Sappikivet ovat yleinen vaiva. Kohtaus voi iskeä äkisti ja seurauksena saattaa olla leikkaus kivien ja sappirakon poistamiseksi. Sappikivileikkaus on länsimaissa yleisimpiä vatsan alueen leikkauksia. Tässä kirjoituksessa kerron kuinka pääset sappikivistä eroon kotikonstilla.

Kipukohtaus yllättää rasvaisen aterian jälkeen, kun sappineste pyrkii suoleen ja kivet estävät sen. Kipukohtaus menee yleensä ohi parissa tunnissa. Toistuvista kohtauksista kärsivältä poistetaan yleensä tähystyksellä sappirakko kivineen. Sappirakko voi myös tulehtua ja jopa puhjeta. Silloin leikkaus suoritetaan päivystystoimenpiteenä. Leikkaus tehdään yleensä tähystyksellä.

 

Sappirakko, sappineste ja Maksa

Qi, elinvoimamme muodostuu ravinnosta ja hapesta. Hyvin toimiva ruuansulatus mahdollistaa elimistön rakennusaineiden saannin. Ravinnosta rakentuvat rasvat solukalvoille ja liukkaaseen aivotoimintaan, proteiinit hormonien rakennukseen ja lihasten kasvuun sekä sokeri energiaksi soluille ympäri elimistöä.

Kiinalaisittain sappinesteestä käytetään nimitystä kallisarvoinen neste. Se osallistuu ruuansulatuksen rasvojen ja proteiinien käsittelyyn.

Kiinalaisen lääketieteen teoriassa on viisi elementtiä, jotka muodostuvat sekä kiinteästä että ontosta elimestä. Sappirakko on puuelementin ontto elin ja Maksa on puuelementin kiinteä elin. Nämä ovat tiiviissä yhteistyössä keskenään.

Sappirakko on pieni pussukka Maksan alapinnalla. Maksan solut tuottavat sappinesteen, se virtaa pienistä sappitiehyeistä aina suurempiin putkiin ja lopulta sappirakkoon. Sappirakosta se purskahtaa rasvaisen ruuan ilmaantuessa sulatettavaksi.

Kiinalaisesta näkökulmasta sappikivet ovat kosteaa kuumaa. Maaelementin ilmasto on kosteus ja tukkeutunut maksan energia tuottaa kuumaa. Maksan hyvä toiminta ehkäisee maaelementin liiallista kosteutta. Maksa kuuluu puuelementtiin, joka on kontrollisuhteessa maaelementtiin. Puuelementin ilmasto on tuuli. Tuuli puhaltaa liiallisen kosteuden sumun pois. Hyvin toimiva Maksa pitää siis myös maaelementin kunnossa.

Maksa vastaa konkreettisesti silmien toiminnasta ja näkökyvystä, mutta myös mielen tasolla kyvystä nähdä asioita. Esimerkiksi masennuksessa tuo näkökyky on häiriintynyt, asiat näyttävät synkemmiltä kun tulkitsemme todellisuutta sumussa.

Sappinesteen mukana poistuu myös aineenvaihduntatuotteita suoleen poistettavaksi elimistöstä. Mikäli aineenvaihduntatuotteet eivät poistu riittävän hyvin, kiertävät ne veressä haitaten elimistön puhdistumista. Sappineste on hyvän ruuansulatuksen näkökulmasta tärkeä aine ja sillä on merkittävä rooli elimistön rakennusaineiden valmistajana.

Sappikivistä suuri osa on kolesterolikiviä, jotka ovat pehmeitä, mutta tukkivat sappiteitä ja siten haittaavat sappinesteen vapaata virtausta. Pehmeät kivet ovat muovailuvahamaisia ja lähemmin tarkasteltuna näyttävät rakentuvan pienistä palleroista. Vain pieni osa kivistä on kovia.

Sappikivien muodostumista edesauttavat runsas lihan käyttö ravinnossa ja nopeiden hiilihydraattien nauttiminen. Sappikivet muodostuvat kolesterolista, jonka maksa valmistaa. Suomessa tehdään noin 9000 sappikivitoimenpidettä/leikkausta vuodessa. Montakohan näistä voitaisiin välttää tällä kotikonstilla? Kärsimystä säästyisi paljonkin, ehkä eurojakin sievoinen summa. Pikainen googlaus kertoi leikkauksen maksaneen yli 3000 euroa jo useampia vuosia sitten. Näillä numeroilla asia on kansantaloudellisestikin merkittävä.  Leikkauksen jälkeen on myös viikon sairausloma.

Tärkeitä ovat tietysti terveet elintavat jokapäiväisessä elämässä ennalta ehkäisevänä tekijänä. Altistavia tekijöitä tahtoo kuitenkin kertyä myrkyistä ympäristöstämme ja elintavoistamme.

Perinteisesti alkoholia on pidetty keskeisenä maksan hyvinvoinnin uhkana, mutta maksan hyvinvointi on laajasti yhteydessä kaikkiin elintapoihimme.

Maksaan ja sapen muodostukseen sekä virtaukseen vaikuttavat laajasti elintapamme. Stressi ja tunnekuorma ja etenkin viha vahingoittaa maksaa. Käyttämämme lääkkeet käyvät maksan päälle, lähes kaikissa lääkkeissä on varoitus, ettei sovi maksasairaalle. Panadol on tyypillinen usein käytetty kipulääke, joka rasittaa erityisesti maksaa.

Maksan toimintaa mitataan länsimaisessa lääketieteessä useiden eri lääkitysten yhteydessä juuri niiden maksalle aiheuttaman kuorman vuoksi.

Viitearvot arvot määritetään sen mukaan, millaiset arvot ovat valtaosalla väestöä. Jos siis valtaosa väestöstä voi suhteellisen huonosti, vaikka diagnosoitua sairautta ei ole, saattaa normaalit arvot saava yksilö olla kuitenkin huonovointinen. Kun liian moni ylittää viitearvot, onkin esimerkiksi ALAT ja GT arvojen viitearvoja nostettu, GT-arvon osalta jopa lähes kaksinkertaiseksi.

Maksan hyvinvointia mittaavat ALAT, AFOS, GT ja bilirubiini eivät ole kuitenkaan kovin herkkiä mittareita maksan hyvinvoinnille. Kun arvot nousevat on kyseessä jo vakavasti häiriintynyt maksan toiminta.

ALAT on entsyymi, jota on erityisesti maksasoluissa, mutta sitä on myös elimistön muissa kudoksissa. Kun ALAT entsyymiä sisältäviä soluja hajoaa, vapautuu sitä vereen. Maksasolujen lisääntyneessä hajoamisessa ALAT arvo nousee maksasolujen lisääntyneessä hajoamisessa.

AFOS on myös maksasoluissa oleva entsyymi, joka kohoaa erityisesti sapen virtauksen häiriintyessä ja maksan kasvainten yhteydessä. Kohonnut AFOS-arvo voi olla merkki myös maksan tulehduksesta.

GT on entsyymi, jota on sappitiehyiden seinämän soluissa. Tämä kohoaa myös sapen virtauksen estyessä, maksan kasvainten yhteydessä ja runsaassa alkoholin käytössä, ei kuitenkaan kaikilla.

Bilirubiini on punasolujen hajoamistuote. Maksan tehtävä on poistaa punasolujen hajoamisessa syntyvä bilirubiini. Jos sappitiehyet tukkeutuvat sappikivistä tai kasvaimesta johtuen, bilirubiini ei pääse poistumaan elimistöstä ja sen määrä kasvaa veressä. Näin voi tapahtua myös maksatulehduksessa.

Kotikonstin yksi etu on, ettei sappirakko poistu samalla. Sappineste varastoituu edelleen sille tarkoitettuun pussukkaan, käytettäväksi oikea-aikaisesti ja tehokkaasti. Sappirakon poiston jälkeen sappineste valuu suoraan suoleen ja voi aiheuttaa siellä ärsytystä.

Sappikivet

 

Tällä kotikonstilla poistat sappikivesi ilman leikkausta

Tarvitset karvassuolaa, magnesiumsulfaattia, jota on myynnissä Epsom-suolan nimellä (ainakin luontaistuotekaupoista saa), sitruunoita tai greippiä ja oliiviöljyä. Mikäli haluat makeutusta sitruunan ja öljyn seokseen, voit käyttää vaikka intiaanisokeria.

Mikäli haluat tutkia poistuneita sappikiviäsi, varaudu hankkimalla kertakäyttöhanskoja.

Karvassuolavettä nautitaan, jotta sappitiehyet avautuisivat hyvin. Näin sappikivet mahtuvat poistumaan paremmin. Karvassuola aiheuttaa myös ripulin, jolloin suoli tyhjenee ensin ja lopuksi poistuvat myös sappitiehyissä ja sappirakossa olleet kivet. Öljyannos saa sapen virtaamaan, sappineste purskahtaa sappirakosta öljyn saapuessa suoleen. Sitruuna happamana on maksaa hoitava ruoka-aine.

Tämän toteutukseen tarvitset ainakin yhden vapaapäivän, kaksi on vielä parempi. Ensimmäinen päivä on mahdollista tehdä töitä, mutta toinen päivä menee lepäilyyn ainakin puoleen päivään saakka. Ensimmäisenä päivänä huolehdit aamusta saakka siitä, ettei ravintosi sisällä rasvoja eikä proteiineja. Näin sappea ei virtaa suoleen ja se säästyy iltaan. Aamupalaksi sopii hyvin kaurapuuro ja muu hiilihydraattipitoinen ravinto (ei voita, eikä maitoa).

Lounaaksi kasviksia (perunakin sopii) ja mausteeksi suolaa. Älä syö enää klo 14 jälkeen.

Tämän jälkeen ”nauti” (on oikeasti pahaa) karvassuolavettä klo 18 ja 20.  Karvassuolaveden voit sekoittaa kokonaan etukäteen tai tehdä jokaiselle kerralle oman sekoituksen. Kerralla tehtynä sekoita 4rkl karvassuolaa ja 8 dl vettä tai jokaiselle kerralle erikseen 2dl vettä, johon 1 rkl karvassuolaa.

Vatsasi saattaa toimia jo illalla, mutta viimeistään aamulla.

Tee kaikki iltatoimet valmiiksi, että voit käydä heti sitruunaöljyseoksen juotuasi sänkyyn.

Illalla klo 22 otetaan sitruuna oliiviöljyseos (+ ruskea sokeri)). Sitruunamehua 1,5 dl, oliiviöljyä 1,25 dl ja ruskeaa sokeria maun mukaan. Tämän sekoitus onnistuu hyvin puolen litran pullossa hölskyttämällä. Juo seos seisaaltasi sängyn vieressä. Käy välittömästi seoksen juotuasi puoli-istuvaan asentoon sänkyyn. Melko pian, viimeistään 20 min kuluttua voit tuntea lämpimän virtauksen oikealla ylävatsalla, kun sappinestetulva sappikivineen virtaa suoleen.

Aamulla herättyäsi ja mahdollisen pahoinvoinnin mentyä ohi, juo karvassuola-annos (aikaisintaan klo 6) ja kahden tunnin kuluttua tästä ota viimeinen karvassuola-annos. Viimeistään nyt suoli toimii reippaasti. Kun suolen normaali tyhjentyminen on tapahtunut, alkaa WC käynnin tuotos olla erikokoisia sappikiviä, monet väriltään heleän vihreitä kuten tuoreet herneet ja osa kellanruskeita.

Kahden tunnin kuluttua viimeisestä karvassuola-annoksesta voit ruokailla.

Iltapäivällä tai viimeistään illalla vointisi on jälleen hyvä.

Toimenpiteen voit toistaa halutessasi vielä pari kertaa muutaman viikon välein.

Riskit tässä toimenpiteessä ovat samat kuin rasvaisessa ateriassa. Jos sappirakkoosi on kertynyt hyvin suuria sappikiviä, jotka eivät mahdu poistumaan sappitiehyttä pitkin suoleen, voivat ne aiheuttaa sappikohtauksen.

Sappitiehyesi ovat puhdistuneet tukkeumista. Maksasi voi toimia paremmin ja ruuansulatuksesi kiittää. Mietit vain miksi et ole kuullut tästä aikaisemmin. Ohje on vanha, kenties ainakin satojen vuosien takaa.

Lue lisää: Kolesteroli, verenpaine ja verensokeri koholla -Vika Maksassa?

 

Luetuimmat:

Ahdistus kiinalaisittain

Mitä kylmä saa aikaan elimistössä?

Miten hoitaa närästyksen syytä?