Mitä kylmyys saa aikaan materiaaleissa? Mitä vedelle tapahtuu kylmässä? Ihminen on suurelta osalta vettä. Kylmyys hidastaa, jähmettää ja lopulta jäädyttää.

Terveyteen ja sairauteen liittyviä ilmiöitä tarkastellaan kiinalaisessa lääketieteessä luonnon ilmiöiden termein. Nämä käsitteet ja ilmiöt auttoivat tarkastelemaan elämää, aikana jolloin ei ollut huipputeknisiä välineitä. Nykytiede todistaa nykyajan menetelmien ja käsitteiden avulla vanhat teoriat toteen yksi toisensa jälkeen.

Ilmastot ovat näkökulma terveyteen ja sairauteen. Kiinalaisessa lääketieteessä kaikkea tarkastellaan viiden elementin teorian mukaan. Jokaiseen viiteen elementtiin yhdistetään jokin ilmasto. Ensimmäinen viidestä elementistä on puu ja siihen liittyy tuuli, toisena tuli ja kuumuus, kolmantena maa ja kosteus, neljäntenä metalli ja kuivuus, viidentenä vesi ja kylmyys.

 

Mitä kylmyys on ja miten se vaikuttaa?

Kylmyys liittyy vuodenaikana talveen ja vuorokaudenaikana yöhön. Kylmyys voi tulla meihin ympäröivästä ilmastosta, kuten talvella. Kylmyys voi olla peräisin ympäröivästä ilmapiiristä, ihmisistä ympärillämme. Kylmyys voi olla myös sisäistä, liittyä asenteisiimme. Kaikella mitä suuhumme laitamme on lämmittävä tai viilentävä vaikutus. Perinnölliset sairaudet ovat kylmyyttä.

Elimistö pyrkii jatkuvasti tasapainoon. Kun sairastumme, tuo tasapaino on särkynyt. Liialliseen kylmyyteen elimistö reagoi kehittämällä lämpöä ja kuumuutta. Tilaa, jossa on kuumuutta, nimitämme nykytermein tulehdukseksi. Tulehdukseen liittyy joko paikallinen kuumuus tai joissakin tiilanteissa kuume.

Tämä sama periaate toimii esimerkiksi avantouinnissa. Annetaan keholle kylmän ärsytys ja siitä seuraa lämmön tunne, koska keho pyrkii tasapainoon. Verenkierto vilkastuu, mikä on keskeinen kehon lämmönsäätelyn mekanismi.

Taudinaiheuttajia kuten viruksia ja bakteereita pidetään kylmyytenä kiinalaisen lääketieteen teorian mukaan. Ne saavat elimistömme reagoimaan kuumeella ja kuumuudella. Kun saat taudinaiheuttajan elimistöösi, aiheuttaa se kuumuusreaktion, jonka on määrä nujertaa tunkeilija. Kuume sinänsä on siis kehomme terve ja hyödyllinen reaktio.

Muita kylmyyden aiheuttajia meille ovat auringon ultraviolettisäteily ja monet lääkkeet erityisesti kortisoni ja antibiootit. Kortisoni ja antibiootit tepsivät kuumuuteen, jonka elimistön terve reaktio kylmyyteen on saanut aikaan. Seurauksena elimistön tasapaino kallistuu yhä enemmän kylmyyteen päin. Todennäköinen seuraus on jonkin ajan kuluttua entistä voimakkaampi kuumuusreaktio, eli tulehdus.

Kortisonia käytetään usein nivelten tulehdustiloissa. Ei ole harvinaista että kortisonia joutuu hakemaan aika ajoin uudelleen vaivan uusiessa.

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että on huolella pohdittava, milloin turvautuu näihin lääkkeisiin. Onneksi esimerkiksi lasten korvatulehdusten antibioottien osalta kuulee entistä useammin kuinka resepti on annettu varalta, jos tauti ei kotikonstein helpota.

Myös länsimaisessa lääketieteessä on joidenkin autoimmuunisairauksien osalta nostettu esille aiemmin elämässä runsaasti käytettyjä antibiootteja.

Autoimmuunisairaudet ovat teollistuneissa maissa erittäin yleisiä. Ne ovat sairauksia, missä oma elimistö hyökkää tulehduksen keinoin omia kudoksia vastaan. Tällaisia ovat nivelreuma, ykköstyypin diabetes ja jotkut kilpirauhasen vajaatoiminnan muodot. Kiinalaisen lääketieteen mukaan näiden taustalla on kylmyys.

Pukeutuminen on niitä asioita mihin meidän on helppo vaikuttaa ainakin omalla kohdallamme. Säänmukainen pukeutuminen on lämpimänä pysymisen kannalta tärkeää. Nilkat piiloon ja pipo kunnolla päähän.

Jaloista kylmyys nousee helposti ylemmäksi kehossa. Jalat on syytä pitää lämpimänä. Miten saisimme myös nuoret naiset ymmärtämään tämän tärkeän asian. Tämän hetken nilkat paljaana muoti on hyvin haitallinen terveydelle. Se voi olla yhtenä tekijänä aiheuttamassa terveysongelmia vielä kymmenien vuosien kuluttua. Kiinalaisen näkökulman mukaan se voi vaikuttaa jopa seuraavaan sukupolveen perimän kautta.

Tytön munasolut kehittyvät hänen ollessaan äitinsä kohdussa. Näinollen elintavoillamme on kauaskantoiset seuraukset.

Olemme kuulleet varoituksen kylmällä alustalla istumisesta liittyvän virtsatietulehdukseen. Valtaosan virtsatietulehduksista aiheuttaa e. coli niminen bakteeri, joka asustaa meidän jokaisen suolistossa ja ulosteessa. Konkreettinen ulkoinen kylmyys tuo siis lisää kylmää elimistöömme ja altistaa tulehdukselle. Seurauksena ovat tulehdukseen liittyvät kuumuusoireet, pahaksi mennessään jopa kuume.

Kylmyyden noustessa lantion alueelle, se voi vaikeuttaa raskaaksi tulemista. Lapsista haaveilevien kannattaa siis pitää itsensä lämpimänä. Kiinalaisen teorian mukaan kylmyys lisääntymiselimien alueella voi vaikeuttaa raskaaksi tulemista.

Lämmin ruoka kylmässä ilmastossa edesauttaa kehomme tasapainoa. On tärkeää, että ravintomme on talvella lämmintä ja juomammekin vähintään huoneenlämpöistä, ettemme vie kylmyyttä kehoomme ruuansulatuskanavan kautta. Raaka ja kylmä salaatti on parempi pitää lämpimän vuodenajan ruokana. Kiinalainen tapa lämmittää raaka salaatti on wokkaus.

 

Akupunktio ja kylmyys

Akupunktiolla voidaan hoitaa vaivoja, jotka ovat syntyneet liiallisen kylmyyden seurauksena. Jos kylmyys on hyydyttänyt Qin virtauksen, voidaan qitä liikuttaa neulojen avulla.

Mikäli kylmyys on saanut aikaan kuumuuden, eli tulehdustilan, voidaan kuumuutta lievittää vahvistamalla vesienergiaa. Aluksi siis lievitetään oireita, eli pyritään sammuttamaan akuuttia tulehdustilaa vedellä. Hoitoa pidempään jatkettaessa voidaan vahvistaa elimistön lämpöä, jotta kylmyys ei saisi aikaan uutta tulehdustilaa.

Katso tästä lämpökamerakuva, mitä tapahtuu yhden akupunktioneulan asettamisen seurauksena. ”Effects of Acupuncture on HEGU(LI4) by Infrated Thermography”

Akupisteillä on erilaisia vaikutuksia Qin liikkeeseen, määrään ja laatuun. Tätä tietoa sekä pulssia ja oireita huomioiden klassinen akupunkturisti suunnittelee kunkin hoidon.