Veri toimii kuljetusväylänä kehon tarvitsemille aineille ja aineenvaihdunnassa syntyneille poistettaville tuotteille. Tärkeimpinä lienevät happi ja hiilidioksidi. Ilman happea selviämme vain minuutteja. Ravintoaineiden puutetta siedämme pidempään, ehkä oireillen, mutta hengissä.

Länsimaisittain veri koostuu punasoluista, valkosoluista, verihiutaleista ja vedestä. Punasolut liittyvät esimerkiksi hapen kuljetukseen, valkosolut elimistön puolustusmekanismeihin, verihiutaleet veren hyytymiseen ja neste, vesi tekee siitä juoksevan, mahdollistaa kulkemisen.

Kiinalaisittain veri muodostuu Qistä ja nesteistä. Qi käännetään yleisimmin sanalla energia. Elimistö tarvitsee Qitä veren muodostukseen. Qin eli energian puutteessa veri heikkenee ja veren heiketessä Qi heikkenee.

Parannamme verta nauttimalla rautaa ravinnossa ja lisäravinteena. Tiedämme myös liikunnan verta vahvistavan vaikutuksen, etenkin hemoglobiinin kohdalla.

Ehkä olet tietoinen myös siitä, että jotkut ravintoaineet ja ruuat vaikuttavat raudan imeytymiseen. C- vitamiini tunnetusti edistää raudan imeytymistä. Raudan imeytymistä taas heikentävät kahvi, tee ja maitotuotteet samanaikaisesti nautittuna.

Kiinalaisessa teoriassa veri ja Qi nivoutuvat tiukasti yhteen. Qi on siis myös veren osa. Lisäksi nesteet mahdollistavat veren toiminnan ympäri kehoa kudoksissa. Qi + nesteet = veri

Akupunktiopisteiden kuvauksissa on kerrottu joidenkin pisteiden kohdalla näiden erityisestä vaikutuksesta Qihin ja vereen. Tällaisia pisteitä on useita eri puolilla kehoa. Joillakin saa nostettua hemoglobiinia reippaasti jopa vajaassa viikossa.

Elementeistä erityisesti maa liittyy vereen. Maa vastaa ruuansulatuksesta, joten hyvin toimiva ruuansulatus saa veren rakennusaineet talteen ruuasta. Maaelementtiin kuuluvat Perna (+haima) ja Vatsa. Ruuansulatuksen entsyymeillä, joissa Pernan toiminnalla on merkittävä osuus edesauttavat ravintoaineiden talteen saamisessa. Perna myös varastoi veren ja hajottaa vanhat punasolut.

Vatsan tehtävänä ovat valmistelevat työt ruuansulatuksessa, pilkonta ja ruokamassan muokkaus.
Kaikki elimet toimivat yhteistyössä, Maksa auttaa ruuansulatuksessa sappinesteensä avulla. Munuaisten hyvä toiminta tuo vatsahapoille sopivan laadun.

Mikäli käytät närästyslääkkeitä, ruuansulatuksesi kärsii ja ravintoainepuutokset vaanivat elimistöäsi. Etsi toisenlaisia ratkaisuja tilanteeseesi, mikäli suinkin mahdollista. Käännä huomio etenkin stressin hoitoon ja sopivaan ravintoon.

Entä sitten ne nesteet, kun veri kerran muodostuu Qistä ja nesteistä?

Nesteiden kierto onkin sitten monimutkaisempi asia kiinalaisesta näkökulmasta. Tarvitsemme riittävästi nesteitä, mutta runsas nesteiden nauttiminen ei välttämättä riitä.

Koostumuksestamme reippaasti yli puolet on vettä, miehissä hiukan enemmän kuin naisissa.

Nesteiden tulee kiertää kehossa oikein. Jos jossain kohti on heikko lenkki veden kierrossa, voi se aiheuttaa puutetta nesteistä.

Nesteet todellakin kiertävät kehossamme. Munuaiset tuottavat alkuvirtsaa n. 130 l/vrk, kyllä, luit aivan oikein. Tuo alkuvirtsa tiivistyy sitten siihen +- 1,5 l/vrk. Vatsassa nesteitä erittyy 1,5 l/vrk, joka imeytyy sitten suolistossa takaisin. Hengityksen ja hikoilun myötä (on kiinalaisittain Keuhkon toimintaa) meistä poistuu myös nesteitä.

Hyvään nestekiertoon tarvitaan siis yhteispeliä kiinalaisittain etenkin Munuaiselta, Vatsalta, Paksusuolelta ja Ohutsuolelta sekä pienemmässä roolissa Keuhkolta.

Veren toinen rakennusaine nesteiden lisäksi on siis Qi. Qi muodostuu ravinnosta ja hapesta. Ravintoa käsittelimme ruuansulatuksen näkökulmasta. Happi liittyy metallielementtiin. Metallielementissä ovat Keuhko ja Paksusuoli. Hapen näkökulmasta Keuhko on keskeisessä asemassa Qin tuottamisessa.

Olemme oppineet, että liikunta auttaa jaksamisen pulmissa ja nostaa myös hemoglobiinia. Liikunta vaikuttaa erityisesti kehittäen hapenottokykyämme. Liikunta, etenkin aerobinen vahvistaa Qitämme.

 

Mikä sitten kuluttaa verta?

Veren heikkenemisen taustalla voi olla niin mielen kuin kehon liikarasitus. Stressi, trauma, huolenpidon puute tai mahdollisuuden puuttuminen itsensä ilmaisemiseen voivat heikentää veren. Fyysinen ylikuormitus kuten raskas työ, liiallinen liikunta, vähäinen uni, vuorotyö kuluttavat ja heikentävät verta.

Olet ehkä huomannut kuinka nuo liikarasitusta aiheuttavat tekijät vaikuttavat myös suolistosi toimintaan heikentävästi. Heikosti toimiva suolisto ei saa tarvitsemiaan aineita ravinnosta ja sen seurauksena veri heikkenee.

Kehno ruoka, proteiinien puute, myrkyt, tupakka, liika alkoholi, kahvi, paistettu ja rasvainen ruoka häiritsevät vahvan veren rakentumista kiinalaisesta näkökulmasta.

Veren heikentyminen voi ilmetä masennuksena, turvattomuutena, vaikeutena ottaa vastuuta, vihaisuutena, ärtyisyytenä, turhautumisena ja tuuliajolla olona, jolloin on vaikea löytää suuntaa elämässä.
Kun veri on ”tyhjä” ja Qi ei kierrä syntyy riippuvuuksia ja jumiutumista.

 

Veri, ravitseva ja kosteuttava elämänvoima

Vahva veri antaa kestävyyttä, joustavuutta, syvyyttä tunteisiin, sietokykyä, sulavuutta ja pehmeyttä. Se ravitsee elimistöä.

Kiinalaisen lääketieteen teoriassa veren puute tai heikkous ilmenee etenkin Maksan veren tai Sydämen veren heikkoutena. Oireet ilmenevät siis etenkin mielen tasolla.

Naiset menettävät verta hedelmällisessä iässä kuukausittain, sekin asettaa naiset suurempaan riskiin veren suhteen. Kuukautiset kuuluvat naisen elämään, mutta liian runsaina kuihduttavat elinvoimaa. Akupunktio on hyvä keino, mikäli haluat vuodon normalisointia ilman lääkitystä tai leikkausta.

Naisen elämässä etenkin raskaus ja imetys vaativat paljon vereltä, koska tällöin kulutus on suuri. Veren määrä kasvaa raskauden puolivälin jälkeen. Sitä menetetään synnytyksessä ja imetyksessä. Äidinmaito nähdään kiinalaisen lääketieteen teoriassa veren jatkeena. Ensin veri ravitsee odotusaikana napanuoran välityksellä fyysisesti ja sen jälkeen äidinmaitona imetyksessä.

Hyvän veren antamat mielen ominaisuudet auttavat myös kasvavan elämän henkisessä ravitsemisessa. Joustava mieli auttaa mukautumaan uuteen elämäntilanteeseen ja luomaan suotuisaa kiintymyssuhdetta syntyvään ja syntyneeseen lapseen.

Olemme saapumassa ihanteelliseen aikaan veren vahvistamisen näkökulmasta. Valoisuus ja kesän puhkeaminen aktivoivat meitä liikkumaan luonnossa. Nokkonen ja muut yrtit alkavat puskea maan läpi. Nokkonen onkin yksi parhaista yrteistä veren vahvistamiseen.

Lue tästä lisää nokkosesta.

 

Ehkä sinua kiinnostavat myös nämä:

Onko ruuan lämpötilalla merkitystä hyvinvoinnille?

Mitä Qi tarkoittaa ja miten se toimii?

Miten hoitaa närästyksen syytä?

Kolesteroli, verenpaine ja verensokeri koholla – Vika Maksassa?