta hieronta liikuttaa Qitä ja siten hoitaa lihasjumeja. Jos taustalla on lisäksi jokin heikkous, kuten Maksan Qin vähyys, hieronta ei silloin välttämättä riitä poistamaan kipua. Jos joessa on liian vähän vettä, vesi ei virtaa. Tarvitaan lisää vettä, jotta syntyy hyvä virtaus. Heikentynyt Qin virtaus tuntuu kyseisen kanavan pulssissa kireytenä.

Klassinen akupunkturisti hoitaa lihaskipua liikuttamalla Qitä kanavalla ja ravitsemalla heikkoa elintä, joka liittyy hoidettavaan kipuun. Usein liikuttaminen tapahtuu kaukana kivun sijainnista. Kipukohdassa Qi on jumissa, virtaus on pysähtynyt. Kivun alueella olevat pisteet eivät toimi kunnolla, eikä niitä ole hyödyllistä käyttää. Kauempana olevat pisteet toimivat hyvin ja tehokkaammin Qin liikutuksessa.

Selkää ja jännityspäänsärkyä voi usein hoitaa pikkuvarpaiden pisteillä tehokkaasti.

Akupunktiossa ei haittaa vaikka lihas olisi tulehtunut, Qin liike parantaa verenkiertoa alueella ja luontainen paranemisprosessi nopeutuu. Tulehdustilanteessa voidaan myös poistaa kuumuutta eli tulehdusta kanavalta neulojen avulla. Qin kulun tukkeutuminen aiheuttaa kuumuutta, lihaksen tulehtumista.

Kylmyys hyydyttää Qitä ja saa sen liikkeen hidastumaan. Tästä voi seurata lihasjumi. Itsensä lämpimänä pitäminen ehkäisee lihasjumeja. Veto edesauttaa myös lihasjumien syntyä.

Akupunkturisti voi tuoda lämpöä elimistöön moksan avulla. Moksausmenetelmiä on erilaisia ja välineitä sen toteuttamiseen. Moksapuikko on lempeä tapa moksata.

Sormen paksuinen puristettu ”puikko” sytytetään palamaan. Kytevää moksapuikkoa pyöritetään moksattavan akupisteen yläpuolella hoidettavan tuntemusten mukaan. Kun lämpö alkaa tuntua liialliselta, pidetään tauko. Lopulta lämmön tunne leviää laajalle moksattavan akupisteen ympäristöön.

Vuosia kylmistä jaloista kärsinyt asiakas pääsi eroon jatkuvasta villasukkien tarpeestaan moksahoidon jälkeen. Toki häntä oli hoidettu neulahoidoin jo ennen tätä. Pääasiallinen hoidon tavoite oli muu, mutta jalat lämpenivät hoidon sivuvaikutuksena.

Kylmästä aiheutuneet Qin jumit ovat yleisempiä talvella ja keväällä tuuli edesauttaa kylmän pääsyä elimistöön. Kesällä lämmin sää toimii jumeja ehkäisevänä tekijänä. Auton ilmastointi ja ikkunoista tuleva veto puolestaan voivat aikaansaada jumeja kesällä.

 

Lämpimällä jalkakylvyllä tehokkaasti lämpöä elimistöön

Jaloista nousee kuusi pääkanavaa ylöspäin, kolme niistä päähän silmien ympärille saakka.

Selkäpuolella Virtsarakkokanava kulkee jalkaterän ulkosyrjää nousten pohkeeseen ja reiden takaosaan sieltä selkää takaraivon ja päälaen kautta silmän sisänurkkaan saakka.

Vatsan puolella Vatsakanavaja kulkee kakkosvarpaasta jalkapöytää, säären ja reiden etupuolella vatsan, rinnan, kaulan, leukaluun ja posken kautta silmän alalaitaan.

Sappirakkokanava kulkee nimettömästä varpaasta lähempänä jalkaterän ulkolaitaa nousten säären ja reiden ulkosyrjälle, jatkaen vartalon ulkosivulla olkapäälle, pään ulkosivuille ja silmän ulkonurkkaan.

Lämpimällä jalkakylvyllä saa siirrettyä lämpöä näille kanaville. Jalkojen kautta lämpö leviää tehokkaasti laajalle elimistöön. Lämpö rentouttaa, saa veren ja Qin liikkumaan.

 

Nämä auttavat Qitä liikkumaan:

Suosi lämpöä eri muodoissa, suojautumalla kylmyydeltä ja viimalta, lämpimällä ruualla ja juomalla, lämpimillä ihmissuhteilla, lämpöhoidoin kuten kauratyynyllä, saunalla ja lämpimällä jalkakylvyllä. Venyttely, jooga, Qi Gong ja Tai Chi saavat Qin liikkumaan

 

Nämä hoitavat Maksan Qitä:

Jätä aikaa rentoutumiselle ja opettele rentoutumaan. Kiinnitä huomiosi pääasiassa positiivisiin asioihin. Älä ummista silmiäsi korjausta vaativilta asioilta, jos voit tehdä asialle jotain, tee, jos et voi, anna olla. Lievitä stressiäsi, keinot riippuvat stressisi aiheuttajista. Voisitko järjestellä elämääsi toisin, tavalla joka helpottaisi stressiä?

Maksa puhdistaa elimistömme vieraista aineista. Vältä elimistölle vieraita aineita, suosi puhtaita ja aitoja asioita ympäristössä ja ravinnossa. Vahvista Maksan kykyä puhdistaa. Vihreät kasvit hoitavat Maksaa. Yrteistä esim. voikukka puhdistaa Maksaa. Voit puhdistaa Maksaa tukkivat kolesterolista muodostuneet sappikivet kotikonstilla.

Liika on liikaa myös hyvissä asioissa, tasapaino on terveyttä. Nauti kohtuudesta levossa, ravinnossa ja liikunnassa. Tee se mitä kohtuudella voit ja anna loppujen olla!

 

Ehkä olet kiinnostunut myös näistä:

Tällä kotikonstilla poistat sappikivesi ilman leikkausta

Noidannuoli, hoida ja ehkäise -kiinalainen näkökulma

Mitä kylmä saa aikaan elimistössä?

Onko ruuan lämpötilalla merkitystä hyvinvoinnille?