Jotain hapanta nousee kurkkuun ja rintalastan takana polttaa. Vatsan sisältö on hapanta ja sen tulisi kulkea ruuansulatuskanavassa alaspäin, kohti suolistoa. Närästyksessä suunta on väärä. Ruokatorvi ei kestä hapanta ja oireilee siksi kivulla. Ruokatorvi voi myös tulehtua toistuvasta ärsytyksestä, silloin mahahapon aiheuttama kipu on vielä voimakkaampi.

Sydämen oireilu saattaa sekoittua närästykseen! Tarpeen tullen asia on tarkastettava lääkärillä.

Jokaisella elimellä on tehtävänsä. Ruuan kulkua auttaa ruokatorvea ympäröivän lihaksen supistelu, joka työntää massaa kohti mahalaukkua. Ruokatorven ja mahalaukun rajassa on rengasmainen lihas, jonka tehtävä on estää mahalaukun sisällön nouseminen ylöspäin. Mahalaukussa jatkuu syljen aloittama työ ruuan pilkkomisessa. Mahalaukussa tapahtuu myös lämmitys, mikäli ruoka oli liian kylmää.

Mahalaukun ja pohjukaissuolen välissä on rengasmainen sulkijalihas. Tämän hyvä toiminta annostelee mahalaukun käsittelemää ruokasulaa pohjukaissuoleen ja sitä kautta ohutsuoleen. Vielä ohutsuolessa ruokamassa on hyvin juoksevaa. Ohutsuolessa jatkuu ruuan pilkkominen ja ravintoaineiden talteenotto elimistön rakennusaineiksi.

Ravintoaineiden talteenotto tapahtuu tehokkaasti ohutsuolen laajan pinta-alan avulla. Ohutsuolen pinnassa on suolinukka, jonka rakenteissa on runsaasti verisuonia keräämään ja kuljettamaan ravintoaineet sinne missä niitä tarvitaan.

Paksussa suolessa tapahtuu vielä ravintoaineiden pilkkoutumista, valmistusta suolen bakteerien avulla ja nestepitoinen ulostemassa kiinteytyy suolen kerätessä ylimääräisen nesteen talteen.

Mikäli jonkun kohdan toiminta pettää tällä reitillä, merkitsee se rakennustarvikkeiden puutetta elimistölle. Seurauksena on moninaisia vaivoja ja sairauksia. Ruuansulatuskanavan hyvä toiminta on perusta terveydelle. Kiinalaisen lääketieteen teorian mukaan Qi muodostuu ravinnosta ja hengittämästämme ilmasta. Riittävä Qin määrä ja esteetön kulku ovat terveyden perusta.

 

Kiinalainen näkemys närästyksestä

Kiinalaisen lääketieteen mukaan kaikki ilmiöt käsitellään viiden elementin kehällä. Viisi elementtiä ovat puu, tuli, maa, metalli ja vesi. Keskeisin periaate on, että edellinen elementti ruokkii aina seuraavaa. Puu siis ruokkii tulta ja tuli puolestaan maata ja niin edelleen, kunnes viimeisenä vesi jälleen ruokkii puuta.

Toinen keskeinen periaate on että kullakin elementillä on harmonisoiva/kontrolloiva suhde johonkin toiseen elementtiin. Puulla on harmonisointi/ kontrollisuhde maahan, maalla veteen, vedellä tuleen, tulella metalliin ja metallilla puuhun.

Närästyksessä maaelementin liike alaspäin on häiriintynyt ja ruoka kulkee väärään suuntaan. Puuelementti on kontrollisuhteessa maaelementtiin. Puuelementin elin on Maksa ja maaelementin elin on Vatsa. Puuelementin häiriötilassa Maksa ei jaksa hoitaa tehtäväänsä, jolloin maaelementissä Vatsa häiriintyy. Ongelma on siis Maksassa ja se oireilee Vatsassa. Joutuessaan ylikuormituksen tilaan Maksa kehittää tulta. Närästys tuntuukin poltteena.

Jos siis haluamme hoitaa syytä, meidän tulee keskittyä Maksan hoitamiseen.

 

Maksa

Stressi on tunnetusti närästystä lisäävä tekijä. Maksa kuuluu puuelementtiin ja se häiriintyy yleensä ensimmäisenä stressissä.

Lihasten ja hermoston toiminta sekä limakalvot kuuluvat maksan alaisuuteen kiinalaisen lääketieteen teorian mukaan. Maksa huolehtii myös elimistön happoemästasapainosta.

Lihakset jumittuvat usein juuri stressaantuneena. Hermot toimittavat käskyjä lihaksille ja nekin kärsivät stressitilassa. Refluksitaudissa pettävä ruokatorven ja mahalaukun välinen sulkijalihaskin on näin maksan toiminnan alainen.

Tiesitkö että sulkijalihaksia on useita kehossamme? Kun puristat silmäsi tiukasti kiinni ja suusi suppuun, kuuntelepa missä muualla tapahtuu lihasten jännittyminen.

Silmien ja suun ympärillä on ympyrämäinen lihas. Suolistossa sellainen löytyy ruokatorven ja mahalaukun välistä, sekä mahalaukun ja pohjukaissuolen välistä. Lisäksi sulkijalihaksia löytyy lantionpohjasta peräaukon ympäriltä vaikuttaen ulosteenpidätyskykyyn, virtsaputken ja virtsarakon välistä vaikuttaen virtsanpidätykseen ja naisilla myös emättimen ympäriltä. Voit siis treenata näitä kaikkia vain irvistelemällä!

Koko ruuansulatuskanavamme suusta peräaukkoon on limakalvon peittämä. Monet ruuansulatuskanavan oireet pahenevatkin stressitilassa, kuteen ärtyneen suolen oireyhtymä.

Ruoka-aineilla on vaikutus elimistömme happo-emästasapainoon. Tietyt ruoka-aineet lisäävät happamuutta ja toiset lisäävät emäksisyyttä. Kasvikset vaikuttavat emäksiseen suuntaan. Liha, vilja ja maitotuotteet muuttavat elimistöä happamampaan suuntaan, samoin kahvi ja hiilihappopitoiset juomat. Tässä siis yksi syy lisää suosia kasviksia ruokavaliossa.

Alumiiniton ruokasooda ja sitruuna muuttavat elimistöä emäksisempään suuntaan. Ruokasoodaa on vanhastaan käytetty närästyslääkkeenä, se neutraloi vatsahappoja ja parantaa ruuansulatusta. Elimistön ollessa liian hapan, myös vatsahapot ovat liian voimakkaat. Tehokkaammat närästyslääkkeet onkin kehitetty estämään mahahapon eritystä. Kun keho ei ole liian hapan, ei myöskään vatsahappo ole liian voimakasta.

Tehokas kaasujen vaihto hengityksen kautta vähentää kehon happamuutta. Lisäksi se lievittää stressiä. Raittiissa ilmassa liikkuminen auttaa niin kehon kuin mielen tasolla.

 

Närästyslääkkeet

Närästyslääkkeitä on useammalla eri mekanismilla toimivia. Lyhytvaikutteiset neutraloivat mahan sisältöä. Pidempi vaikutteiset estävät mahalaukun seinämän hapon tuotantoa. Kolmannen tyyppiset lääkkeet tekevät suojakalvon limakalvon pintaan, jotta vatsahapon ärsytys estyisi.

Närästyslääkkeet on tarkoitettu lyhytaikaiseen käyttöön. Ne häiritsevät ruuansulatusta. Niiden haittavaikutuksina mainitaankin esimerkiksi ripuli. Pitkäaikainen käyttö voi aiheuttaa muun muassa magnesiumtason laskua. Magnesium on tärkeä esimerkiksi lihasten ja verenkierron hyvälle toiminnalle. Närästys on yleinen vaiva ja närästyslääkkeiden käyttö on meillä runsasta.

 

Näillä selätät närästyksen:

  • Alumiiniton ruokasooda ja sitruuna

Kokeile alumiinitonta ruokasoodaa (saa luontaistuotekaupoista) teelusikallinen lasilliseen vettä ja lisää vielä puolen sitruunan mehu. Käytä niin isoa lasia, ettei sitä tarvitse laittaa kovin täyteen, koska seos kuohuu muutoin yli. Juo tämä aamulla puoli tuntia ennen aamupalaa. Tällaisia itsehoitoja suositellaan yleensä kuuriluontoisesti viikkojen tai korkeintaan muutaman kuukauden ajan.

  • Vihreä väri ravitsee maksaa, nauti sitä suun ja silmien kautta.
  • Huolehdi, että olet syvässä unessa klo 1 – 3, tuolloin Qi hoitaa maksaa. (Kiinalainen kello)
  • Lepää, rentoudu ja harrasta kohtuullisesti liikuntaa.
  • Rajoita tai vältä seuraavia asioita havaintojesi mukaan, kahvia, alkoholia, paistettuja ja rasvaisia ruokia, ylipainoa sekä suuria annoksia.
  • Mikäli kotikonstit eivät riitä, akupunktiosta on ollut hyvä apu.